הקרן לרווחת ניצולי השואה ערכה הבוקר מסיבת עיתונאים בתל אביב שבה הציגה נתונים עגומים על מצב הניצולים בשנת 2012, בהשוואה לשנים קודמות. את מסיבת העיתונאים העברנו בשידור ישיר באתרי חדשות 2 באינטרנט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"למעלה מ-13 אלף ניצולי שואה הולכים לעולמם מדי שנה, המשימה שלנו היא להחזיר את הכבוד לאלה שעדיין חיים", אמר השר לשעבר אבי דיכטר, יושב ראש הקרן הנכנס. "מדי יום הולכים לעולמם 37 ניצולים ביום". על פי הנתונים, 192 אלף ניצולים חיים היום בישראל וגילם ההמוצע הוא 84. בשנת 2012 חלה עלייה של 7% בפניות של ניצולים לעזרה סיעודית לעומת שנת 2011.

על פי סקר שהוצג, 67% מניצולי השואה לא מרוצים מטיפול הממשלה בהם. "חייבים להתגייס כדי למצוא פתרון למצב", אמרה בתיה רפפורט, ניצולת שואה שהשתתפה במסיבת העיתונאים. עוד עולה כי כ-430 ניצולים שמקבלים סיוע סיעודי מהקרן נפטרים מדי חודש. ההערכה היא שעד שנת 2017 יישארו רק 152 אלף ניצולים.

תקף בחריפות. ח"כ דיכטר (צילום: חדשות 2)
אבי דיכטר: "להחזיר הכבוד לניצולים החיים" | צילום: חדשות 2

"לא יכולים להיות סובלניים לאלימות כלפי ניצולי שואה"

הנתונים מעידים על עלייה מדאיגה במספרם של הניצולים הזקוקים לעזרה סיעודית ומנגד, הסיוע המועט שלו הם זוכים מהרשויות. היו"ר הנכנס של הקרן השר לשעבר אבי דיכטר פתח את מסיבת העיתונאים ואחריו דיברו גם היושב ראש היוצא ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) ומנכ"ל הקרן. השלושה הציגו את הטיפול הבעייתי של המדינה בניצולי השואה ואת הסיוע הלא מספק אותו הם מקבלים. בין היתר, הם גם קראו לממשלה לפעול בדחיפות כדי לשפר את המצב.

שטרן, ניצל את ההזדמנות והתייחס גם לפשיעה הגוברת ברחובות ולאלימות המופנית כלפי קשישים וניצולי שואה. "זו תופעה מחפירה ומקוממת", אמר. "אנחנו לא יכולים להיות סובלניים לאלימות כלפי ניצולי שואה וקשישים או כלפי כל תופעה של גזענות כלפי מיעוטים. סף הרגישות שלנו גבוה משל כל עם אחר, ובערב יום השואה הזה סף הרגישות יהיה גבוה במיוחד לאור האירועים האחרונים", הבהיר שטרן.

במקביל, מסקר שערך מכון "דחף" עבור ערוץ הכנסת לקראת יום השואה עולה, כי 65% מהציבור סבור כי אין סכנה של שואה נוספת לעם היהודי, זאת לעומת 60% שסברו כך בשנה שעברה. עוד עולה מהסקר, שערכה הד"ר מינה צמח, כי 75% מהציבור מאמין שהימצאותו של נשק גרעיני בידי אירן יכול להוות איום קיומי על ישראל, זאת לעומת 21% מהציבור שסבור שלא מדובר באיום קיומי.