כמעט 20 אלף מהגרים עזבו, לכאורה, כחלק מתוכנית העזיבה מרצון את ישראל לאוגנדה או רואנדה - 5,000 מהם רק בשנה האחרונה. השיטה היא "שגר ושכח", כשאף אחד לא טורח לבדוק שמדינות היעד מקיימות את ההסכם. עדויות של אלה שעזבו מעלות ספק לגבי העמידה בהסכם של המדינות הקולטות, שמעמידות אותם במצב של סכנת חיים. "אם אתה לא משלם להם הם הורגים אותך, הם אונסים את הבנות", הם מספרים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לדף הפייסבוק שלנו

במסגרת התוכנית לעזיבה מרצון, אלפי מהגרים שנשלחו למתקן חולות קיבלו הצעה מפתה במכתב ממשרד הפנים. "מצאנו לכם מדינה שתקבל אתכם", נכתב. "המדינה תאשר לכם אשרות עבודה ומגורים. מדינה במצב פיתוח טוב. משרד הפנים הישראלי נותן 3,500 דולר לכל סודני ואריתראי שרוצה לצאת וזהו מענק טוב".

המסע רצוף הסכנות שעוברים המהגרים (צילום: GOOGLE MAPS)
המסע רצוף הסכנות שעוברים המהגרים | צילום: GOOGLE MAPS

לאחר שהם לא מצליחים להיקלט באוגנדה או רואנדה שלשם נשלחו מישראל, הם מתחילים במסע רצוף סכנות חזרה לאירופה דרך סודן ולוב. "לא האמנו שיש כל כך הרבה אנשים שכבר עזבו את ישראל והגיעו לאירופה", סיפרה ליאור בירגר, חוקרת הגירה ופליטות. "התחלנו לשמוע סיפורים מזעזעים".

"אמרו שנותנים דירה, לא מצאנו כלום" (צילום: באדיבות שחר שהם, ליאת בולצמן, ליאור בירגר והמוקד ל)
"אמרו שנותנים דירה, לא מצאנו כלום" | צילום: באדיבות שחר שהם, ליאת בולצמן, ליאור בירגר והמוקד ל

ליאור ושתי חוקרות הגירה נוספות שלפו מצלמה ועברו בין שכונות העוזבים, בגרמניה ובהולנד. הם שמעו על ההבטחות שלא קוימו, על תלאות הדרך, ועל החברים שמתו במהלך הבריחה מאפריקה, לכולם סיפור דומה.

"בחולות מספרים שברואנדה יש מקום לפליטים, נותנים לך גם דירה", מספר סיימון, שעזב את ישראל ומצא עצמו נתון לסחיטות ואיומים ולאחר מסע ארוך הגיע לדרזדן בגרמניה. "לא מצאנו כלום". העוזבים מספרים שברואנדה ואוגנדה לא נתנו להם את המסמכים וברגע שהבינו שהם מישראל החלו לקחת להם את הכסף שקיבלו.

"אם לא היו באים לחלץ אותנו היינו טובעים" (צילום: רויטרס)
"אם לא היו באים לחלץ אותנו היינו טובעים" | צילום: רויטרס

"הרבה אנשים שהיו איתנו מתו"

"לא יכולנו לבקש מקלט", סיפר למק, מהגר נוסף שעזב את ישראל כחלק מתוכנית העזיבה. "אי אפשר לצאת מאוגנדה, זה ממש מסוכן. אם יש לך תכשיט, בגדים, כסף לוקחים לך אותו".

אחרי שלא נתנו להם להשתכן במדינות המקבלות הם החלו במסע מסוכן לאירופה. "בלוב הרביצו לנו, הם עושים הרבה דברים ממש לא טובים", שיחזר סיימון. "יש אונס של הבנות, יש הרבה דברים, אני לא רוצה לספר על זה. הם רואים אותך כמו חיות". טמזגן, מהגר אחר שהסכים לעזוב את ישראל מספר שלאחר העזיבה המצב הייתה סכנה ממשית לחייו: "הרבה אנשים שהיו איתנו מתו".

מלוב, רבים מנסים להגיע בסירות קטנות וצפופות דרך הים לאיטליה. "אתה לא יכול לשבת, יושבים אחד על השני", סיפר סיימון. "אחרי שנסענו 6 שעות משהו נשבר והתחלנו להתקשר לעזרה. אחרי ששטנו 8 שעות באו לחלץ אותנו, אם הם לא היו באים היינו טובעים בים - היינו 500 בני אדם".

כשנשאל אם היה יכול להגיד משהו לממשלה בישראל ענה סיימון: "למה הם משקרים? אם זו מדינה דמוקרטית, למה הם מספרים דבר כזה? גם אנחנו אנשים, כמו כל האנשים שחיים בכל העולם".

מרשות ההגירה והאוכלוסין נמסר בתגובה לכתבה: "הטענות המועלות בכתבה הועלו גם במסגרת הדיון המשפטי בבג"ץ ונדחו על ידי השופטים. בית המשפט העליון קבע בפסיקתו כי ההסכמים והליך היציאה מרצון הם מידתיים וראויים. לאור האמור אין לנו מה להוסיף".