לפני 30 שנה, בחודש אוקטובר 1983 התקבלה ההודעה ששינתה את פני המוזיקה בעולם: התקליט השחור מת - הגיע הדיסק הדיגיטלי. "הדבר החדש שאני רוצה להראות לכם זו המצאה חדשה, הדבר שאנו רואים הוא תקליט העתיד, העתיד הקרוב מאוד - התקליט הזה נקרא קומפקט דיסק והוא בעצם פועל בשיטה שונה לגמרי ממה שאנו מכירים היום", אמר יואב קוטנר בתכניתו.

המוזיקאי דן תורן הבין כבר אז שהעולם השתנה מהותית: כולם מורידים מהרשת ובקרוב לא יזכרו איך פעם שילמו כסף על מוזיקה מוקלטת. לפני 10 שנים הוא החל להעלות את כל האלבומים שלו לרשת האינטרנט והציע אותם להורדה בחינם. "נטוויז'ן התקשרו ואמרו מה עשית באתר שיש חצי מיליון כניסות ואמרתי להם ששמתי תקליט להורדה", סיפר תורן. "כשאני מקבל פניות כמו 'מה אתה עושה?' ו'צריך להגן על עצמנו' אני חושב על אנשים שהיה להם קיוסק בתוך צומת והם חיו בזה, ויום אחד הזיזו את הצומת, מה אתה יכול לעשות? לבכות לאלוהים? - זה זז משם! לא קונים את זה יותר!".

חנויות הדיסקים שקורסות באירופה (צילום: חדשות 2)
תם עידן? | צילום: חדשות 2

גלגלצ צועדת לקידמה - הדיסקים למחשב

גם בתקליטיה של גלגלצ - מצעידים את התחנה לקדמה. בימים אלה מעבירים את כל 50 אלף הדיסקים שם לקבצי מחשב, כחלק מצעדי התייעלות, ועוד מעט יעצרו מלכת המדפים המחליקים והמפורסמים. "זה תמיד יישאר איתנו", סיפרו שם. "התקליטיה הופכת בשנים אלה לארכיון, כמו שאנו שומרים את התקליטים בתקליטיות בעולם - יהיה אפשר לראות את האמנים הגדולים".

בועז כהן, שדרן FM88 עורך את התכנית הבאה שלו: "לא מול מסך מחשב", ותפיסת העולם שלו היא שמוזיקה היא לא קובץ וש"יו טיוב" הוא רק תפריט טעימות. "בפעם האחרונה שספרתי היו לי 4,826 דיסקים אבל זה היה מזמן ומאז נוספו כמה מאות", סיפר על האוסף הביתי שלו.

אז מה יהיה מעכשיו? אם עד היום מוזיקאים התפרנסו ממכירת אלבומים, הופעות ותמלוגים עכשיו נמחקת צלע במשולש. "כמו שיש לנו 'יס' ו'הוט' יכול להיות שיהיה לנו ערוץ מוזיקה שנשלם עליו 50 שקלים בחודש, ונקבל חבילה גדולה של מוזיקה באיכות טובה ואם נרצה את ההופעה החדשה של משה פרץ נשלם ספיישל ליום הזה", העריך תורן.

תקליטיית גלגלצ מתחדשת (צילום: חדשות 2)
תקליטיית גלגלצ מתחדשת | צילום: חדשות 2

מעבר ל"שדות" יו-טיוב, עמדות לאייפון

המודל העסקי המעודכן הוא יותר הופעות וההקלטה תעלה ליוטיוב, תתמוך ותקדם את ההופעות במקום להיות המוצר המרכזי. לשמיעת מוזיקה דרך המחשב והסלולרי רובנו ויתרנו על התנאים. "אני מעריך שבשנות ה-80 לרוב המשפחות הייתה מערכת סטריאו, והיום אני חושב משהו כמו 10%". במקום נגן דיסקים, למערכות האודיו יש תחנות עגינה לאייפון וסטרימרים שמושכים את השירים מהמחשב למערכת.

בגיל 30 הדיסק גווע, אבל אולי זה לא נורא: המוזיקאים עדיין יעשו מוזיקה ואנשים עדיין ירצו לשמוע. 30 שנה ואולי אף פעם לא אהבנו אותו באמת, המוזיקה שוחררה לרוץ בשדות יוטיוב הבלתי סופיים, ואולי כשהתעשייה תגמור לבכות את עצמה, יתברר שבמותו ציווה הדיסק חיים חדשים למוזיקה.