ברחובות הערים קמו לאחרונה חנויות קטנות שמוכרות דבר אחד בלבד - סמים. קשה להאמין, אבל זה חוקי. איך הצליחו העבריינים להערים על המשטרה, על הרשויות, ולהנדס את החומרים האסורים כך שניתן יהיה למכור אותם בגלוי?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הסמים סובלים בעיקר מבעיית תדמית. איכשהו, אצלנו בראש הם נקשרים לארגוני פשיעה מפחידים. תתחילו לחשוב אחרת: רחוב אלנבי במרכז תל אביב, צהרי היום. באותה קלות שנער בן 17 היה קונה פעם מנת פלאפל, הוא יכול לקנות היום סמים כדי "לסדר את הראש" - לפחות לערב אחד.

זה סיפור מסובך עם שורה תחתונה פשוטה: סמים יש בכל פינה, וכמה שהמדינה מנסה להילחם בהם - כך הם רק משגשגים. "בפעם הראשונה שגיליתי את סמי הפיצוציות, זה היה בערך בגיל 14-15. זה היה מסקרן לדעת מה זה. הדבר הצבעוני הזה נראה שטותי ותמים בהתחלה וזה מפתה, אמר א'. מרכזי השיקום מכירים צעירים רבים כמותו, שניסו את הסמים הללו - והדרדרו לתחתית.

"הגעתי למצב שאני ברחובות. הייתי אלים", אמר. "המרדף אחרי הכדורים והשקיות האלה, אחרי הדבר הזה שנקרא 'חוקי', אני לא מאחל את זה לאף אחד שיתמכר לזה. זה סמים. פשוטו כמשמעו", ציין.

"הרצל עושה לך כנפיים", "מיסטר נייס גאי" או "מבסוטון". כולם שמות שונים לסמים סינטטיים. המחיר נמוך ומכוון לקהל יעד של צעירים. אולי תתפלאו - אבל הכל כאן בחסות החוק. מה שהחל כסנונית קטנה כבש כבר כמה ערים בישראל. אין יותר שליחים שחוששים מהמשטרה, וגם הפיצוציות כבר לא במשחק. היום יש חנויות המיועדות לכך.

"לעתים זה נגמר במוות, ולעתים באשפוזים פסיכיאטריים"

סמים לכל דורש (צילום: חדשות 2)
סמים לכל דורש | צילום: חדשות 2

במעבדה הטוקסולוגית לא ממש סומכים על ההבטחות של המוכרים. החוקי - לרוב גם מסוכן. כאן גילו חומרים שעברו סינטזה לא מוצלחת. ואת כל הערבוביה הזו שואפים אלפים לריאות - בלי לחשוב פעמיים. "זה שכתוב שזה ברישיון משרד הבריאות לא אומר שזה נכון", אמרה ד"ר מיכל רוטנברג, מנהלת המעבדה לטוקסולוגיה במרכז הרפואי שיבא שבתל השומר.

"החומרים האלה מתחילים להשפיע כבר אחרי חמש דקות שלוקחים אותם", הבהיר ד"ר רוני ברקוביץ', סגן ראש אגף אכיפה ופיקוח במשרד הבריאות. "ישנן תופעות לוואי מאוד קשות. רק לפני חודש הגיע אלינו אדם שבנו, בן 15, לקח את סמי הפיצוציות לפני שנתיים ועדיין לא חזר לעצמו. לפעמים זה נגמר במוות ובמקרים הטובים זה נגמר באשפוזים פסיכיאטריים".

מדי שנה מתים לפחות שלושה צעירים לאחר שצרכו את הסמים החוקיים. כדי לא למשוך אש ציבורית, החליטו סוחרי הסמים להיות יותר צדיקים מהאפיפיור ולא למכור את הסמים החוקיים מתחת לגיל 18 - למרות שבחוק אין כלל חובה כזאת.

אז איך הכל חוקי? ברגע שהתרכובת הקיימת נאסרת בחוק, הכימאים של יצרני הסמים משנים מרכיב אחד - וקדימה לאלנבי. קרב המוחות בין ה"ביו-טק" של הסוחרים לבין המחוקק, מסתיים תמיד בניצחון של הראשונים. התוצאה קבועה, אבל המשחק נמשך כבר שנים.

מעיריית תל אביב נמסר, כי "החוק בישראל אינו מאפשר לעירייה לאכוף סחר בסמים. העירייה פועלת בשיתוף פעולה מלא עם המשטרה וכאשר מתקבלת התרעה על כך שבקיוסק מסוים בעיר מתקיימת מכירת חומר חשוד, העירייה פועלת לביטול העסק. חנויות לממכר חומרים כגון 'נייס גאי' ו'חגיגת' אינן נדרשות לרישיון עסק על פי חוק'".