"תושבי הפריפריה חשופים" (צילום: רויטרס)
"רואים באירוח שליחות". ארכיון | צילום: רויטרס

ביומיים האחרונים נורו מרצועת עזה יותר מ-250 רקטות ופצצות מרגמה - רובן המוחלט פגע ביישובי עוטף עזה. בעקבות חידוש הירי הכבד, נאלצים רבים מתושבי הדרום לעזוב בימים אלה את בתיהם המטווחים לטובת הפוגה באזורים שקטים יותר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בקיבוץ מעגן מיכאל שבצפון מארחים החברים עשרות מתושבי הדרום מוכה האש. לדברי שרית שיזף, חברת הקיבוץ, החברים רואים באירוח תושבי הדרום שליחות גדולה. "באחד הלילות הגיעה משפחה והדבר הראשון שהילד בן החמש שלה אמר היה 'אמא, לא שומעים פה צבע אדום'", סיפרה שיזף. "אחרי יומיים בלי אזעקות כבר רואים את הנינוחות מתפשטת בפנים שלהם ואת החרדה המתפוגגת".

בשיחה עם חדשות 2 Online מתארת שרית כי יש משפחות שהקיבוץ הוא היעד השישי והשביעי שבו הם מתארחים מאז החל מבצע "צוק איתן" לפני 48 ימים. "למרות שכולם אסירי תודה על האירוח, רואים שהם משתוקקים לחזור כבר לשגרה", היא מספרת. "מגיעים בעיקר נשים וילדים וניכר שהם מאוד מותשים. אנחנו בקיבוץ משתדלים לתת להם כל מה שאנחנו יכולים ומארגנים הרבה פעילויות כדי להנעים את זמנם".

תושבי נתיב העשרה במעגן מיכאל
תושבי נתיב העשרה במעגן מיכאל | צילום:


ענת בן יוסף, מזכירת קיבוץ יטבתה צפונית לאילת, מתארת כי בקיבוץ התארחו כ-150 תושבי הדרום מאז תחילת המבצע. "כל עוד יש לנו מקום, אנחנו שמחים לארח", היא אומרת. "כל מה שיש לקיבוץ להציע פתוח מבחינתנו בפני תושבי הדרום: מהבריכה ועד חדר האוכל והמכבסה. יש לנו אפילו תחושת תסכול שאנחנו לא יכולים לארח עוד".

"התקופה האחרונה גרמה לי להבין כמה אחדות יש אצלנו בעם", מתארת ענת, "הבן שלי הוא חייל ובשבוע הראשון למבצע הוא והיחידה שלו שהו בשטח כינוס ליד קיבוץ בארי שאירח אותם בצורה מחממת לב. בזמן שהבן שלי התארח בקיבוץ בארי חלק מחברי הקיבוץ התארחו אצלנו".

"רואים באירוח שליחות". ארכיון
משפחת רוזן במעגן מיכאל | צילום:


"הרשויות לא דואגות לנו לכלום"

עדי רוזן, תושבת נתיב העשרה, הגיעה עם שני ילדיה הפעוטים לקיבוץ מעגן מיכאל בשבוע שעבר. הקיבוץ שבמועצת חוף הכרמל הוא היעד הרביעי שמארח אותה ואת משפחתה. "זה מאוד מאוד מתיש אבל המצב בדרום לא מאפשר לנו להמשיך לגור שם. במקום חצי שעה לקח לי יום שלם לארוז את המזוודות כי כל כמה דקות רצתי לממ"ד".

לדברי עדי, את המקומות שבהם התארחו היא הייתה צריכה לאתר בכוחות עצמה. "הממשלה והרשויות לא עושות כלום כדי לעזור לנו. שום דבר לא מסודר. מצפים מאיתנו לדאוג לעצמנו. מה שקרה לדניאל טרגרמן ז"ל מנחל עוז היה יכול לקרות לכל ילד מעוטף עזה".

לצד הביקורת שמטיחה עדי בממשלה, תושבת נתיב העשרה מלאת שבחים כלפי טוב ליבם של המארחים. "הנכונות לארח אותנו מחממת את הלב. זו תחושה מדהימה. הם לא חייבים לנו שום דבר והם פתחו את ליבם וביתם בפנינו, אך למרות זאת אנחנו מתגעגעים הביתה. הילד שלי כבר מבולבל ולא יודע אם זה הבית שלו או לא".

שר האוצר יאיר לפיד ביקר היום בדרום ונפגש עם ראשי המועצות האזוריות, על מנת לדון בסיוע הכלכלי שמגבשת הממשלה בימים אלה. "הפתרון הארוך האמיתי הוא לחזק את היישובים בדרום ולהפוך אותם לפנינה ארץ ישראלית", אמר לפיד.

לפיד עדכן את התושבים כי יועמד לרשותם סיוע של 50 מיליון שקלים נוספים, בגין פעולות חירות מוניציפאליות בלתי צפויות ופעולות רכש והצטיידות בנושא חירום. מדובר בתוספת ל-30 מיליון שקלים שהקצו השרים במהלך המבצע.