ברחבת הכותל המערבי בירושלים התעמתו הבוקר (חמישי) מתפללים מהתנועה הרפורמית עם מתפללים חרדים ועם המאבטחים במקום, לאחר שהגיעו להתפלל במקום לכבוד הסמכת רבנים ורבניות חדשים. בכניסה למתחם הם נעצרו על ידי המאבטחים בשעה שניסו להכניס למקום ספר תורה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לדף הפייסבוק שלנו

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה ליהדות מתקדמת, אמר לחדשות 2 Online כי האלימות שהופגנה כלפי המנהיגים הרפורמים ברחבה היא תוצאה ישירה של מסע ההסתה שמובילים רבנים חרדים וממשלת ישראל שמעניקה לדבריו רוח גבית לממסד החרדי האלים. "ראש הממשלה יכול לחשוב שמילים יפות יאחו את הקרע עם יהודי התפוצות - אבל מיליוני היהודים הרפורמים בעולם לא מתכוונים לוותר על זכותם להתפלל בכותל או בכל מקום אחר", אמר קריב. "אנחנו קוראים לראש הממשלה להתעורר לפני שיתרחש קרע בלתי ניתן לאיחוי עם העולם היהודי".

"האלימות של בריוני הקרן למורשת הכותל לא תעצור אותנו מלממש את הזכות שלנו להתפלל בכותל, ממש כשם שהמילים החלקלקות של ראש הממשלה נתניהו בעצרת הקהילות היהודיות בצפון אמריקה לא יאחו את הקרע עם יהדות התפוצות", הוסיף הרב קריב. "ישנו קשר ישיר בין מסע ההסתה של שרים וח"כים נגד היהדות הרפורמית לבין ההתנהלות הבריונית כלפינו היום בכותל - שני הדברים לא יעצרו אותנו".

מתפלל חרדי צועק על הרפורמים ברחבת הכותל (צילום: החדשות)
מתפלל חרדי צועק על הרפורמים ברחבת הכותל | צילום: החדשות

"נתניהו הבטיח את ההתנהלות המזה כלפי הרפורמים"

נועה סתת, רבה רפורמית המנהלת את המרכז הרפורמי לדת ומדינה, הגיבה לתקרית וגם היא האשימה את ראש הממשלה "שהבטיח את ההתנהלות המבזה כלפי התנועה הרפורמית וכלפי יהדות התפוצות. זוהי שערוריה שמסכנת את ישראל ומהווה פגיעה חמורה בחופש הדת ובדמוקרטיה הישראלית".

הרב נעמה קלמן, דיקנית ההיברו יוניון קולג' הוסיפה: "הכותל שייך לכל עם ישראל. באנו לכן כי המנהיגות הרפורמית העולמית רוצה להביע את הקשר שלה לכותל ולירושלים. אנו חוגגים את הסמכת הרבנים הרפורמים הישראליים הערב ורצינו לפתוח את הבוקר בתפילה ולהכריז "עם ישראל חי" על כל גווניו".

בלחץ המפלגות החרדיות התקבלה בממשלה בחודש יוני האחרון ההחלטה לבטל את מתווה התפילה המשותפת בכותל המערבי, מתווה שאמור היה אמור להסדיר בפעם הראשונה את מקומם של הזרמים הלא אורתודוכסיים. במסגרת ההחלטה התפילה במתחם תימשך כרגיל תוך הפרדה מגדרית בכל הקשור לזרם האורתודוכסי: גברים יפנו לצדה השמאלי של הרחבה, בעוד שהנשים יופנו לחלקה הימני.

ביטול המתווה החזיר למעשה את ישראל לאותה הנקודה: המדינה לא מכירה בזרמים הלא אורתדוכסיים שעמם נמנים מאמינים יהודיים מעבר לים. מה שבולם את שאיפתם הוא הלחץ שמפעילים החרדים. החלטת הממשלה גררה ביקורת קשה של בג"ץ לאחר שעתרו הרפורמים בנושא. במהלך הדיון מתחו השופטים, בהם נשיאת בית המשפט העליון דאז מרים נאור, ביקורת חריפה על התנהלות המדינה. 

רפורמים בכותל (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

"ניהלתם משא ומתן, הגעתם למתווה, תוך כדי ההליכים המשפטיים עשיתם 'פוס' ואמרתם 'אנחנו מקפיאים'", אמרה נאור לנציגי המדינה. "תצטרכו להסביר מדוע חזרתם מהמתווה שאושר", הוסיף השופט מלצר.

"היה מתווה, עבדו עליו, ואז באה הממשלה ו'הופ' הוא לא קיים? קצת מעורר שאלות", תהתה השופטת נאור. בתגובה התגונן נציג המדינה והסביר כי המתווה לא בוטל, אלא הוקפא. "במובן מסוים הקפאה זה משהו שקל יותר להפשיר. לא אמרתם 'אנחנו מבטלים' אלא 'מקפיאים'. מה זה מקפיאים? יש או אין מתווה? צריך לתת החלטה לבית המשפט", הגיבה הנשיאה.