בוטנים (צילום: naltik, 123RF)
צילום: naltik, 123RF

יונית מאשדוד כבר רגילה להתמודדות עם האלרגיה של בנה לבוטנים, אם במאבק להצמיד לו סייעת בגן ואם בשיחות הטלפון המלחיצות בשל מצבו, אבל עכשיו היא נלחמת על הזכות שלו לאכול כמו כל הילדים בגן: "הוא מרגיש שהוא שונה - אני חסרת אונים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

תוכנית "ניצנים" של משרד החינוך מספקת ארוחה חמה לכל ילד שממשיך את היום שלו בצהרון. המשרד לקח בחשבון גם את הילדים שאלרגים לחלב, שומשום, גלוטן וסויה ונותנים לילדים האלרגים ארוחה מותאמת אישית. לילדים האלרגים לבוטנים אין מנות מיוחדות - והם נשארים רעבים.

"המצב הזה יוצר אפליה", טענה יונית. "לא אחת הבן שלי ביקש שניצל מהגננת גם כששלחתי אותו עם אוכל מהבית". לדבריה, בשנה שעברה יונית חתמה על הסכם מיוחד עם הצהרון שהיא מוכנה שיתנו לילד שלה אוכל רגיל אך בהשגחה של מבוגר שידאג לבדוק אם יש במנה בוטנים. השנה כבר לא הסכימו בצהרון לקחת אחריות.

"הוא כבר אכל את כל התפריט והוא היה בסדר שנה שלמה", סיפרה יונית. "ראינו את כל התפריט והיה בסדר. אני לא מצליחה להבין למה מקשים עלי. הוא הבן היחיד שלי, אם הייתי חושבת שנשקפת לו סכנה לא הייתי מוכנה בחיים שהוא יאכל את האוכל הזה".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "בשל הרגישות הגבוהה הקיימת אצל ילדים עם אלרגיות למזון,הם נדרשים לקבל ארוחה אישית במנה המותאמת לאלרגיה הספציפית שלהם. מנות אלו חייבות להינתן על ידי ספק מזון שקיבל היתר מסודר מטעם שירות המזון של משרד הבריאות. ככל שיימצא ספק שעומד בתנאי זה, הרי שהמשרד יספק את המנה האישית הנדרשת".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אנו מסכימים עם עמדת משרד החינוך לגבי הרגישות הגבוהה בעניין מנות המיועדות לבעלי אלרגיה, וחשיבות מציאת יצרנים/ספקים של מנות ללא אלרגנים מסוימים כגון בוטנים".

"מפעלים המייצרים מנות ייעודיות כאלה חייבים להיות בעלי היתר תנאי ייצור נאותים (GMP), ולנהל מערכת אבטחת איכות ובטיחות הכוללת ניהול אלרגנים, אשר במסגרתה יתבצע ניהול אלרגנים ברמה פרטנית המבטיח העדר אלרגן במנות המבושלות וסימון המנות בהתאם. ככל שיהיו כאלה, נדע במסגרת הפיקוח השגרתי לאמת מערכות בטיחות כאלה של יצור מנות ללא אלרגנים מסוימים".

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il