חלקם לא קיבלו טלפון מהמדינה, אחרים כבר עייפים ממאבק, אך כולם כואבים את שחרור המחבלים שרצחו את יקיריהם, כחלק מהמשא ומתן עם הפלסטינים. 26 מחבלים שרצחו לפני הסכם אוסלו ישוחררו בימים הקרובים, למרות המחאות, העתירות והבכי הרב במהלך השנים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"נסערים, לא שאלו אותנו"

ב-9 בדצמבר 1990 נפל כשהוא רק בן 19 גיא פרידמן מהצנחנים. בתום הקורס שלו קיבלו כולם את כנפי הצניחה הנכספות ומשם הוזעקו לתגבור בטחוני בעיר בבית לחם, ביום השנה השלישי לאינתיפאדה. ארבעה חודשים בלבד עברו מיום גיוס הצוות של גיא לצה"ל והם עמדו ערב תחילת פרק ההכשרה ב"עורב". לאחר יום מתיש של סיור ואבטחה פיצוץ שארע במבואות בית הממשל הביא את הסיור של גיא למקום רגע לפני חילוף המשמרות. כשהגיעו למקום האירוע, ארע פיצוץ נוסף, גדול יותר. גיא עמד בסוף הטור, נפגע באופן הקשה מכולם, ונפטר מפצעיו זמן קצר לאחר מכן.

גיא פרידמן ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
גיא פרידמן ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

"לא שאלו אותנו, אין לנו מה לעשות", אמר הבוקר בתגובה שמוליק פרידמן, על שחרור רוצח בנו. "הוא נשפט למאסר עולם אחד והיה אמור להשתחרר עוד שנתיים. היינו בטוחים שהרוצח כבר שוחרר, אבל לא ידענו, רק אתמול ידענו. אנחנו נסערים אבל מחאה לא תעזור".

"שיחררו אסירים, אבל הם משגרים רקטות"

אביו של עו"ד איאן פיינברג, שנדקר למוות בידי רעולי פנים מארגון החמאס עייף כבר מההפגנות והמחאות, ותקוותו לשלום אפסה. "אנחנו נגד השחרור כי אנו לא רואים התקדמות במשא ומתן", אמר לחדשות 2 Online סיריל פיינברג, אביו של איאן ז"ל.

איאן פיינברג ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
איאן פיינברג ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

איאן עלה לישראל מדרום-אפריקה בשנות השבעים. הוא החל ללמוד משפטים בשנת 1982, ובתום לימודיו התגייס לצה"ל ושירת בפרקליטות הצבאית. ב-18 באפריל 1993 הוא שהה בפגישה עסקית בעזה לצורך קידום המסחר באזור, ובמהלכה הוא נדקר למוות.

"אין לנו את הכוחות למחאות, אנו מקווים שייצא מזה משהו, אבל בינתיים אין לנו תקווה. היה חשוב לאיאן שיהיה שלום והוא עבד בשביל השלום, אבל אין לנו הוכחה שמשהו אכן יקרה", הוא הוסיף. "הנה שחררו אסירים וכבר שיגרו רקטות מעזה, מה זה אומר?". הוא אמר כי הוא לא קיבל עדכון מהמדינה על השחרור, אלא שמע על כך מבתו. עמר מסעוד, שהיה מעורב ברצח ישוחרר בקרוב.

צפו ברשימת האסירים שישוחררו

"צריך לשבת עם האויב ולחתום הסכם"

אמנון פומרנץ ז"ל נרצח כשהוא בן 46, בזמן שהיה בשירות מילואים בעזה ב-20 בספטמבר 1990. בדרכו לבסיס נכנס בטעות למחנה הפליטים "אל בוריג'" שם נסקל באבנים, נרצח, והועלה באש במכוניתו. הוא הותיר אישה ושלושה ילדים: חופית, סנפיר וגדעון. "אני דווקא בעד שחרור המחבלים, כי אני בעד התקדמות בענייני השלום", אמר הבוקר לחדשות 2 Online גיורא פומרנץ, אחיו של אמנון ז"ל.

אמנון פומרנץ ז"ל (צילום: אתר גל-עד)
אמנון פומרנץ ז"ל | צילום: אתר גל-עד

לדבריו, גם אמנון היה חושב כמוהו אם היה במקומו. "אולי סוף סוף הממשלה תגיע להסכם, 9 מתוך 11 המשתתפים ברצח חוסלו בעזה, והשניים שנותרו? לא ידעתי שהם בבית סוהר עד הפרסומים", הוא אמר. "בשביל מה להחזיק אותם? כדי שיעשו חיים בכלא? צריך לשבת עם האויב ולחתום על הסכמים". פומרנץ לא מתכוון להשתתף במחאת המשפחות השכולות, ואמר כי עמדתו זכתה לביקורת כבר לפני 20 שנה - כשאמר בריאיון לערוץ הראשון כי יש לשבת ולדבר עם יאסר ערפאת. "רצו אז להרוג אותי בגלל מה שאמרתי", הוא סיפר. אחמד דמוני שהורשע ברצח של אמנון ישוחרר בקרוב.

"בכינו כל הלילה, לא ישנו"

מירב אושר, בתו של אבי אושר ז"ל שנרצח במאי 1992 בעת שיצא לעבודתו במטע הדקלים ביישוב משואה, מצויה בסערת רגשות מקבלת ההודעה. "אנחנו מאוד מאוכזבים מהמדינה. אף גורם רשמי לא התקשר לאף אחד מבני המשפחה", היא אמרה.

במהלך הלילה היא ומשפחתה נכנסו ללא הפסקה לאתר שירות בתי הסוהר שם פורסמה רשימת האסירים שישוחררו - ומאז לא הצליחו להירדם. "בכיתי כל הלילה, ולא יכולנו לישון, כל בני המשפחה היו בקשר אחד עם השני", היא סיפרה בעצב.

אבי אושר ז"ל (צילום: אתר keeper)
אבי אושר ז"ל | צילום: אתר keeper

אמה החליטה לספר לה היום שהרוצח דקר את אביה ז"ל באמצעות מצ'טה. מירב הייתה קטנה בזמן הרצח ולכן לא ידעה את כל הפרטים על הרצח. "הוא בא אליו מהגב אחרי שעבד איתו 15 שנה, לאחר שסיים הוא ישב ושתה קפה". היא ציינה כי זהו יום שחור למשפחת אושר: "אבא שלי רצה שלום כל חייו, והם הרסו אותנו סופית". אבו דחילה חסן עתיק שריף רוצחו ישוחרר בקרוב.

"אין פרטנר לשלום"

צוות שרים בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו אישר אמש את רשימת 26 המחבלים שישוחררו במסגרת ההתחייבות של ישראל בפני הרשות הפלסטינית, כחלק מחידוש המשא ומתן המדיני. מדובר באסירים שנכלאו לפני הסכמי אוסלו ובהם רוצחי ישראלים. שמות המחבלים שייצאו לחופשי פורסמו הלילה ובמשך 48 שעות מאז הפרסום ניתן יהיה לעתור נגד השחרור לבג"ץ. האסירים יועברו לשטחי הרשות ככל הנראה בלילה שבין שלישי לרביעי.

מאבק המשפחות לא עזר (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
מאבק המשפחות לא עזר | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"מדובר ביום שחור עבור המשפחות השכולות של מדינת ישראל", אמר אבי ברומברג, דובר ארגון אלמגור. "פעם אחר פעם אנו רואים את ראש הממשלה וממשלת ישראל נכנעים ללחץ האמריקאים ונכנעים לטרור, ובכך נותנים לו רוח גבית ומוטיבציה להתגבר. האירועים האחרונים של רציחת חייל צה"ל, פציעת ילדה בת 9 ואפילו ירי הרקטות הלילה עוד אחרי פרסום הרשימה רק מלמדים שאין פרטנר לשלום".