חג האסיף באווירה סגרירית (צילום: AP)
חג מתן תורה | צילום: AP

לחג השבועות יש שלושה שמות מקראיים: חג הקציר, חג השבועות ויום הביכורים. שם אחד מחז"ל - עצרת, ועוד שם תואר - חג מתן תורה.

בחג זה אנו חוגגים את מתן התורה ואת "החתונה" לקדוש ברוך הוא. ביום זה ממש עמד כל עם ישראל במעמד הר סיני וקיבל על עצמו את התורה. למעשה, באירוע הזה נכרתה הברית בין עם ישראל לבין בורא עולם. ליל שבועות הוא היום ה-50 והאחרון של ספירת העומר שהחלה בפסח. במשך התקופה הזו התכוננו לקבלת התורה.

קציר חיטה וביכורים. ילד בשדה, ארכיון (צילום: קרן קיימת לישראל)
חגיגות ברחבי הארץ | צילום: קרן קיימת לישראל

אחד הדברים הכי משמעותיים בחג השבועות מבחינה רוחנית הוא המנהג הקדום של להישאר ערים כל הלילה ו"לעסוק בתורה" על מנת לקבל את התורה (על פי המסורת, בשעות אלו של הלילה התרחש מעמד קבלת התורה) ו"לעשות את תיקון ליל שבועות". חלק מהתיקונים הם ברוח מסורתית יותר, אבל הטרנד נכנס גם לשכבות פחות מסורתיות בחברה.

מה מתקנים?

צפו בתחזית מזג האוויר המעודכנת לחג (צילום: AP)
תיקון ליל שבועות | צילום: AP

תיקון ליל שבועות, מלשון "לתקן" ו"התקנה", משמעותו הכנה והתכוננות. המטרה היא היערכות רוחנית לקראת מתן התורה. הלימוד בלילה נמשל להכנות הכלה, התקשטותה והתהדרותה לכבוד יום כלולותיה. עם ישראל מתכונן, מתקשט ומתהדר בתורה שלמד לכבוד יום "חתונתו" עם בוראו.

מדרש "שיר השירים רבה" מספר שבבוקר בו ניתנה התורה, בני ישראל ישנו קצת יותר מידי וקמו די מאוחר, במקום לצפות בכיליון עיניים, והבורא נאלץ להשכים אותם בקולות וברקים. בני ישראל היו צריכים להיות כל כך נרגשים עד שכלל לא היו אמורים להירדם אלא לחכות בציפייה.

על פי המסורת, את "תיקון ליל-שבועות" קוראים במהלך כל הלילה. סידרו כדלהלן: ההתחלה והסיום של כל פרשה בתורה, נביאים וכתובים של כל מסכת בתורה שבעל-פה וכו'. לקריאת ה"תיקון" הזה אנו מקדישים בכל שנה את מרבית ליל חג השבועות.

אירועי תיקון ליל שבועות ברחבי הארץ

גבינות כמיטב המסורת (צילום: AP)
ארץ זבת חלב ודבש | צילום: AP

מזג האוויר החמים צפוי לאפשר חופשה נעימה ונוחה למטיילים. לימוד ליל שבועות יתקיים ברוב בתי הכנסת ברחבי הארץ לפי הקהילות המגוונות והמנהגים השונים. מי שמעוניין לערוך ליל תיקונים במהלך החג, מוזמן לעשות זאת במספר מקומות בארץ:

בתל אביב: ארגון צהר מארגן לילה של לימוד תורה. באירועים יקחו חלק עיתונאים, חברי כנסת, משפטנים ורבנים. הנושאים שיידונו במוקדים השונים יהיו מגוונים ואקטואליים ויעסקו בשאלות של מנהיגות בימינו מול מנהיגי העבר, שאלות מוסר של מלחמה ועוד.

האירוע יתקיים בשלושה מוקדים בעיר: בבית ציוני אמריקה, בבית ברודט ובבית הכנסת "בית אל". הלימוד המשותף ייעשה באמצעות הרצאות ופאנלים של לימוד החל מהשעה 23:00 בלילה.

לקראת הנץ החמה יקראו את מגילת רות בצוותא ותפילת שחרית תהיה על חוף הים. ובחוף פרישמן יתקיים "טיש" - אירוע שירה בציבור.

פרטים על השיעורים שיתקיימו בקהילות השונות ברחבי העיר ניתן לקבל במועצה הדתית בטלפון 03-6938930.

בירושלים: במוזיאון לתולדות ירושלים במגדל דוד יתקיימו הרצאות ודו שיח עם פרופסורים ודוקטורים מהאוניברסיטה העברית, וכן סיורים בהדרכת מדריכי המוזיאון. האירועים יחלו בשעה 22:30.

בבית בכנסת הגדול יתקיימו שיעורים שיעסקו במשפט העברי. השיעורים יועברו על ידי אנשי תורה ומשפט, ביניהם הרב הראשי של תל אביב הרב ישראל לאו, והרב הראשי לישראל הרב שלמה עמאר. השיעורים יתקיימו בין השעות 23:15 ועד 4:45 לפנות בוקר ברחוב המלך ג'ורג' 5 בעיר.

בחיפה: בסינמטק, אולם רפפורט ובית הכט יתקיים לילה של מפגשים, חוויה ולימוד בכניסה חופשית, בהשתתפות חברי כנסת, רבנים, סופרים וזמרים. במקום יוצב מתחם מיוחד ללא הגברה - המיועד לשומרי הלכה.

בשדרות: בסינמטק שדרות יתקיימו בתי מדרש פתוחים - לתוך הלילה.

בעמק יזרעאל: הטקס המרכזי של המועצה האזורית עמק יזרעאל, יערך בשדות שבין שני המושבים הותיקים עם מפגן מרשים של ענפי המשק השונים וטקס הבאת הביכורים המסורתי.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק