ההערכה: מת בשבי
האם נעשה מספיק להשיבו? רון ארד | צילום:

30 שנה ימלאו מחר (ראשון) ליום שבו נפתח אחד הפצעים המדממים בחברה הישראלית - נפילתו בשבי של הנווט רון ארד שעד היום לא שב. גם 30 שנה אחרי, כשדוחות שאת חלק מפרטיהם פרסמנו השבוע לראשונה בחדשות 2 מחזקים עוד יותר את המסקנה כי נהרג, מחצית מאזרחי ישראל חושבים כי מדינת ישראל לא עשתה די כדי לגלות מה עלה בגורלו.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

סקר "מדד השלום" של המכון הישראלי לדמוקרטיה ואוניברסיטת תל אביב המתפרסם לראשונה בחדשות 2 Online מגלה כי 50% מהישראלים חושבים כי ממשלות ישראל לא עשו מספיק כדי לגלות מה עלה בגורלו של ארד ואולי כך להביא להחזרתו. 34% מהישראלים חושבים כי הממשלות לאורך השנים כן פעלו מספיק בסוגיה ו-16% השיבו כי הם אינם יודעים לענות על השאלה.

ארד נפל בשבי ארגון "אמל" בלבנון ב-16 באוקטובר 1986. הקשר עמו אבד סופית במאי 1988. בישראל העריכו בעבר שבמהלך השנים הוא עבר לידיים אירניות. 

"חייתי עם העובדה שהוא נעלם", רון ויובל א (צילום: חדשות)
ההערכה: מת בשנות השבי הראשונות | צילום: חדשות

הדוחות החדשים של אגף המודיעין של צה"ל והמוסד שחשפנו מתמקדים בשנים הראשונות שלאחר נפילתו בשבי. שני הדוחות הללו כוללים בדיקה מקיפה של כל המידע שהתקבל בעניינו של ארד עד היום, וכן מידע חדש שהתקבל בשנתיים האחרונות. מהדוחות עולה ההערכה כי ארד מת בשנותיו הראשונות בשבי, מוקדם מכפי שהעריכו עד כה.

על רקע זה בדק "מדד השלום" גם את התייחסות הציבור הישראלי לשחרור שבויים בכלל.

על השאלה האם ישראל צריכה לשחרר מספר משמעותי של אסירים פלסטינים תמורת החזרה של גופות חיילי צה"ל השיבו הרוב, כ-58%, בשלילה. לעומת זאת, 27% מהנשאלים סבורים שישראל כן צריכה לשחרר מספר משמעותי של אסירים.

הנתונים הפוכים לגבי השאלה האם ישראל צריכה לשחרר מספר משמעותי של אסירים פלסטינים תמורת החזרת חיילים חטופים: מרבית הנשאלים, כ-59%, השיבו בחיוב וסבורים כי יש לשחרר אסירים, לעומת כ-28% שהתנגדו.

כשמגיעים לאזרחים שעברו בטעות את הגבול ונפלו בשבי, הסיפור שונה. כ-48% מהישראלים מתנגדים לשחרור מספר משמעותי של אסירים עבור אזרחים אל מול כ-37% תומכים.