יממה לאחר המרתון שבסופו קיפח את חייו איש הקבע מיחידת "עוקץ", רס"ר מיכאל מיכאלוביץ', החליטו במשרד הבריאות להקים צוות בדיקה שיבחן אמות מידה לקיום אירועי ספורט. מנכ"ל המשרד פרופ' גמזו הדגיש כי העובדה שלמרות ההכנות וההתייעצויות התרחש המקרה הקשה "מדגישה את החובה לחשיבה מקדימה וקביעת כללים שיחייבו את המארגנים והרשויות המקומיות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"האירוע המצער של מותו של משתתף במסגרת אירועי "מרתון תל אביב" השנה מצטרף למקרה מוות נוסף לפני שנתיים ולכן מחייב אותנו לבחון את הדרך בה מאושרים אירועי ספורט עממיים שכוללים גם מקצי "אקסטרים" (ריצות 10 ק"מ ומעלה) ואמות המידה לאשור אירועים שכאלו בהתייחס לתנאי האקלים", כתב מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו.

מיכה מיכאלוביץ' ז"ל (צילום: חבר המשפחה)
נפטר אחרי המרתון. מיכאלוביץ' | צילום: חבר המשפחה

הוא הבהיר כי העובדה שהייתה מודעות לתנאי השרב הצפויים, שהתקבלו החלטות מקצועיות ושננקטו פעולות ובראשן ביטול מקצה המרתון המלא - למול העובדה שהתוצאה עדיין הייתה מקרה מוות - מדגישה את החובה לחשיבה מקדימה וקביעת כללים שיחייבו את המארגנים והרשויות המקומיות.

"הצלחת אירועים כאלה לא נקבעת רק על פי האלפים שנהנים ומממשים את בריאותם הגופנית, אלא גם במניעה וצמצום פגיעה בציבור לא מאומן שנסחף לתוך האירועים מתוך הרצון להוכיח את יכולתו הגופנית בתנופת השיווק המוצלח וזמינותם ההולכת וגוברת לאחרונה בישראל גם בחודשי המעבר והקיץ", הסביר פרופ' גמזו.

המסקנות: תוך 90 יום

מסר מאיים, פרופ' גמזו (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
מנכ"ל משרד הבריאות גמזו: דרושים כללים בר | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

מנכ"ל משרד הבריאות אמר כי הצוות שיוקם מתבקש לבדוק את האופן שבו אירועי ספורט כאלה מאושרים לרבות המרתון שהוזנק אתמול, לקבוע אמות מידה לאישור אירועים שכאלה תוך התייחסות למקצי ה"אקסטרים" בהקשר לתנאי אקלים ולקבוע תזמון מומלץ לאורך השנה ושעות היום.

"הצוות יצטרך לקבוע כללים לביטול ועצירה של אירועים כאלה, התשתית הנדרשת בהיבט הבריאותי (מרחק בין נקודות שתייה, נקודות צינון ושירותי רפואה) ואופן ההסבר וההדרכה למשתתפים", ציין מנכ"ל משרד הבריאות.

"אני מייחס חשיבות עליונה לקבל המלצות מפורטות שישמשו את כל מארגני התחרויות בארץ", הדגיש פרופ' גמזו, שאמר כי הוא ינחה את צוות הבדיקה, בראשות פרופ' מורן, להגיש את המסקנות תוך 90 יום.

עשרה נפגעים עדיין מאושפזים

בבית החולים איכילוב עדיין מאושפזים עשרה בני אדם, שנפגעו אתמול באירועי המרתון. בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט, מסר דובר בית החולים כי שניים מהפצועים מאושפזים בטיפול נמרץ כשמצבם מוגדר קל-בינוני ושאר הנפגעים מאושפזים במחלקות הפנימיות כשמצבם מוגדר קל. הפצוע שמצבו נקבע תחילה קשה - נושם כעת בכוחות עצמו.

מנכ"ל עיריית תל אביב, מנחם לייבה, התייחס אתמול לאירוע הטראגי שאירע במרתון, ואמר כי "קרה כאן אסון ואנחנו נתחקר את העניין. אני מניח שיופקו הלקחים הנדרשים".

הוא הוסיף, כי "הייתה התייעצות מראש עם כלל המומחים הנחשבים במדינת ישראל בתחום הפיזיולוגיה, ובעצה אחת עם כולם הוחלט לא לרוץ את המרתון המלא ולעשות רק חצי". עוד אמר, כי "בפועל, עומס החום היה נמוך ב-5 מעלות ממה שציפינו. באזור השעה 08:00 הבנו שישנו מספר נפגעים גבוה".

טרגדיה במרתון בתל אביב - סיקור מלא:

משרד הבריאות: "התרענו מראש"

"פתאום התעוררתי באוהל מד"א"

הרצים: "כבר מהבוקר היה חום כבד מדי"

מחדל במרתון ת"א: הרוג ופצועים קשה

מה קורה לגוף בזמן מכת חום?

רופא שהשתתף בדיונים: "התסריט היה ידוע מראש"