הטרור שב והרים את ראשו, ראש ממשלה נכנס לראשונה לכלא - והאיש הנצחי של הפוליטיקה הישראלית נפרד לשלום: אלו הם רק מקצת מן האירועים שהתרחשו כאן ב-13 החודשים האחרונים (שנה אחת ועוד חודש של שנה מעוברת) מראש השנה הקודם - ועד היום. אירועים שנמנים ברשימת עשרת האירועים שעוררו עניין רב ברשת, כאלה שנכנסו לספרי ההיסטוריה של שנת תשע"ו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

מחלקת המחקר של חברת Buzzilla המתמחה בניטור ומחקר שיח חברתי המתנהל ברשת, בדקה עבור חדשות 2 Online מהם האירועים שעוררו הכי הרבה עניין ברשת השנה, שכבר אפשר לכנות "אשתקד" - כמה דיונים נפתחו על האירועים הללו בשנה החולפת בכלל זירות השיח ברשת, כמה מעורבים היו הגולשים בדיונים אודותיהם (הגיבו, שיתפו או סימנו "לייק") ומתי הם עוררו הכי הרבה עניין ומה היה מספר המשתתפים הממוצע בדיונים ברשת? האירועים הכי מדוברים של השנה שהייתה.

מניתוח דירוג האירועים שעוררו עניין בתשע"ו עולה כי 4 הנושאים המדורגים ראשונים ברשימה הם על רקע מדיני-ביטחוני, כלכלי-חברתי ופוליטי. נמוך יותר ברשימה ממוקמים אירועי בידור וספורט ושתי פרשות פליליות - שאחת מהן הסתיימה בכניסה ראשונה לכלא של ראש ממשלה שהורשע בפלילים. וזהו הדירוג של תשע"ו - מ-10 ועד 1:

10. אליפות היסטורית להפועל באר שבע - אחרי 40 שנה

נראה שהאמרה הנודעת "40 שנה במדבר" רלוונטית מתמיד לקבוצת הכדורגל של הפועל באר שבע, שאחרי 40 שנים בדיוק מהפעם האחרונה - זכתה באליפות המדינה בכדורגל, אליפות שהוגדרה על ידי האוהדים כ"היסטורית" והובילה לחגיגות גדולות באדום ולבן בבירת הנגב.

ברדה וחבריו בחגיגות באליפות (צילום: בן מיטלמן, חדשות 2)
חגיגה באדום. האליפות של באר שבע | צילום: בן מיטלמן, חדשות 2


צלחת האליפות שחזרה לבאר שבע אחרי זמן כה ממושך, הובילה לכך שנפתחו בנושא 6,480 דיונים - ולמעורבות גבוהה למדי של המשתמשים ברשת בדיונים הללו, עם ציון של 7.56 מתוך 10. ממוצע המשתתפים בכל דיון שעסק באליפות של קבוצת הכדורגל מהדרום עמד על 16.98

9. הנשיא התשיעי שמעון פרס הלך לעולמו

לקראת סופה של השנה, מדינה שלמה נשאה עיניים בדאגה לעבר בית החולים "שיבא" בתל השומר, לשם הובהל נשיא המדינה וראש הממשלה לשעבר, שמעון פרס בן ה-93, לאחר שעבר אירוע מוחי משמעותי - מה שהוביל לכך שאושפז במקום, כשמצבו מוגדר קשה. כעבור שבועיים חלה הידרדרות משמעותית במצבו - ובשעות הבוקר המוקדמות של יום רביעי האחרון, נדם לבו של פרס -ונודע על מותו של אחרון דור הנפילים שהפך לסמל ישראלי ובינלאומי. הוא נקבר ביום שישי האחרון בהלוויה ממלכתית אליה הגיעו מנהיגים מכל העולם.

הלך לעולמו. הנשיא התשיעי פרס ז"ל (צילום: יונתן סננס, חדשות 2)
הלך לעולמו. הנשיא התשיעי פרס ז"ל | צילום: יונתן סננס, חדשות 2



על פני השנה כולה, כלל השיח אודות נשיאה המנוח של ישראל למעלה מ-55 אלף דיונים ברשת. כאשר אושפז פרס, לפני כשלושה שבועות או כשדווח בעבר על כך שהגיע לבית החולים לבדיקה - השיח אודותיו קפץ פי 10.

ההודעה על האירוע המוחי בו לקה הקפיצה את מספר הדיונים אודות פרס באותו השבוע מ-100 בממוצע ליותר מ-4000 ומעל 9,500 דיונים ברשת נפתחו ביממה שחלפה מאז נודע על פטירתו ועד לצהרי היום בו הוצב ארונו ברחבת הכנסת.

המונחים המדוברים ביותר בהקשר לשמעון פרס, מאז האשפוז היו בעיקר ברכות ואיחולי החלמה וקריאות הערכה "איש יקר", אזכורו כאחד מהמשפיעים בגיבוש והקמת המדינה, חיפוש שמו לצד שמו של יצחק רבין וקריאות אבל שונות עם ההודעה על מותו.

גם בעולם עוררה ההודעה על פטירתו של שמעון פרס הדים רבים. בבחינת השיח הבינלאומי עליו נמצא כי בממוצע היו כ- 4,700 שיח לרבעון. ברבעון האחרון השיח היה כמעט 20,000 דיונים, מתוכם כ- 14 אלף רק ביממה שחלפה מאז נודע על פטירתו.

8. המשחק שתפס את כולם

נראה שאי אפשר לסכם שנה בלי לדבר על תופעה אחת לפחות שהפכה להתמכרות המונית, אלא שנראה שאף אחד לא שיער שהיא תהיה קשורה לדמויות מצוירות שילדי ישראל הכירו לראשונה בשנות ה-90 של המאה הקודמת.

המשחק ששיגע גם את ישראל
המשחק ששיגע גם את ישראל | צילום:



אנשים רבים נצפו בחודשי הקיץ ברחובות כשהם אוחזים את הסמארטפון שלהם ביד אחת, מדלגים מעל גדרות, מתכופפים או מטפסים על עצים - וכל זה מסיבה אחת: חיפוש אינטנסיבי של פוקימונים במשחק ששיגע גם את ישראל - "פוקימון גו". המשחק הזה, שמטרתו לתפוס את כולם - תפס את כולם לא מוכנים לטירוף שיגיע אפילו למשכן הנשיא, שניסה אף הוא ללכוד "מיאו".

ברשת הובילה התופעה לפתיחת 13,853 דיונים שונים בנושא - כשרמת המעורבות של המשתמשים בדיונים אלה עמדה על ציון ממוצע של 5.63 מתוך 10 ומספר המשתתפים הממוצע בדיונים על המשחק של מפלצות הכיס היה 6.59.

למרות ההיסטריה סביב המשחק - שהגיעה לשיאה בעיקר סביב ההודעה שהוא עתיד להיות מופץ ל-200 מדינות, הנושא הזה החזיק רק פרק זמן קצר כנושא ויראלי. מאז השיא בדיבורים אודותיו לאחר השקתו - הלכו ודעכו הדיונים סביבו ברשת, זאת ככל הנראה עקב כך שהמשחק פנה רק לחלק מצומצם של האוכלוסיה.

7. גאווה ישראלית עשויה מארד

24 שנים אחרי הפעם האחרונה - היסטוריה ישראלית התחוללה באולם תחרויות הג'ודו באולימפיאדת ריו: בפעם הראשונה מאז המדליה בה זכתה יעל ארד, עלתה על הפודיום הג'ודאית הישראלית ירדן ג'רבי, לאחר שזכתה במדליית ארד אולימפית - והפכה לאישה הישראלית הראשונה שזוכה במדליה מאז יעל ארד.

הביאו כבוד. ג'רבי וששון (צילום: רויטרס)
הביאו כבוד. ג'רבי וששון | צילום: רויטרס



הזכייה של ג'רבי, אלופת העולם בג'ודו לשעבר, עוררה התרגשות גדולה בישראל - זאת אחרי 8 שנים בהן ספורטאי ישראלי כלשהו לא זכה במדליה אולימפית. לחגיגה של ירדן ג'רבי הצטרף באותו השבוע גם הג'ודוקא אורי ששון. לאחר שבקרב הראשון שלו, סירב יריבו ממצרים ללחוץ את ידו - הגיע ששון לקרב על מדליית הארד - שם ניצח ודמע מהתרגשות על הפודיום. הזכייה במדליות האולימפיות הובילה לפתיחת 14,144 דיונים ברשת ולמדד מעורבות של 6.65. מספר המשתתפים הממוצע בכל דיון עמד על למעלה מ-12.

6. ענבל אור מסתבכת - ומתייפחת מול המצלמות

הפרשה שבמרכזה אשת העסקים ויזמית הנדל"ן ענבל אור, חוללה סערה גדולה בקרב רוכשי הדירות מחברת "אור סיטי נדל"ן" שהייתה בבעלותה של אור בטרם נשלחה לפירוק - והסעירה גם את הרשת. הפרשה, שבמסגרתה עלה החשד לפיו אור העלימה מסים ורימתה את לקוחותיה, הובילה ל-19,106 דיונים ברשת עם רמת מעורבות של משתמשי הרשת בדיונים אלה ברמה של 6.62. ממוצע המשתתפים בכל דיון היה גבוה - ועמד על 24.88.

הרגע שבו מוקד ההתענייינות בפרשה היה הרחב מכולם הוא בזמן עריכת מכירה פומבית של חפציה של אור במשרדי החברה - זאת לאחר שהוכרז כי החברה נמצאת בדרכה לפירוק - רגע נוסף שהוביל לגידול במספר הדיונים בפרשה.

ענבל אור, ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
החברה נשלחה לפירוק. ענבל אור | צילום: פלאש 90, חדשות

למרות רמת השיח הממוצעת בנושא הזה, קיים מספר גבוה של משתתפים בדיונים בנושא. לא מדובר בדיונים העוסקים רק בלקוחות שרכשו מאור דירות, אלא גםהם כללו גם התייחסויות לאמינות קבוצות הרכישה, למשבר הדיור - ולכמה שקשה לקנות דירה בישראל. סוגיית ענבל אור נידונה בעיקר בדיונים שנסובו סביב כתבות שפורסמו במדורי הכלכלה באתרי החדשות - ולפיכך, נראה שהשיח החופשי ברשתות נמוך משמעותית ומעיד על כך שרק חלק מהציבור התעניין בנושא.

5. ראש ממשלה מאחורי סורג ובריח

אהוד אולמרט היה ראש הממשלה הישראלי הראשון שעשה היסטוריה - אבל לא כזו שירצה לזכור. לאחר שהורשע בקבלת שוחד בפרשת הולילנד, החל אולמרט לרצות עונש מאסר בן שנה ותשעה חודשים בכלא מעשיהו, אליו נכנס במהלך השנה שחלפה. בפנים חתומות נכנס אולמרט בשערי בית הסוהר ונקלט כאסיר באגף 10 המיוחד ששופץ במיוחד עבורו ועבור המעורבים האחרים בפרשת השחיתות הגדולה ששובצו בתאים שלצדו.

אולמרט, כלא (צילום: חדשות 2)
מראש ממשלה - לאסיר. אולמרט | צילום: חדשות 2

האירוע הזה, המטיל כתם על הפוליטיקה הישראלית והממשל הישראלי לדורותיו, הוביל לפתיחתם של 20,704 דיונים רבי משתתפים ברשת ולמדד מעורבות של 6.44 מתוך 10 - משתמשים רבים מצאו לנכון להגיב לאירוע זה ולשתף בתחושותיהם אודותיו - זאת על רקע הפיכתו של האדם שנשא במשרה הרמה ביותר בישראל לאסיר. ממוצע המשתתפים בכל דיון שנגע לכניסתו של אולמרט לכלא היה גבוה גם במקרה הזה - ועמד על למעלה מ-22. בשבוע האחרון של השנה, נודע כי נוספו לעונשו של אולמרט 8 חודשי מאסר נוספים.

4. אדוני שר הביטחון, אביגדור ליברמן

הוא הבטיח לחסל את הנייה תוך 48 שעות מהרגע שייכנס לתפקיד - ולא עשה זאת, ובכל זאת: לאחר מגעים ממושכים שכשלו מול רשימת המחנה הציוני וחוללו סערה פוליטית גדולה, הצטרפה מפלגת ישראל ביתנו לממשלת נתניהו במקומה - מה שהפקיד בידיו של יו"ר המפלגה, אביגדור ליברמן, את תיק הביטחון היוקרתי. לאחר שהשר יעלון בחר להתפטר מתפקידו, הוא פינה את מקומו לליברמן - שהתקבל ללשכת השר בקריה בתל אביב בטקס רב הדר, כבוד ורושם.

הפך לשר הבכיר בממשלה. ליברמן (צילום: רויטרס)
הפך לשר הבכיר בממשלה. ליברמן | צילום: רויטרס

הפיכתו של ליברמן, בעל רקע אזרחי וללא ניסיון צבאי, לשר הביטחון של מדינת ישראל, עוררה שאלות ותהיות רבות בנוגע לסוגיה האם הוא בכלל יכול למלא את התפקיד. בהתאם לכך, התרבו הדיונים ברשת סביב המינוי: 28,894 דיונים נפתחו בנושא זה, זאת כשהגולשים מעורבים למדי בדיונים עם מדד מעורבות של 6.8.

הידיעה על מינויו לשר הביטחון וטקס כניסתו לתפקיד היו אלה שעוררו את העניין הרחב ביותר - ואחריהם קמפיין ההישגים בו פתחה מפלגתו ישראל ביתנו, שמטרתו להחזיר את תהליך הגיור לחיילים בסדיר. מספר המשתתפים בממוצע על תפקידו החדש של ליברמן הניב ממוצע של למעלה מ-10 משתתפים בדיון, כשרוב מוחלט של הדיונים התנהל ברשתות החברתיות. השיח משתנה לפי כל פעולה שליברמן מבצע ואינו שיח קבוע ואחיד בהתנהלותו על פני התקופה.

3. הירייה שחוללה סערה

סמל אלאור אזריה, חייל בחטיבת כפיר שהוצב בחברון יחד עם חבריו, גרם לסערה גדולה בצה"ל ובקרב כלי התקשורת - זאת לאחר שירה בראשו של מחבל שנוטרל בחברון בחג הפורים - והרג אותו. אזריה, נגדו הוגש כתב אישום באשמת הריגה, הפך לאחת הדמויות הכי מדוברות ברשת ובישראל בכלל - וסוגיית המשפט שלו, שעודנו מתנהל, הובילה לא אחת לסערות נוספות.

חוק התיעוד: האירועים הבולטים (צילום: בצלם, חדשות)
הירייה שחוללה סערה | צילום: בצלם, חדשות

השיח סביב סוגיית החייל היורה הוביל לפתיחת דיונים רבים ברשת בנושא - 38,846 במספר. רמת המעורבות של הגולשים בדיונים אלה נמצאה כגבוהה ביותר מבין כל האירועים שנבדקו - רמה של 7.58 נקודות מתוך 10. מספר המשתתפים הממוצע בכל דיון על אזריה גם הוא גבוה ועומד על 27. זהו נתון גבוה מאוד המעיד על רמת העניין הגבוהה בקרב הציבור הרחב.

השיח סביב אזריה התאפיין גם בשיח דיווחי וגם בשיח של הבעת דעה - קיים שוויון מספרי יחסי בכמות הדיונים שנפתחו הן באתרי החדשות והן ברשתות החברתיות במהלך השנה החולפת. שיאי ההתעניינות בפרשה, שממשיכה להיות מדווחת בכלי התקשורת גם בימים אלה בשל המשפט המתנהל, היו עם תחילתה, לאחר עריכת עצרת תמיכה באזריה - וגם בזמן בו עלה אזריה בעצמו על דוכן העדים.

2. מתווה הגז - שוד או מהלך היסטורי לטובת הציבור?

סוגיה כלכלית חשובה במיוחד עלתה לסדר היום במהלך השנה החולפת - והעסיקה רבות את כלי התקשורת וגם את הגולשים ברשתות החברתיות: אישורו של מתווה הגז בממשלה, החלטה שמשמעותה החלת רגולציה במשק הגז הטבעי ושבמסגרתה נקבע כמה אחוזים מרווחי הגז הטבעי יילכו למדינה וכמה לחברות הגז, שביצעו את הקידוחים בשדות הגז. הסוגיה נחשבה למהותית עד כדי כך, שראש הממשלה נתניהו בחר להתייצב בעצמו לדיון בבג"ץ על מנת לנמק מדוע חשוב לאשר את המתווה.

כיכר הבימה בשבת האחרונה (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
הסוגיה הכלכלית הבוערת של השנה | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

המתווה, שרבים טענו שהמרוויחות העיקריות ממנו הן חברות הגז ולא הציבור, הוציא אלפי מפגינים לרחובות - וגרם לשיח מוגבר אודותיו ברשתות החברתיות ובאתרי החדשות. 45,828 דיונים אודות הנושא נפתחו במהלך השנה החולפת - כשמדד המעורבות של משתמשי הרשת בסוגיה הכלכלית החשובה עמד על 5.69 נקודות. ממוצע המשתתפים בכל דיון שנגע למתווה הגז עמד על 10.38.

1. גל טרור - וגל דיונים ברשת

האירוע שמיקד סביבו את מרב תשומת הלב של משתמשים ברשת לאורכה של תשע"ו היה זה שהחל בערב הראשון של השנה, ערב ראש השנה בשנה שעברה - גל הטרור. פיגוע האבנים בו נרצח אלכסנדר לבלוביץ' ז"ל בירושלים בערב החג סימל את תחילתו של גל פיגועי בודדים שהפך למרבה הצער, לחלק משגרת החיים בישאל לאורך השנה כולה ונמשך עד לימים אלה, של כניסת השנה החדשה.

עורר את הסערה הגדולה ביותר. גל הטרור (צילום: הלל מאיר - TPS)
עורר את הסערה הגדולה ביותר. גל הטרור | צילום: הלל מאיר - TPS



גל הטרור זכה למספר גדול מאוד של דיונים ברשת - 502,172, זאת כאשר מידת המעורבות של המשתמשים ברשת בדיונים הקשורים לאירועים שהתרחשו במסגרתו, זכה לציון של 5.69 מתוך 10 - משמע, רמת התעניינות גבוהה, שפירושה שיתוף פוסטים בנושא זה, כתיבה או סימון תגובה ברשתות החברתיות, בבלוגים ובפורומים.

תחילת גל הטרור עוררה את שיא העניין
תחילת גל הטרור עוררה את שיא העניין | צילום:

תחילת גל הטרור, בעונת החגים בשנה החולפת, מיקדה את מרב תשומת הלב של המשתמשים ברשת מבין כל יתר ההתרחשויות והאירועים במהלך השנה האחרונה. גם הפיגוע במתחם שרונה והפיגוע בבית פנורמה בתל אביב, פעולות טרור בהם היו קורבנות בנפש, עוררו מידה נרחבת של עניין - וכמותם גם הפיגוע בבר "הסמטה" בדיזנגוף - ותקרית החייל היורה שהתרחשה לאחר ביצוע פיגוע דקירה בחברון. גם הסיכומים, לכאורה, של גל הטרור שפרסמו גופים ביטחוניים ותכניתו של השר בנט למאבק בהסתה הפלסטינית ברשת, עוררו עניין רב.

נקודות השיא הנוספות במהלך גל הטרור
נקודות השיא הנוספות במהלך גל הטרור | צילום:

גרפיקה: אוהד צבעוני, עריכת וידאו: נועם ברקאי.