הבאר שהתגלתה (צילום: רשות העתיקות)
הבאר שהתגלתה | צילום: רשות העתיקות

במהלך חפירות של רשות העתיקות לקראת הרחבת צומת היוגב (כביש 66) בעמק יזרעאל נחשפה באר נדירה מהתקופה הניאוליתית, בה אותרו שני שלדים עתיקים. הארכיאולוגים מעריכים כי הבאר נבנתה לפני כ-8,500 שנה, וכי שרידי העצמות הם של אישה כבת 19 ושל גבר מבוגר יותר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ברשות העתיקות עדיין לא יודעים להגיד האם מדובר ברצח, תאונה וכיצד הגיעו השלדים לבאר. הנושא מבחינתם עדיין בגדר תעלומה. מרשות העתיקות נמסר כי הם והחברה הלאומית לדרכים יפעלו לשימור הבאר ולהצגתה כחלק מאתרים הסובבים את תל מגידו בתקופות השונות.

הבאר שנחשפה הייתה קשורה ליישוב חקלאי קדום ונראה ששימשה את התושבים לצרכי קיום ופרנסה. היא נבנתה מאבנים בחלקה העליון, ונחצבה בסלע בחלקה התחתון. בראשה הוצבו שתי "אבני פי באר" המצרות את פתחה, עומקה כ-8 מטרים, וקוטרה בחלק העליון כ-1.3 מטרים.

"יכולת חציבה מרשימה ביותר"

העצמות שנמצאו (צילום: רשות העתיקות)
העצמות שנמצאו | צילום: רשות העתיקות

הממצאים כוללים, בין היתר, להבי צור בעלי שינון עמוק אשר שימשו לקציר וכן גם ראשי חץ וכלי אבן". "בחפירת ההצטברויות מפיר הבאר נאספו גם עצמות בעלי חיים, ממצאים אורגניים ופחם - אשר יאפשרו בעתיד מחקרים על ביות הצמחים ובעלי החיים, וכן את תיארוך גילה המדויק של הבאר בעזרת שיטות מתקדמות של תיארוך מוחלט", אמר יותם טפר, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות.

עוד הוסיף כי "הבאר שנחשפה בעמק יזרעאל מלמדת על יכולת חציבה מרשימה של תושביו הקדומים של האתר, ועל ידע נרחב בתחומים הידרולוגים וגיאולוגים של סביבתם, שאפשרו את חציבתה בסלע הגיר עד למפלס מי התהום". ברשות אמרו כי אין ספק כי חציבת הבאר כרוכה הייתה במאמץ ציבורי-קהילתי שנמשך זמן רב.