התמונות הללו לא לקוחות מאיזה סרט קודר על עולם פוסט אפוקליפטי, הן צולמו השבוע בירושלים. תכירו את העיר התחתית באמת, זאת שרוחשת עמוק מתחת לאדמה. עשרות דירות שנמצאות כמה קומות מתחת למדרכה. בחלק מן המקרים מדובר ברחובות שלמים- כולל חבלי כביסה, קולות ילדים וריחות בישול. אור יום אין. גם לא אוויר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הסיבה לכל זה היא, כמובן, כספית. בעיר שבה הנורמה היא לרכוש דירה, העול על כתפיו של מי שרוצה לשכור אחת הולך וגואה. כך למשל, בשכונות הצפוניות המרוחקות ממרכז הבירה מחיר שכירות לדירת 3 חדרים מתחיל ב-3,300 שקלים לחודש, ובדרומה ב-4,300 שקלים. במרכז, המחיר הזה קופץ באלף שקלים בממוצע. נכון, לעומת גוש דן המחירים הללו אינם גבוהים, אבל בקנה מידה של העיר הענייה בישראל- לרבים זהו עול כבד.

האזורים של שכונת גאולה ורמת שלמה המבודדת נחשבים לקשים במיוחד לשכירות. מי שמעוניין להיות קרוב לקהילה שלו וידו אינה משגת, מוצא את עצמו נדחק לדירות התת-קרקעיות הרבות שנמצאות שם- אלא שלמרות המיקום הנמוך, והמעמד הנחות- כמו
באחד השלטים שמצאנו על הקירות שם- המחיר נשאר גבוה.

כך, בקומה מינוס 4 של חניון פרויקט היוקרה "גני גאולה" מצאנו משפחה - זוג הורים וילדה- שמשלמים על מחסן שהוסב לדירת 3 חדרים כמעט 4,000 שקלים. על דירת שני חדרים סמוכה משלמת משפחה אחרת כ-2,500 שקל לחודש.

המעמד החוקי של הדירות הללו מוטל בספק. הבעיות המרכזיות הן סוגיות הבטיחות הרבות שיש בלהתגורר במקום כזה - בין כלי רכב נוסעים, בלי פתחי אוורור ועם הגזים שנפלטים מהמכוניות.

כבר בשנת 2009 הצהירה עיריית ירושלים שהיא פינתה את דירות החניונים מאזורים רבים בעיר, אלא שהעובדה ממש לא הסתיימה. בינתיים נאלצות המשפחות לשלם הרבה עבור תת תנאים. היתרון היחיד אולי, הוא שחניה לא חסר.

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה לידיעה: "מדובר בבנייה לא חוקית והעירייה פועלת כנגד מקרים כאלה באמצעות כתבי אישום וצווי הריסה. אנו מצרים על כך שבעלי מחסנים בחניונים מנצלים את השטח לרווח כלכלי תוך סיכון הדיירים, וקוראים לתושבים לדווח על מקרים כאלה".