עם כניסתה של השנה החדשה, נכנסו לתוקף מספר חוקים חדשים ובהם "חוק הפוטושופ", שאוסר על הצגת תמונות דוגמניות הסובלות מתת-משקל בפרסומות. על פי החוק, בכל פרסומת בה ייעשה שימוש בתוכנות עריכה דיגיטליות (כמו פוטושופ) לצורך הצרת היקפים, יופיע כיתוב ייחודי על כך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הצעת החוק קובעת כי מצב של תת-משקל ייקבע על ידי בדיקת רופא, בה ייבחן האם הדוגמן או הדוגמנית נמצאים מעל 18.5 יחידות במדד מסת הגוף, ה- BMI, בהתאם להגדרת מערכות הבריאות בעולם המערבי. את החוק יזמו חברי הכנסת רחל אדטו מקדימה (היום ב"תנועה" של ציפי לבני), וחבר הכנסת דני דנון מהליכוד-ביתנו.

החוק החדש ימנע מדוגמניות ישראליות הסובלות מתת משקל, על פי הגדרת ה- BMI, להשתתף בקמפיינים בשוק המקומי, אך במקביל גם יאסור גם פרסום ישראלי של קמפיינים שמקורם בחו"ל. לדעת מציעי החוק, שאושר ב-20 במרס, אידיאל היופי האנורקטי שימש מקור חיקוי לאשליה בלתי אפשרית, ובשל כך נגררו בנות ובנים להפרעות אכילה משמעותיות.

"מה שעשינו זה פשע"

"יום חג". עדי ברקן (צילום: חדשות 2)
"יום חג". עדי ברקן | צילום: חדשות 2

לאישור החוק במליאה בחודש מרס קדמו ויכוחים רבים, בעיקר מצד אנשי פרסום וסוכני דוגמניות, שטענו כי הדבר ייפגע בחופש העיסוק של דוגמניות אשר מסת הגוף שלהן קטנה, ולא בשל הפרעת אכילה כזו או אחרת. יוזמת החוק, חברת הכנסת רחל אדטו, אמרה לאחר אישור החוק במליאה כי "המהפכה בתפישת מודל היופי בישראל החלה, וכי יותר מ-30 בני נוער מתים בישראל מדי שנה כתוצאה מהפרעות אכילה".

עדי ברקן, שהוביל את המאבק באנורקסיה והפרעות אכילה אמר היום בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט כי מדובר ביום חג: "זה חוק שמציל נפשות, מה שעשינו ב-25 שנה האחרונות זה פשע. אנחנו לקחנו את הכל רחוק מדי בשימוש בפוטושופ למשל - שינינו את המסנה הגנטי של האישה". "שום דבר לא השתנה מבחינה גנטית, נשים צריכות להיראות כמו נשים ולא כמו ילדים קטנים", הוא הבהיר. "אנחנו נדע על כל תמונה שיוצאת למדיה".

מנגד, הדוגמנית מעיין קרת דווקא מתנגדת לחוק החדש: "אני בעד העלאות המודעות ושמחה שמדברים על הנושא אבל החוק הזה בעייתי כי הוא פוגע בחופש זכויות הפרט ומביך בשביל דוגמנית שיתחילו למדוד אותה, יש כל מיני שוגים של יופי ויש כאלה שהן רזות טבעית ולא חולות". לטענתה, החוק הזה לא ייושם כמתוכנן: "התעשייה לא בשלה לזה, זו לא הדרך".