שרת התרבות והספורט לימור לבנת התייחסה להחלטת עיריית בית שמש להעלות מופעי ילדים לחג החנוכה תוך הפרדה בין בנים לבנות, ואמרה כי היא רואה את המקרה בחומרה רבה. בהמשך לפרסום הכרזות על המופעים לבנים בלבד, אותן פרסמנו לראשונה בחדשות 2 באינטרנט אמרה לבנת כי היא "רואה בחומרה כל מקרה של הדרת נשים מהמרחב הציבורי, ובוודאי כשמדובר בהדרה בקרב ילדים".

לדברי השרה, "בימים אלה הצוות הבין-משרדי בראשותי, החל לעבוד כדי לגבש לממשלה דרכי התמודדות ופיתרונות אפשריים לביטויים השונים של הדרת נשים מהמרחב הציבורי. עד כה כבר התקבלו שורת החלטות אופרטיביות שקיבלו תוקף של החלטות ממשלה, ותוך פחות מ-75 ימים יובאו המלצות הצוות כולן לאישור הממשלה".

יושב ראש ועדת הכלכלה של הכנסת והורים חילונים בבית שמש הזדעזעו למראה הכרזות על ההצגות של העירייה שמיועדות לבנים בלבד. "זה בלתי נתפס, זה הזוי וזה חשוך", אמר חבר הכנסת שאמה-הכהן. "הצגות צריכות להיות לכל ילדי בית שמש, לא משנה אם הם חרדים או חילונים, יש את עקרון השוויון וזהו שפל חדש אפילו במציאות ההזויה של העיר בית שמש". שאמה-הכהן ציין כי להפריד ילדים בגילאי שש זה לא הגיוני. "זו תפיסה קיצונית שלוקחת את הדת למקום שאני לא בטוח שאלוהים מסכים לו", הדגיש חבר הכנסת.

תושבים בבית שמש: "זו פשוט כפייה"

גם חילונים בבית שמש הגיבו בתקיפות לפרסום. "אנחנו מממנים את זה ומשלמים את המסים, זו פשוט כפייה", אמר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט יוסי דהאן תושב העיר. "אנחנו צועקים על עניין ההופעות כבר זמן רב וגם בחגים זו אותה בעיה. דהאן מספר כי אין בכלל הופעות לציבור החילוני וההופעות האלה מתפרסמות רק באזורים החרדיים. "זה היה גם בהופעה שיזמה העירייה באמפיתיאטרון בעיר - זה פשוט לא הגיוני", תקף דהאן.

דינה משעלי עובדת כגננת בגן חילוני בבית שמש. "העירייה דואגת רק לציבור החרדי", אמרה בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "יש לי ילדה בת 12 אבל זה אף פעם לא הגיע למצב של הפרדה בין בנים לבנות במופעים והצגות", הודתה משעלי. "אנחנו מרגישים חסרי אונים, זה גורם לתסכול רב, בעבר היו הצגות לחילונים אבל מה שקורה עכשיו זה רק תחת השלטון הנוכחי והעירייה לא צריכה לממן את זה - זה לא יאמן".

משעלי מדגישה שההפרדה יכולה להיות רק בתוך הבתים ולא בהצגות ובמופעים בעיר אותם העירייה מממנת. "אנחנו מבקשים לחיות איתם ביחד ושלא יכפו עלינו את דעתם, אי אפשר לחיות ככה, אין הידברות", סיכמה משעלי.

אליסה קולמן, האישה שירקו עליה בפני המצלמות סיפרה בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט על הכעס הרב שלה בעקבות הפרסום על ההצגות לבנים בלבד. "מה עם הבנות? זה מגוחך לחלוטין", אמרה קולמן. "זו חוצפה גדולה, זו לא עיר חרדית והבעיה היא שהעירייה מממנת את זה". קולמן הדגישה כי גם היא לא יכולה להיכנס להופעות עם הבנים שלה כי היא אישה. "אנחנו לא מדברים על חינוך אלא על פנאי, זה לא יתכן".

מופעי ילדים בבית שמש: לבנים בלבד

"מופע לבנים בלבד" (צילום: חדשות 2)
"מופע לבנים בלבד" | צילום: חדשות 2

בפרסומים באתר העירייה, הוצגו מודעות למופעים לילדים שפורסמו באתר עיריית בית שמש לקראת חנוכה, כשבחלק מהם מצוין באופן ברור כי הכניסה היא לבנים בלבד. חשוב לציין במופעים שפועלים בחסות עיריית בית שמש, שתקציבה מורכב ממסי כלל התושבים בעיר.

לרגל חנוכה פורסמו על ידי אנשי העירייה מודעות וקליפ עליו הכיתוב "קליפ אירועי חנוכה תשע"ב הופק ע"י לשכת סגן ראש העיר שמואל גרינברג". אך מתברר כי החגיגות שמקיימת העירייה אינן כוללות את שני המינים. "המופע לבנים בלבד!", נכתב על מודעות המופעים "רבי אלתר והגיטרה" ו"חוגגים בחנוכה".

למופע "העולם המופלא" שנערך גם הוא בעיר, מפורסמות שעות נפרדות לבנים ובנות: "בנות בשעה 13:00, בנים בשעה 14:30". זמנים שונים לצפיית בנים ובנות היו גם למופעים "ורחמיו על כל מעשיו", "רון ודורון בתעלומת המטמון". עם זאת, ישנם מספר אירועים בהם מאפשרים בעירייה השתתפות משותפת של בנים ובנות - אך רק מתחת לגיל 6. "יריד חנוכה הגדול" היה פתוח לכל הילדים המעוניינים להשתתף. חשוב לציין כי היריד של חנוכה בקריה החרדית היה מופרד גם הוא בין בנים לבנות.

העירייה: "זה דברים שקורים עשרות שנים"

מעיריית בית שמש נמסר בתגובה: "בעיריית בית שמש פועלות ארבע מחלקות תרבות המיועדות למגזרים השונים בעיר. לכל מגזר יש את הזכות להשתתף באירועים המיועדים ומותאמים אליו. במגזר החרדי מקובל מאז ומתמיד לקיים אירועים עם הפרדה, כך מקובל בכל הארץ ועיריית בית שמש פועלת בהתאם לספק למגזר החרדי את צרכיו".

"מדובר באולמות קטנים, יש אירועים שהתכנים מיועדים יותר לבנות ויותר בנות. יש אינספור אירועים שמיועדים רק לבנות או לבנים. זה קורה בכל מקום שיש בו ריכוז חרדים. זה נוח יותר מבחינה טכנית במקום להקים מחיצות. זה דברים שקורים עשרות שנים".

שמואל גרינברג, סגן ראש העיר בית שמש והממונה על חינוך ותרבות מגזר חרדי מסר בתגובה לפרסום כי "ישנו ציבור רב המבקש אירועי תרבות בעלי אופי תורני ומשכך, קיימת הקפדה על החומר המוגש לציבור שיהיה תואם את דרישותיו כמו גם הפרדה לבנים ובנות. ההורים השולחים את ילדיהם לאירועים המופקים על יד אגף ח"ן חרדי (חברה ונוער) נמנים על הציבור החרדי והדתי לאומי המבקש הפרדה בין בנים לבנות".

"אותו ציבור שולח את ילדיו להתחנך במוסדות חינוך לבנים או לבנות ולא במעורב, כך גם הוא שואף באירועי תרבות ובמסגרות חוץ בית ספרי, לשמור על הפרדה זו. בתי הספר המופרדים הם מגיל שש וכך גם הדרישה באירועי התרבות. ביה"ס "אורות" המצוי כעת בעין הסערה גם כן מופרד לבנים ולבנות והורי התלמידים שולחים את הילדים לאירועים אלה". גרינברג הדגיש כי "האירוע פתוח לכולם (דתי חילוני ודתי לאומי), ובלבד שיהיו שם רק בנים או רק בנות, כל אירוע לפי הפרסום".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק