הישראלים מרוצים מהחיים במדינה, אך רבים סבורים שהדמוקרטיה בסכנה - ומידת האמון שלהם בפוליטיקאים בשפל: המכון הישראלי לדמוקרטיה מפרסם היום (שלישי) את "מדד הדמוקרטיה הישראלית" לשנת 2017 שמציג נתונים אודות החיים בישראל - חלקם אופטימיים וחלקם מעוררי דאגה. עד כמה הישראלים מרוצים מחייהם, מהממשלה ומהמפלגות המייצגות אותם והאם גל החקיקה האחרון נגד מערכת אכיפת החוק מסכן את הדמוקרטיה במדינה? כל הפרטים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

על פי המדד, 84% מכלל הציבור סבורים שישראל היא מקום שטוב לחיות בו. 68% מהישראלים אופטימיים לגבי עתידה של ישראל ו-81% היו מעדיפים להישאר בארץ גם אם היו מקבלים אזרחות אמריקאית או של מדינה מערבית אחרת. עם זאת, רוב זעום של המשיבים (46.5% לעומת 46%) סבור שהחיים בישראל קשים יותר מהחיים במדינות מערב אחרות. כמו כן, 74% סבורים שלצעירים היום קשה יותר להסתדר בחיים בהשוואה לדור הקודם.

הישראלים מרוצים מהחיים (צילום: IAC, חדשות)
מרוצים מהחיים, אך לא מהרבה דברים אחרים | צילום: IAC, חדשות

על רקע גל החקיקה האחרון שבמרכזו מערכת אכיפת החוק - המשטרה ובתי המשפט - נשאלו המשיבים האם הם סבורים שהדמוקרטיה בישראל מצויה בסכנה חמורה. 51% מהמשיבים אמנם לא מאמינים שהדמוקרטיה בישראל בסכנה חמורה, אך 45%, קרוב למחצית מהישראלים, סבורים שכן.

עם זאת, הפערים בין האוכלוסיות השונות בנוגע לשאלה זו הם גדולים למדי. הרבה יותר ערבים סבורים שהדמוקרטיה בסכנה מאשר יהודים, כך גם בקרב מצביעי מפלגות שמאל לעומת מצביעי ימין.

חוסר אמון בממשלה, בפוליטיקאים - ובתקשורת

בכל האמור לנבחרי הציבור, הישראלים מביעים אמון נמוך במיוחד במפלגות השונות בכנסת. רק 15% מהיהודים ו-16% מהערבים מביעים בהן אמון, ו-58% מהציבור הכללי מתנגד לשלילת הסמכות של בית המשפט העליון לבטל חוקים שהתקבלו בכנסת. כמו כן, 80% מהישראלים חושבים שהפוליטיקאים דואגים יותר לאינטרסים שלהם מאשר לאינטרסים של הציבור הרחב ו-53% חושבים שהם לא יכולים לסמוך על סיוע מהמדינה בשעת צרה.

איפה כל אחד יישב? (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
האמון בפוליטיקאים בשפל | צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות



המדד מציג גם תמונה בעייתית לגבי אמון הציבור בתקפוד הממשלה: 64% מהציבור סבור כי הממשלה לא מטפלת כראוי בבעיות העיקריות של המדינה. ייתכן שיש לכך סיבה: 44% מהנשאלים אמרו כי הם מסכימים עם הקביעה לפיה מערכת המשפט, התקשורת והאקדמיה "שמאלניות" ו"מפריעות לימין לשלוט".

בהקשר זה, 56% מהציבור סבורים שהתקשורת מתארת את המצב במדינה כגרוע הרבה יותר ממה שהוא באמת. על רקע הניסיונות לסגירת תאגיד השידור הציבורי, סבורים 66% מהציבור כי לא ראוי שלממשלה תהיה השפעה על תכני השידורים, גם אם היא נותנת כסף לשידור הציבורי.

האמון בצה"ל - הגבוה ביותר (צילום: פלאש 90 תומר נאוברג)
האמון בצה"ל - הגבוה ביותר | צילום: פלאש 90 תומר נאוברג



בעניין שאלת האמון במוסדות השלטון, רוב מובהק של הציבור בישראל שם את מבטחו בצבא: 88% מהישראלים היהודים נותנים אמון בצה"ל. נתוני אמון גבוהים הביעו הישראלים גם במוסד הנשיאות (71%) וגבוהים יחסית בבית המשפט העליון (57%). מידת האמון הנמוכה ביותר היא זו הניתנת במפלגות (15%) - כך גם בקרב ערבים.

כמו כן, 20% בלבד מהיהודים נותנים אמון ברבנות הראשית, 27% בכנסת ו-30% בממשלה ובתקשורת. בקרב היהודים קיים רוב של 59% שסבורים שארגונים כמו "בצלם" ו"האגודה לזכויות האזרח" גורמים נזק למדינה - קביעה לה מסכימים 12% מהערבים.