כבר שנים שאירית גורן אוספת מסמכים ישנים. כיום היא משמשת מנהלת לשכת נשיא איגוד לשכות המסחר, ועבודתה מספקת לה גישה לארכיון של איגוד לשכות המסחר, שם שוכבים להם צילומים בשחור לבן, דפים מצהיבים, ואפילו ספרים ששיכים לעתיד, למדע בדיוני או לתחום הפנטזיה.

לפני מספר ימים היא מצאה מחברת עם פרוטוקולים מישיבות ההנהלה של האיגוד וגילתה שלא הרבה השתנה: בישיבה אחת שהתקיימה בפברואר 1934 אחרי שריפה גדולה שפרצה באותו שבוע ביפו, דיברו על הצורך בתוספת של כבאיות כיוון שלא הצליחו להשתלט על האש. בתמונות אפשר לראות את כוחות הכיבוי בשחור לבן עם הציוד המיושן.

יעקב שור זוכר את התקופה הזאת. כמה שנים אחר כך הוא עבר עם משפחתו מצפת לתל אביב, וגם אז השכירות הייתה יקרה והדירות - מפוצלות. "אני זוכר שהיינו פה בדירה, וההורים שלי אז השכירו חדר אחד מתוך שלושת החדרים", הוא מספר. "היינו משפחה גדולה וחיינו בצפיפות".

ההיסטוריה לא חוזרת - היא מעולם לא עזבה

מתוך ארכיון איגוד לשכות המסחר (צילום: ארכיון איגוד לשכות המסחר)
מתוך ארכיון איגוד לשכות המסחר | צילום: ארכיון איגוד לשכות המסחר

אחד הדיירים בדירה המחולקת היה אהרון ברק, לימים נשיא בית המשפט העליון. השכרנו לו חדר", מוסיף שור. "3,000 לירות עלתה דירה, 800 לירות דמי מפתח - סכום גבוה לתקופה". המחירים הגבוהים לא חמקו מעיני הנהלת האיגוד. כמו היום, כונסה מיד ועדה לטפל בבועת הנדל"ן. בפרוטוקול משנות ה-30 חברים של הלשכה מבקשים לתמוך בשאיפת העירייה להוצאת חוק עזר להגבלת שכר הדירה בעיר".

בין אלפי המסמכים אפשר למצוא גם פקודות של ממשלת פלשתינה, פקודת החורשות והיערות מ-1920, ואפילו פקודה של הנציב העליון הרברט סמואל ממאי 1921 שמאיים על אנשים שמתחפשים לחיילים בריטים. "כל האיש אשר ילבש תלבושת צבא בריטית מבלי רשות, צפוי על פי סעיף 131 של ספר חוקי העונשין העת'מאני למאסר עד לשנה אחת", נכתב בה.

ביום חמישי יוצאו הפריטים מהארכיון והתערוכה תוצג ביום חגיגות ה-90 של האיגוד. אז נכון שלקצינים בריטים אנחנו כבר לא מתחפשים, אבל שכר דירה גבוה ושירותי כיבוי אש קורסים, מוכיחים לדאבוננו ששנים חלפו, וההיסטוריה לא חוזרת - היא פשוט מעולם לא עזבה.

רוצים לקבל עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק