עולם התיאטרון הישראלי נפרד הערב (א') מהשחקנית כלת פרס ישראל חנה מרון, שהלכה לעולה ביום שישי האחרון והיא בת 90. מרון, שנחשבת לאחת הכוכבות הגדולות של התיאטרון הישראלי מראשית ימיו, נקברה לצד בעלה המנוח, יעקב רכטר, בבית העלמין האזרחי שבקיבוץ שפיים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בין היתר, חלקו למרון כבוד אחרון חברים ומכרים רבים בהם פוליטיקאים, שחקנים ואנשי ציבור. ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט אמר: "אני משתתף בצער הרב על מותה של אישה גדולה". גם מנהל תיאטרון הקאמרי, נועם סמל, הקדיש למרון מילים אחרונות ואמר כי "אפילו לתפקיד האחרון שביצעה בשנה האחרונה, תפקיד ללא מילים, חנה הסכימה. היא רצתה להיות כל היום וכל הלילה על הבמה". 

עוד הגיעו להיפרד ממנה - תיקי דיין, אלכס אנסקי, עודד תאומי, עודד קוטלר, לאורה ריבלין ורון חולדאי.

מרון נפטרה בבית החולים איכילוב בתל אביב בערב שבת בחיק משפחתה. מרון הייתה מראשוני השחקנים בתיאטרון הקאמרי של תל אביב, ומאז שיחקה בעשרות - אם לא מאות - הצגות שונות בו ובתיאטראות אחרים בארץ. בשנת 1973 זכתה מרון בפרס ישראל לתיאטרון.

מאות חברים ומכרים בבית העלמין (צילום: ראאד אברהים, חדשות 2)
מאות חברים ומכרים בבית העלמין | צילום: ראאד אברהים, חדשות 2

בין ההצגות הרבות שבהן שיחקה מרון: פונדק הרוחות, הוא הלך בשדות, פיגמליון, כטוב בעיניכם, בית בובות, הלילה השנים-עשר, הלו דולי, מדיאה, השחף וכולם היו בניי. את דרכה המקצועית היא החלה כבר בגיל חמש, כשהתגלתה כילדת פלא בברלין שם חיה. ההצגה הראשונה שבה השתתפה מרון הייתה "פצפונת ואנטון" על פי ספרו של אריך קסטנר. בעקבות עליית הנאצים לשלטון, עלתה מרון יחד עם משפחתה לארץ ישראל בשנת 1933.

כשהייתה בת 17, הצטרפה מרון לסטודיו המשחק של "הבימה" ובגיל 22 היא הוזמנה על ידי מייסד התיאטרון הקאמרי יוסף מילוא ז"ל לשחק בתיאטרון שעמד להקים. תפקידה הראשון בתיאטרון התל אביבי היה כשחקנית מחליפה בהצגה "משרתם של שני אדונים".

"מותה של אישה גדולה". אולמרט (צילום: ראאד אברהים, חדשות 2)
"מותה של אישה גדולה". אולמרט | צילום: ראאד אברהים, חדשות 2

לצד הקריירה הענפה בתיאטרון, נכנסה מרון לזיכרון הקולקטיבי בתרבות הישראלית בזכות תפקיד טלוויזיוני אחד בלתי נשכח: בין השנים 1983-1986, כיכבה מרון בסיטקום הישראלי הראשון "קרובים קרובים", שבו גילמה את חנה, דודתם של יהורם (יהורם גאון) ותיקי (תיקי דיין). הדמות שגילמה נחשבה למאירת פנים, חדה ושנונה, שדבריה ביטאו את אשר על ליבם של התסריטאים יוצרי הסדרה.

שיחקה במאות הצגות. מרון על הבמה (צילום: גדי דגון)
שיחקה במאות הצגות. מרון על הבמה | צילום: גדי דגון

פרס ספד למרון: "אמנית במלוא מובן המילה"

עד היום הקהל הישראלי זוכר את קריאתה המיתולוגית "פתוח!" שקדמה לאות הפתיחה של הסדרה. משפט נוסף שאפיין את דמותה היה: "למה לא מספרים לי שום דבר בבית הזה?". בנוסף, דמותה התאפיינה בכך שהיא נוהגת לשוחח עם העציצים שבביתה ולהתחשב ברגשותיהם.

עם היוודע דבר מותה של מרון, ספד לה ידידה הקרוב נשיא המדינה שמעון פרס. פרס תיאר אותה כאישה נפלאה ואמנית גדולה. "חנה מרון הייתה אמנית במלוא מובן המילה. היא לא שיחקה, תמיד אמרה את האמת שלה גם כאשר נתנה את רשות הדיבור לזולתה על הבמה", סיפר. "בשבילה, לא העולם היה במה, אלא הבמה היתה כל עולמה. היא לא התכופפה לרוחות, היא העדיפה לשבור אותן ולעמוד זקופת קומה עם האמת הפנימית שלה". הנשיא ציין כי גם כשמרון נפגעה פיזית היא לא נכנעה נפשית. "גם לאחרונה כשנאבקה במחלתה היא רצתה לשאת את הסבל לבדה".

מרון בצעירותה (צילום: ישראל הרמתי)
מרון בצעירותה | צילום: ישראל הרמתי

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו ספד למרון אמש עם צאת השבת. "חנה מרון הייתה מבכירי אמני ישראל, חלוצת התיאטרון העברי ושחקנית דגולה", אמר נתניהו. "היא מילאה אינספור תפקידים ראשיים על במותינו עוד לפני הקמת המדינה, וגם אחרי שנפצעה בהתקפת טרור הוכיחה הלכה למעשה שההצגה חייבת להימשך".

"אמנית במלוא מובן המילה" (צילום: חדשות 2)
"אמנית במלוא מובן המילה" | צילום: חדשות 2

ראש הממשלה הזכיר את הופעותיה הבלתי נשכחות של השחקנית. "גם עשרות שנים אחרי שהופיעה בסדרה 'קרובים קרובים' משפטי המחץ שלה ממשיכים ללוות אותנו עד עצם היום הזה. לכתה הוא אובדן לדורות של ישראלים שהוקירו את כשרונה ופועלה. אני שולח תנחומים לבני משפחתה. יהי זכרה ברוך".