תושבי עוטף עזה מתחילים להתרגל מחדש לרעיון של לבלות לילות שלמים במקלטים. אחרי ששוגרה לעבר ישראל כמות הרקטות הגדולה ביותר ביממה אחת מאז החל הסכסוך עם הפלסטינים, המשפחות ביישובי הדרום ועוטף עזה מנסות למצוא דרכים יצירתיות להעביר את זמנן במרחבים המוגנים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

במהלך הלילה תיעדו הורים רבים את ילדיהם במקלטים צוחקים ומנסים להפיג את המתיחות עם בובות, אוכל ומשחקים. יעל מיארה מהמושב שוקדה צילמה את בתה אורי שואלת כיצד צריך לפעול בין האזעקות בתרחישים שונים.

משפחת כהן משוקדה (צילום: באדיבות משפחת כהן, חדשות)
משפחת כהן משוקדה | צילום: באדיבות משפחת כהן, חדשות

"אם יש צבע אדום ואני באמצע לאכול, מותר לי ללכת עם אוכל לממ"ד?", שאלה אורי. אמה השיבה: "כן, מותר. מותר גם אם את באמצע מקלחת מותר לך לצאת למקלחת וללכת לממ"ד. אבל אמא איתך".

משפחת לוי משוקדה (צילום: באדיבות משפחת לוי, חדשות)
משפחת לוי משוקדה | צילום: באדיבות משפחת לוי, חדשות

גננת מקיבוץ יד מרדכי שלחה להורים סרטון לילדים שנשארו בממ"ד. בסרטון היא שולחת ברכת בוקר טוב לכל אחד מילדי הגן, ובהמשך גם מקריאה ספר ילדים שנועד לסייע להם בהתמודדות עם המציאות הקשה סביבם.

"הרעיון היה לעזור לחוסן של הילדים גם במצב חירום", הסבירה הגננת ג'יסלה ניב. "שיידעו שאני חושבת עליהם, ולתת להם טעימה מהשגרה שלהם. אלה שירים שאנו עושים כל בוקר במפגש. הסיפור מדגיש את החשיבות של הרגשות במצבי חרום". ניב מסבירה כי בתקופה כזו חשוב לשמור על שמחה והנאה דרך משחקי תנועה ושירים. היא גם ממליצה לחשוף כמה שפחות את הילדים לחדשות.

משפחת זאב (צילום: באדיבות משפחת זאב, חדשות)
משפחת זאב | צילום: באדיבות משפחת זאב, חדשות
משפחת אלוש (צילום: באדיבות משפחת אלוש, חדשות)
משפחת אלוש | צילום: באדיבות משפחת אלוש, חדשות

"חשוב לדבר עם הילדים על מה שקורה, שיספרו מה הם מרגישים"

סא"ל טלי ורסנו אייסמן, מסבירת פיקוד העורף לילדים, הסבירה איך יש לדבר עם הילדים על המצב. "אין ספק שהמצב הזה מעורר חרדה אצל כולנו, גם המבוגרים ההורים, וכמובן גם הילדים", אמרה. "חשוב מאוד לזכור שילדים בגילאים שונים מגיבים אחרת למצב כזה. צעירים יותר מסבירים לעצמם את האירוע דרך מה שאנחנו המבוגרים מראים להם. אז אם נראה להם לחץ ומתח, ככה הם יבינו את האירוע".

משפחת סעד (צילום: באדיבות משפחת סעד, חדשות)
משפחת סעד | צילום: באדיבות משפחת סעד, חדשות
משפחת כהן (צילום: באדיבות משפחת כהן, חדשות)
משפחת כהן | צילום: באדיבות משפחת כהן, חדשות

"חשוב שאנחנו המבוגרים נדע לעבוד על איך שאנחנו מרגישים ונאוורר את עצמנו איפה שאפשר", הוסיפה סא"ל ורסנו אייסמן. "חשוב לדבר עם הילדים על מה שקורה, לא להשאיר את זה לטלוויזיה אלא להסביר להם את המצב, נעצים את מה שניתן - את זה שאנחנו יודעים לאן ללכת אם יש אזעקה. נאפשר להם לבטא את עצמם רגשית, נורא חשוב שיספרו מה הם מרגישים ויש מקום לרגשות לא נעימים גם באירועים כאלה".

משפחת אוחיון (צילום: באדיבות משפחת אוחיון, חדשות)
משפחת אוחיון | צילום: באדיבות משפחת אוחיון, חדשות
משפחת בוסקילה (צילום: באדיבות משפחת בוסקילה, חדשות)
משפחת בוסקילה | צילום: באדיבות משפחת בוסקילה, חדשות