לראשונה - מאחורי הסורגים: בית המעצר "ניצן" ברמלה הוא בין המתקנים המרכזיים של שירות בתי הסוהר שמטפל בעצורים. ליווינו את האנשים שנכנסים בפעם הראשונה בחייהם לבית הכלא, בדרך כלל אזרחים נורמטיביים, שומרי חוק, שמעדו ומצאו עצמם מאחורי הסורגים. אנשים שלעיתים הם בעלי עמדות בכירות או כאלה שמצבם הכלכלי מבוסס מאוד שביום בהיר אחד מצאו עצמם בתא המעצר. "במקום כזה אתה בים מול כרישים ולוויתנים - וצריך לשרוד", סיפר ד' שעצור בחשד לעבירות שחיתות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בתום חקירה ראשונה, שנמשכת בדרך כלל שעתיים או שלוש שעות בלבד, מגיע השלב הבא, הארכת המעצר בבית המשפט. זה המפגש הראשון של מי שהיה עד עכשיו אזרח שומר חוק עם תא מעצר קטן, זמני, תא המעצר של בית המשפט. אז, בתום שהייה שלעיתים נמשכת גם שעות, מעלים סוהרי שב"ס את החשוד במעלית פנימית לאולם הדיונים של השופט.

העצורים חווים את המפגש הטראומטי הראשון שלהם עם התקשורת עוד לפני שמתחיל הדיון בעניינם. "הבושה וההשפלה גרמה לי לכסות את עצמי, שאנשים לא יראו את הפנים שלי", אמר שוקי משעול, לשעבר בכיר ברשות המיסים שמצא את עצמו חשוד בעבירות שחיתות ונעצר ל-12 ימים.

"מרגיש שאני לא בן אדם"

ההיכרות הראשונה עם בית המעצר היא בשרשרת הקליטה. מספר תחנות שעובר העצור ובסיומן הוא הופך הלכה למעשה מאזרח לעצור של שירות בתי הסוהר. התהליך מתחיל בחיפוש בו נכנס האסיר לחדר שם מפשיטים אותו לחיפוש גופני בעירום מלא. ואז, הוא נפגש עם עובדת סוציאלית. "היא מסבירה לך שככל שאתה יותר בכיר ומוכר, אז יש יותר חשש שתפגע בעצמך", סיפר אל"מ במיל' ארז וינר שנעצר בפרשת הרפז. "זו סיטואציה הזויה".

"אתה פתאום נכנס מעולם של חיים, של כל מה שיש בחוץ, של כיף, לערפל", מספר ד'". לאחר שמסיימים את שרשרת הקליטה ממתינים להעברה לאקף העצורים. "אני לא יודע עם מי אעשה את הלילה", סיפר ב' שנעצר בחשד לעבירות שחיתות. במהלך ההמתנה האסיר יכול להבין שיפגוש מגוון של טיפוסים מכל הסוגים ועולה לא פעם החשש שהאסיר החדש יפגע בעצמו.

קצת אחרי עשר נדרשים האסירים לעמוד לבושים לספירת הלילה. זה השלב שבית המעצר נכנס לנוהל לילה וכל התאים ננעלים מבחוץ. "זה השלב הראשון שעלו לי מחשבות אובדניות", סיפר משעול. "אני מרגיש שאני לא בן אדם".