מחאת פתח תקווה לא לבד: רבבות בני אדם הגיעו הערב (שבת) להפגנה שנערכה בשדרות רוטשילד בתל אביב נגד התנהלות הקואליציה וראש הממשלה. בעקבות סערת "חוק ההמלצות" וחוקים אחרים, המחאה שהחלה סמוך לביתו של היועץ המשפטי לממשלה בפתח תקווה התרחבה - ועברה לתל אביב. מאות הפגינו גם בירושלים וחיפה. כלל הצירים שנחסמו נפתחו לתנועה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לדף הפייסבוק שלנו

עשרות אלפי בני אדם השתתפו ב"מצעד הבושה והתקווה" והשמיעו את הקריאות המוכרות, בהן "מושחתים נמאסתם" ו"הון, שלטון, עולם תחתון". המחאה זכתה לכינוי "צעדת חוק ההמלצות", אך המארגנים הדגישו כי מדובר במחאה נגד השחיתות השלטונית ו"אובדן הבושה" של הממשלה. אלדד יניב אמר בתום ההפגנה: "אנחנו לא ממומנים, אנחנו ממשיכים את המומנטום. מוצאי שבת הקרוב, 19:30 בערב בכיכר רבין – תדאגו שכל החברים והשכנים יגיעו, לא נוותר עד שהוא (נתניהו) יילך הביתה".

ההפגנה בת"א בשבת
רבבות צועדים ב"צעדת הבושה" | צילום:

המוחים הבטיחו להעביר את ההפגנות הקבועות מפתח תקווה, מקום מגוריו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, לשדרות רוטשילד בתל אביב - מדי שבוע. לטענתם, נקודת השבר, שהוציאה אותם לרחובות, היא חוק ההמלצות. פרופסור עוזי ארד, ראש המל"ל לשעבר, אמר בנאומו שהשחיתות מביאה את המדינה למשבר עמוק.

בין הנואמים בשדרות רוטשילד: מני נפתלי ואלדד יניב - ממובילי המחאה בפתח תקווה - לצד האלוף במיל' עמירם לוין ממפלגת העבודה, פעילים חברתיים ואמנים נוספים. נפתלי הודיע מעל הבמה כי "מחאת פתח תקווה שינתה כתובת" ועוברת לתל אביב.

לאחר הנאומים, הצעדה יצאה משדרות רוטשילד 16 - המקום בו נערכה הכרזת העצמאות - אל עבר רחבת "הבימה" לאורך השדרה. המארגנים קראו ברשתות החברתיות למשתתפים להגיע עם דגלי ישראל, תופים, כפות וסירים.

״העם דורש צדק משפטי״ (צילום: רועי לוינגר, החדשות)
״העם דורש צדק משפטי״ | צילום: רועי לוינגר, החדשות

יו"ר העבודה אבי גבאי הביע תמיכה במשתתפי "מצעד הבושה" בתל אביב: "אני נמצא בוושינגטון, אבל הלב שלי עם עשרות אלפי המפגינים הערב נגד חוק ההמלצות, נגד התרבות השלטונית המושחתת ונגד חקיקה פרסונלית". לדברי גבאי, החקיקה "נועדה להגן על ראש הממשלה מחקירותיו". ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק כתב בטוויטר: "אלפים אלפים מוחים בתל אביב. מאות נוספים ברחבי הארץ. ימנים, שמאלנים, ליכודניקים ואחרים במסר אחד - די לשחיתות. די למושחתים. צעד נחרץ בקרב על עתיד המדינה".

"הציבור אמר הערב בהמוניו את דברו על יד המקום בו הוכרזה עצמאותנו", צייץ יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג שנכח בהפגנה. "המחאה והתסכול בקעו מלמטה מכל שדרות העם, לא מפוליטיקאים מקצועיים אלא מתחושה קשה של חוסר הוגנות, מסלידה מהשחיתות ומהתנגדות מוסרית קשה לחוק שתפור על מידותיו של אדם אחד".

אלפים הפגינו בתל אביב, שבוע שעבר (צילום: עידן נימצוביץ)
"הציבור אמר את דברו" | צילום: עידן נימצוביץ

 ח"כ מיכל רוזין (מרצ) אמרה בהפגנה: "ממשלה שאיבדה את הבושה, סופה לאבד את הציבור. למרות ניסיונותיה: אין, ולא יהיה, קונצנזוס לשחיתות בישראל. הציבור יודע גם יודע שכל סיעות הקואליציה, נותנות יד להתנהלות עבריינית שמטרתה היחידה היא הגנה פרסונלית על ראש הממשלה". רוזין הוסיפה: "קואליציית נתניהו מפנה גב לציבור כולו, וניצבת לצד הקלון והשחיתות הציבורית תוך רמיסה בוטה של שומרי הסף. קוראת לציבור להגיע ולהשמיע את זעקתו כדי שהיא תהדהד במסדרונות הממשלה והכנסת".

בירושלים התכנסו כ-150 מפגינים בשדרות פריז. "העם דורש צדק משפטי", הם צעקו. "זו לא מדיניות, זאת סתם שחיתות". לאחר מכן המשיכו לכיוון בית ראש הממשלה. גם בחיפה השתתפו מאות מפגינים במחאה דומה והניפו שלטים.

שדרות רוטשילד שנסגרו לתנועה בשני הכיוונים ורח' אלנבי שנחסם לתנועה מרחוב יהודה הלוי ועד מונטיפיורי למשך כמעט שלוש, נפתחו לתנועת כלי רכב.

השתתפו בהכנת הכתבה: יונתן ריגר, גלעד שלמור, עמרי ברק, יונה לייבזון ופוראת נאסר