אין פתרון לילדי הפונדקאות (צילום: חדשות 2)
אין פתרון לילדי הפונדקאות | צילום: חדשות 2

בישיבה שהתקיימה אמש (ב') בין גורמים במשרדי החוץ והפנים עולה כי טרם נמצא פתרון להורים וילדיהם הנצורים בתאילנד. לטענת משרד הפנים, החשש הוא שהנפקת דרכונים ישראלים והבאת התינוקות לכאן תיחשב על פי החוק התאילנדי לחטיפה, מה שעלול ליצור תקרית דיפלומטית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בצהריים נמסר מממשרד החוץ, רשות האוכלוסין ומשרד המשפטים כי במטרה לפתור את הקשיים שנוצרו לתינוקות שנולדו בתאילנד כתוצאה מהליכי פונדקאות שבוצעו על ידי ישראלים במדינה זו, מקיימת שגרירות ישראל בתאילנד מזה זמן מגעים עם הרשויות במדינה זו.

"המגעים מתבקשים לנוכח העובדה, שלפי הדין בתאילנד התינוקות הם אזרחים תאיים לכל דבר ועניין. עמדת הרשויות בתאילנד, אשר אף נמסרה לישראל באגרת רשמית, היא כי לאימהות התאילנדיות, שילדו את התינוקות, יש זכויות הוריות מלאות ביחס לאותם ילדים ובכלל זה הזכות למשמורת. לכאורה נראה, כי הגופים המתווכים בתחום הפונדקאות ערכו הליכים מבלי שבדקו מראש הדין המקומי לאשורו", נכתב בהודעה.

לפונים לשגרירות ישראל בבנגקוק בנושא נמסר כך: "על פי תקנה 3 (2) לתקנות הדרכונים, בקשה לדרכון לשוהה בחו"ל צריכה להיות מוגשת בנציגות ישראל במקום בו נמצא המבקש. לצורך הנפקת דרכון ישראלי לקטין, עליך להציג בנציגות הישראלית, הסכמה של אמו יולדתו של הקטין, (הרשומה כאמו בתעודת הלידה התאילנדית), להוצאתו לצמיתות מתאילנד לישראל עם אביו, באופן שיהא תקף וחוקי על פי הדין התאילנדי".

מה שגרם למשבר היא ההחלטה החדשה של השלטונות המקומיים בתאילנד לא להנפיק אשרות יציאה מהמדינה לילדים שנולדו לאם פונדקאית. הורים ישראלים עמם שוחחנו מתאילנד טוענים שיחד איתם בבתי המלון ובבתי החולים נמצאים הורים מכל רחבי העולם, שהביאו גם הם ילד לעולם באמצעות תהליך פונדקאות. לדבריהם, ההורים מהמדינות האחרות אינם נתקלים בקשיים וארצותיהם מאשרות את הוצאת הדרכונים ומאפשרות להם לצאת מהמדינה בקלות רבה.

ההורים דורשים משר הפנים הישראלי לדאוג לכ-250 אזרחי ישראל שתקועים שם ללא טיפול רפואי נאות, לטענתם, ללא חיסונים וללא תחליפי מזון מוכרים. חלק מהתינוקות נמצאים עם הורה אחד ואילו השני נאלץ לחזור לארץ. הערב ב-16:00 תתקיים משמרת מחאה מול ביתו של סער, בה צפויים להשתתף כמאה בני אדם.

גם בר התגייסה למאבק
גם בר התגייסה למאבק | צילום:

"צריכים להמשיך ללחוץ"

"אין תזוזה, הכול כסת"חים. אין התייחסות בפועל. שר הפנים לא נתן מענה של ממש למרות שהוא נבחר ציבור", מחו במטה המאבק על הסחבת בטיפול בסוגייה. "גורמים פוליטיים מדברים איתנו ומביעים תמיכה ומנסים לדחוף בעצמם".

"התחושה היא שיש ניסיונות לזרוק אחריות מגורם אחד למשנהו. ההורים שנשארו בתאילנד מאוד מעודדים מכך שהעם נמצא מאחוריהם ואנשים בעלי שם תומכים בהם. הם מקבלים תחושה שצריכים להמשיך ללחוץ", הדגישו המעורבים במאבק.

סער תוקף: "טענות מופרכות" (צילום: רויטרס)
סופג את חיצי הביקורת, סער | צילום: רויטרס

סער: "קמפיין אינו פתרון לנושא"

בימים האחרונים החלה מחאה ברשת, שמפנה אצבע מאשימה לעבר שר הפנים גדעון סער. לקבוצת הפייסבוק ששמה "עזרו לנו להביא את התינוקות הביתה", הצטרפו בימים האחרונים כ-17 אלף גולשים. ההורים המיואשים קיבלו עידוד ם מעשרות אנשי תקשורת, שחקנים ודוגמנים, שהצטרפו למחאה הגוברת ברשת, והעלו תמונות שלהם כשהם נושאים שלט ועליו שמו של אחד התינוקות הנצורים.

אל עשרים התינוקות שנמצאים כבר עכשיו בעין הסערה, צפויים להצטרף בחודש הקרוב עוד ארבעים שצפויים להיוולד. בשלב זה לא נראה שיהיה פתרון מהיר לסוגיה, כשממשלת תאילנד הבהירה לאחרונה לישראל כי הפונדקאות אינה מעוגנת בחוק בשטחה וכי ייתכן שהוצאת תינוקות מתאילנד תיחשב כהברחה לא חוקית של בני אדם.

בסטטוס שהעלה שלשום שר הפנים גדעון סער לעמוד הפייסבוק שלו, הוא הביע צער על המצב שבו נמצאים ההורים, והביע תקווה כי יימצא פתרון לסוגיה. "קמפיין מתוקשר של הנושא אינו מתכון לפתרון מהיר יותר ואני מקווה שלא יגרום נזקים למאמצים המתבצעים בנושא", כתב סער, "כך או אחרת, הנחיתי את עובדי משרדי לאשר הנפקת דרכונים לילדים ללא דיחוי ברגע שמשרד החוץ יגיע להסכמה עם רשויות תאילנד". זו".