סליחה, פרדונז, או פורגיבנס, לא משנה באיזו שפה מבקשים אותה, לקראת יום כיפור זוהי המילה הנשמעת ביותר. בסקירה היסטורית לא ברור בדיוק מתי החלו לציין את יום הכיפורים, אך מה שבטוח הוא, שעכשיו קיימות דרכים רבות יותר מאי פעם לגשת לצד השני ופשוט לבקש סליחה.

בשנים האחרונות, ככל שמתפתחות טכנולוגיות המקרבות בין בני אדם, מנוצלים גם הטלפון הסלולרי, הדואר האלקטרוני ואפילו הפייסבוק והטוויטר, בכדי לבקש סליחה מהירה וכמעט נטולת מבוכה ביום כיפור.

בסקר שנערך בקרב 300 חברים בפאנל המשיבים האינטרנטי של Panel4All ענו הנשאלים על השאלה: "באיזה אמצעי ברכת את חבריך השנה בברכת שנה טובה?". יותר מ-55% ענו כי ברכו באמצעות הטלפון הסלולרי ו-53% מהנשאלים ענו כי עשו זאת באמצעות הדואר האלקטרוני.

בנוסף, אתרים רבים הוקמו במיוחד בכדי לאפשר לגולשים לבקש סליחה בשלל צורות ובמגוון נושאים. אתר סליחה.קום הוא אתר לבקשת סליחה דרך האינטרנט שפועל כבר שלוש שנים ומשמש כצינור נוסף להעברת מסרים של מחילה מעל גבי הרשת.

דרך נוספת להתנצל

אתר סליחות (צילום: חדשות 2)
שולחים את התפילה שלכם לירושלים | צילום: חדשות 2

"הרבה אנשים חשים בושה, חוסר כבוד, והשפלה להתייצב ולבקש סליחה", מספרת לחדשות 2 באינטרנט חדי חזן, ממקימי האתר. "אנחנו מציעים דרך נוספת להתנצל". לדבריה, המטרה שלשמה הוקם האתר היא "חברתית לגמרי, לבקש סליחה ולסלוח, בכל מגוון הקטגוריות".

אתר הסליחות מונע את המבוכה בפנייה ישירה לצד הנפגע, ומגשר בין שני הצדדים שאולי בסיטואציה אחרת לא היו יכולים ליצור קשר. באתר אפשר לבקש סליחה על רשימה ארוכה של נושאים כמו: חברים, עבודה, צבא ואפילו סליחה לעולם.

"הקטגוריה הפופולרית במיוחד היא סליחה בתוך המשפחה, בין אם מדובר בילדים או בסכסוכים בין זוגות", מספרת חזן. היא מוסיפה כי האתר פעיל כל השנה אבל הוא מקבל תנופה כצפוי לקראת יום הכיפורים.

עוד אפשרות מעניינת לבקש סליחה היא דרך אתר ג'רוזלם.קום המאפשר להקליט ברכות או סליחות באתר ולהשמיען ברמקולים ברחבי העיר העתיקה. באתר מספרים כי במהלך ראש השנה הושמעו למעלה מ-3,000 ברכות בצורה זאת ברחבת הכותל. כך יכלו להגיע בני אדם שאין ביכולתם להגיע לאזור, להשמיע את קולם ותפילתם גם דרך האינטרנט.

מתפללים כמו מרגול

"שירות התפילות הקוליות מאפשר לכל אדם באשר הוא, תהיה דתו ושפתו אשר תהיה, להתפלל בעיר העתיקה בירושלים בכל רגע נתון ולשטוח בפני האל את בקשותיו הפרטיות והציבוריות", מספרים מפעילי האתר. "אלפי אנשים, מלמעלה מ-72 מדינות, שלחו תפילות קוליות לירושלים במסגרת השירות".

אם נפשכם חפצה להקליט תפילה במזמורים כמו מרגול או דודו פישר תוכלו גם להיעזר בשירותי האתר. הזמרים המוכרים מדגימים ברשת, כיצד תוכלו להקליט תפילה ליום הכיפורים שתישמע אחר כך בפני ההמון ברחבי העיר העתיקה.

אם כל האפשרויות האלה נראות לכם עדיין קצת מסורבלות, תמיד קיימת האפשרות לשלוח מייל אישי או קבוצתי, המבקש סליחה מכל מי שנפגע במהלך השנה האחרונה. ניתן גם לשנות את שורת הסטאטוס שלכם בפייסבוק או בטוויטר ברוח היום הקדוש, או אפילו המהדרין מבניכם, יוכלו להשתמש ב"שיטות העתיקות" והבלתי אמצעיות, לגשת אישית לחבר ולבקש את סליחתו.

גמר חתימה טובה.