צפו בכתבה המלאה (צילום: רויטרס, חדשות)
מקרה מוות ראשון מחצבת מאז 2003 | צילום: רויטרס, חדשות

קורבן נוסף לחצבת: תינוקת בת שנה וחצי משכונת מאה שערים בירושלים שחלתה בחצבת פונתה היום (חמישי) לבית החולים שערי צדק תוך כדי החייאה. משפחתה של התינוקת, שמשתייכת לפלג החרדי הקיצוני נטורי קרתא, הזמינו אמבולנס לאחר שהתינוקת שלוקה בתסמונת דאון איבדה את הכרתה. הרופאים נאלצו לקבוע את מותה בבית החולים. זהו מקרה המוות הראשון בישראל מחצבת מאז 2003.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפי בני המשפחה, על גופה של התינוקת הייתה פריחה האופיינית לחולי חצבת. בנוסף, קרובי משפחה במקום אמרו שילדים נוספים במשפחה חלו במחלה, ככל הנראה כיוון שלא חוסנו מפניה. ילדי המשפחה אפילו לא רשומים ב"טיפת חלב".

ד"ר ספי מנדלוביץ', סמנכ"ל המרכז הרפואי שערי צדק ומומחה ברפואת ילדים, אמר: "קיבלנו הודעה ממד"א שהם בדרכם אלינו מבית שמש עם תינוקת בת שנה וחצי שנמצאה ללא דופק וללא נשימה תחת פעולות החייאה מתקדמות. קלטנו אותה אצלנו במחלקה לרפואה דחופה ילדים בבית החולים שערי צדק. המשכנו בפעולות החייאה מתקדמות. לצערנו הרב לפני זמן קצר נאלצנו לקבוע את מותה. ככל הנראה על פי ממצאים קליניים, קיים חשד גבוה שהילדה סבלה מחצבת. אנחנו משתתפים באופן עמוק בצערה של המשפחה".

אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
חיסון - הדרך היעילה ביותר להימנע מחצבת | צילום: רויטרס, חדשות

מנתוני משרד הבריאות עולה כי עד כה חלו בחצבת 1,287 ישראלים מאז תחילת השנה, כולל המקרה היום. בחודש אוקטובר כמעט הוכפל מספר החולים בחצבת, יותר ממחציתם תושבי ירושלים, בעיקר מהשכונות החרדיות בעיר. הסיבה לכך: שיעור גבוה של הורים שלא מחסנים את ילדיהם במגזר החרדי בבירה.

במהדורה המרכזית דווח כי שיעור ההתחסנות הנמוך במגזר הביא את משרד הבריאות לפתוח במבצע חיסונים מיוחד בשכונות החרדיות. למאמצי הגברת המודעות נרתמו הרבנים שמנהיגים את הקהילות החרדיות בעיר.

"הורים - חסנו את ילדיכם"

במשרד הבריאות מבהירים שהדרך הטובה ביותר להימנע ממחלת החצבת היא קבלת חיסון נגדה. "יעילות החיסון במניעת חצבת הינה גבוהה מאוד, כ-97% לאחר קבלת שתי מנות חיסון", מבהירים במשרד, שהוסיפו כי במעט המקרים שבהם אנשים שחוסנו חלו בכל זאת במחלה, היא צפויה להיות קלה ביחס לאנשים שלא חוסנו.

"הלב דואב על פטירתה של פעוטה מחצבת, מחלה שכנגדה יש חיסון עם יעילות של כ-97%", אמר פרופסור שי אשכנזי, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ילדים ודיקן בית הספר לרפואה באוניברסיטת אריאל. "המחלה הייתה על סף הכחדה, אולם עקב ירידה בהתחסנות חזרה בגדול".

פרופ' אשכנזי הוסיף: "אנו לא לבד: במחצית הראשונה של 2018 היו באירופה למעלה מ-41,000 מקרי חצבת עם לפחות 37 מקרי תמותה. עובדות אלה מחזקות את הצורך בחקיקה ואכיפה למניעת המשך המגיפה ואת החובה להעביר את חוק חובת חיסונים. זה בנפשנו".

"אנחנו בפיתחה של מגיפה"

חברת הכנסת מירב בן ארי (כולנו), חברת ועדת הבריאות ויוזמת הצעת חוק החיסונים, אמרה: "זהו מקרה קשה וטראגי שיכול היה להימנע אם ההורים היו דואגים לחסן את בתם בזמן. מוות מיותר של פעוטה שכל החיים היו לפניה. הצעת החוק שלי בנושא ממתינה להחלטת משרד הבריאות ותעלה בשבועות הקרובים לוועדת השרים. אין מנוס מחקיקה בעניין ובהקדם האפשרי. בנוסף, פניתי ליו"ר הוועדה וביקשתי לקיים דיון בהול בנושא. אני קוראת לכל ההורים לחסן את ילדיהם ולמנוע מקרים קשים כאלו בעתיד".

ח"כ איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) אמרה בעקבות מות התינוקת כי "חובה לערוך קמפיין התחסנות לאומי, לצד ותמריצים שליליים שיעודדו התחסנות, וגם מבצע בתוך השכונות 'שסומנו' כבר כבעייתיות במיוחד למבצע חיסון קהילתי בהול. אם איננו כבר בעיצומה של מגיפה לפי הגדרת ארגון הבריאות העולמי, אנחנו ודאי בפיתחה".