בעוד המהומות נגד השלטון של נשיא סוריה בשאר אסד נמשכות במדינה, הגולן הישראלי הוא אחד המקומות היחידים בעולם שבהם עדיין אוהבים את השליט הסורי. בסוף השבוע יצאנו לבדוק מה גורם לבני העדה הדרוזית שחיים תחת שלטון ישראל להעריך כל כך את הנשיא הסורי.

בזמן שהנשיא אסד רומז על כך שישראל עומדת מאחורי המהומות שמתקיימות בסוריה, נמשך בין שתי המדינות דיאלוג שקט ונורמלי. תפוחים שמגדלים הדרוזים בגולן משווקים גם בימים הסוערים האלו לשכנים בסוריה. בסוריה מגיע מחיר מיכל תפוחים ל-400 דולר, בעוד שבישראל הם נחשבים סוג ב' ונמכרים במחיר נמוך פי שלושה.

הסורים משלמים טוב לבני העדה הדרוזית, ופעם בכמה חודשים נרשמת כאן התרגשות קטנה כשמגיע הכסף הגדול במזומן. בנוסף למסחר הנחשק בתפוחים, לחלק מהציבור הדרוזי מציעה סוריה מלגות מלאות ללימודים בכל פקולטה שבה הם חפצים ללמוד. "אני לא אומר לך שיש דמוקרטיה שם, יש בעיות, אבל אנחנו מקווים שהכל יסתדר", אומר אבו אשרף, מי שמשמש כמתווך בין הדרוזים שחיים בישראל לבין סוריה. "שלא תעזו להגיד שיש בסוריה דיקטטורה", היא מזהיר בנחרצות.

אסד - טוב או רע לדרוזים בגולן?

כשאסד טובח במפגינים בשכונות העוני של דמשק, בכפר בוקעתא שבגולן מפגינים למענו. "הגולן לא ראה הפגנה שכזו הרבה שנים. אלפי אנשים השתתפו וזו ההפגנה הכי גדולה משנות ה-80", אומר עטא פרחאת, איש הטלוויזיה הסורית שהשתחרר לא מזמן מהכלא בישראל. פרחאת, שריצה שלוש שנות מאסר בעקבות ה"קשר ההדוק" שניהל עם הסורים, מסביר: "בשבילי סוריה היא דמוקרטיה".

חלק מהאנשים כל כך משוכנעים בצדקתו של שלטון אסד, שאפילו קשה להתווכח איתם. פרחאת טוען שאזרחי מדינות שכנות תקפו את המפגינים וטבחו בעשרות מהם למוות. הוא גם טוען כי סרטי ההפגנות מבוימים. "לא הסורי טובח באזרחים. בכל העולם משקרים", אומר חסן פחרדין, קצב ממג'דל גמס. "אנשים מבחוץ בכלל באו לעשות בלגן בסוריה", הוא מוסיף.

פאנל אולפן שישי: לאן אסד? (צילום: חדשות 2)
נשיא סוריה בשאר אסד | צילום: חדשות 2
"הפוליטיקה של אסד יותר טובה מהגזענות של ישראל"

למרות הכל, גם במג'דל שאמס יש לא מעט פחד. השלטון הסורי נוכח מאוד בכפר הסורי בגולן, שנמצא בשליטת ישראל מאז שנת 1982, ויש חרדות לגורל המשפחות שחיות מעבר לגבול.

סוריה היא מדינת הדרוזים הגדולה בעולם. כמעט מיליון מבני העדה חיים שם. בגולן יש 20 אלף דרוזים שרק כמה מאות מהם הסכימו לקבל אזרחות ישראלית. הסכמה לישראליות מביאה לחרם ונידוי, וגם הפחד שאולי יום אחד יגיע אסד לגולן מחדש. "הוויתור העתידי על הגולן לא יציב ודי מפחיד", אומרת אנגם, דרוזית תושבת הגולן.

בסופו של דבר, התגלתה התשובה שעונה על השאלה מדוע הדרוזים תומכים באסד, וחאמד, הנהג שהתלווה לצוות הצילום, הסביר אותה בצורה הטובה ביותר. "הדיקטטורה, הפוליטיקה של אסד ושפיכת הדם, יותר טובה מהדמוקרטיה של ישראל והגזענות שלה. שם כולם ערבים וכולם מתייחסים אליי כבן אדם", הוא אומר בכאב.

למרות התסכול, הגולן ישראלי כמעט 44 שנים, ועל רקע אי היציבות הסוררת ואפשר להניח שיישאר כזה עוד שנים ארוכות. אנגם, חאמד, חסן וגם אחרים יכולים להמשיך לחיות את חייהם, מבלי לחשוב על היום שבו יחזור אסד, אם בכלל, לגולן - בינתיים.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק