נמנעה השביתה הכללית במשק: שר האוצר משה כחלון, שר הרווחה חיים כץ ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הגיעו הערב (שלישי) לפיתרון שימנע את השביתה שתוכננה. בתום סבב דיונים, הצדדים גיבשו סיכומים שיטיבו את הבטיחות בענף הבניה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

המחלוקת הגדולה ביותר הייתה סביב התקנים, בהסתדרות וברווחה ביקשו חבילה של שינויי חקיקה ודברים שייאפשרו לממשלה לפקח על ענף הבניה. מרבית הדרישות התקבלו ולא הייתה סביבן מחלוקת. הצעד המשמעותי ביותר  שייצא מהסיכומים בין הצדדים - 60 תקנים שיתווספו במהלך השנתיים הקרובות לפיקוח בענף הבניה. ‎

בין ההסכמות המשמעותיות שהתקבלו: הפיכת התקן האירופאי לפיגומים למחייב, הטמעת החובה לשימוש ברשתות מגן בעת עבודה בגובה, הגדלה משמעותית של תקני המפקחים במינהל הבטיחות בעבודה, הסדרת תחום המנופים ותיקון חקיקה שיאפשר לרשם הקבלנים במשרד השיכון לשלול רישיונות קבלן עקב הפרות בטיחות.

בתום הפגישה אמר שר האוצר כי "מחר השגרה תחזור. היה חשוב להכריע הערב כדי שיוכלו ללכת לישון בתחושה שמחר לא נפגעת שגרת חייהם". לדבריו כחלק מההסכמות "נוסיף תקנים, נשנה חקיקה, נעשה רגולציה. הגענו להסכמה שעושים את כ הצעדים יחד".

עומד בראש המנגנון החזק במדינה, ניסנקורן (צילום: אורן כהן, דוברות ההסתדרות, חדשות)
בהסתדרות נערכים לשביתה | צילום: אורן כהן, דוברות ההסתדרות, חדשות

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הגיב כגם הוא על ההסכמות ואמר כי זה הוא "מהלך היסטורי שיחסוך תאונות קטלניות רבות בעבודה וימנע היפגעות ומוות של עשרות עובדים מדי שנה".

שר העבודה והרווחה חיים כץ אמר בתום הפגישה:  אני מברך על ההתגייסות של שותפי למאבק בתאונות העבודה. המטרה שלנו היא שהעובדים יגיעו לעבודה, יתפרנסו בכבוד ויחזרו הביתה בשלום. אני מאמין שהמחויבות המשותפת  תיצור שינוי משמעותי בתחום הבטיחות בענף הבנייה".

כבר במהלך היום סגן שר האוצר יצחק כהן טען לביטול השביתה. בריאיון אסתי פרז בתוכנית "חצי היום" בכאן רשת ב' אמר: "אני יכול להרגיע, לא תהיה מחר שביתה. המו"מ לקראת סיום. יש הבנות, יש הסכמות". כהן הוסיף: "זה נושא שהיה בו זהות אינטרסים של כל הצדדים סביב השולחן. כולם מבינים שהסיפור של תאונות העבודה נורא". למרות דבריו של כהן, טרם הושגה הסכמה בנושא.

בין מקומות העבודה שהיו אמורים להשתתף בשביתה: כל משרדי הממשלה והחברות הממשלתיות, עיריות ורשויות מקומיות, חברות תחבורה ציבורית, הבנקים וחברות הביטוח ועוד מאות מקומות עבודה.

שביתה (צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות)
בדרך לשביתה גורפת? | צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות

יו"ר הוועד הארצי הממונה של מנהלי העבודה באתרי הבנייה המאוגדים בהסתדרות, אמנון שינדלר, הביע את תמיכתו במאבק של ההסתדרות כנגד התאונות בענף הבניין. "כמי שאחראים על כל העובדים באתרי הבנייה, בכללם הפועלים והמנופאים, אנחנו נמצאים בחזית המאבק ותומכים ביו"ר ההסתדרות תמיכה מלאה במהלך הצודק", אמר.

יו"ר אגף ההסברה, הדוברות והפרסום בהסתדרות, יניב לוי, מסר: "די לקטל ולזילות בחיי אדם. האדישות למצב שבו עובדים יוצאים לעבודתם ולא יודעים אם יחזרו בחיים – חייבת להיפסק. ההסתדרות נערכת לשביתה כללית קשה החל מיום רביעי".

צו מניעה לשביתה? ניסנקורן (צילום: אורן כהן, דוברות ההסתדרות, חדשות)
צו מניעה לשביתה? ניסנקורן | צילום: אורן כהן, דוברות ההסתדרות, חדשות

בשבוע שעבר, בכנס שבו הוכרזה השביתה הצפויה, אמר ניסנקורן: "זה מדהים ומעורר חלחלה שבשנת 2018 במדינת ישראל לאף אחד לא איכפת. אנשים קמים בבוקר, נפרדים מהמשפחה, הולכים לעבודה ולא חוזרים. מדינת ישראל הגדולה לא יכולה להקצות 20 מיליון שקל לנושא הבטיחות? זו תהיה שביתה קשה, כי על חיי אדם לא מתפשרים. על כל אחד מאיתנו לדעת שהוא יוצא לשביתה להצלת חיי אדם. נשבות עד שיפתרו את הבעיה".

יו"ר ההסתדרות הוסיף: "כבר לפני חודשיים התרעתי על השביתה, אבל כל אחד זורק אחריות על השני. בשביל מה אנשים באו לממשלה, לעשייה ציבורית? בשביל לזרוק את זה על מישהו אחר? וכמו שאין בטיחות בענף הבנייה, כך יש אלימות בענף הבריאות וככה אחיות נרצחות, וככה נהגי תחבורה ציבורית חווים אלימות. אנחנו רוצים שהבניינים בהם אנו גרים והכבישים בהם אנו נוסעים יהיו מבני דמים? זה לא רק 40 איש שמתו במוות מיותר, זה עוד כ-200 שנפצעו פציעות קשות. מדינת ישראל הגדולה לא יכולה להביא 20 מיליון שקל לבטיחות? תחשבו כמה זה כסף זה יחסוך: מיליארדים מהביטוח הלאומי".