כמו זוג המצפה לילד ראשון הנכנס לחנות מוצרי תינוקות ויוצא עם חור בכיס, כך גם הורים לקראת גיוס בנם או ביתם. למרות שצה"ל מבטיח לספק לחייל את כל מה שהוא צריך, החל מהציוד ביום הגיוס וכלה בצורכי מחייה וטיפול רפואי, בפועל ההורים מכניסים את היד לכיס לא פעם למען הילדים שבצבא. אולי הבעיה היא אצל הילדים, שנעשו מפונקים ואינם מסתפקים במה שיש, או אצל ההורים שרוצים כמו תמיד את הכי טוב בשביל הילד, גם אם זה עולה כסף רב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

החנויות לציוד טיולים כבר מזמן זיהו את המגמה ולמדו כיצד לנצל את מצוקתם של ההורים. מוכר באחת החנויות מספר כי הרבה הורים לא יודעים מה הילד צריך ומה לא, ויותר מכך משחקים להם על המצפון - "קר בלילה, צריך את זה, זה יכול לגרום לו לבעיות בריאותיות." המוכרים המיומנים יודעים בדיוק מה לומר בשביל לפתוח להורים את הלב ואת הכיס. "למשל אומרים אני הייתי סמל מחלקה בקרבי, אני יודע איך זה.. חייבים לדרמן לשיפצורים", מספר המוכר.

חנה בית הלחמי, אמא לחייל קרבי, מייסדת קבוצת חמ"ל- הורים לחיילים וחיילות, מספרת כי הציוד שהצבא מספק פשוט אינו טוב מספיק, ועל כן ההורים נאלצים לרכוש לילדים ציוד איכותי יותר. "בשבוע שלפני הגיוס הוצאנו 3,700 שקלים על ציוד בסיסי לחיילים", היא מספרת, "המצב כיום הוא שההורים ממנים את צה"ל".

ההוצאות של ההורים לא נגמרות רק בציוד הצבאי, שלומית בן חיים, אמא לחייל קרבי מספרת כי רכשה באופן פרטי תרופות לבנה. "אין רופא בבסיס, וכדי להגיע לרופא הוא צריך ללכת לחופ"ל, לקבל מרשם, ורק כעבור שבועיים לקבל את התרופות, אותי זה שיגע", היא מספרת.

בן חיים מספרת גם על גובה המשכורת שאינו מספיק, ונגמר "על קניות בשק"ם", לדבריה הם ממנים את בנם החייל במאות שקלים בחודש. היום חייל קרבי מרוויח 1,080 שקלים בחודש, ובעוד חודש המשכורת צפויה לעלות ב-50%. בשורה טובה, רק צריך לקוות שהכסף הזה לא יתבזבז על ציוד צבאי.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "המתגייסים מקבלים ציוד רב הנדרש עבור שירותם הצבאי. סל ההצטיידות שניתן ביום הגיוס מתחדש משנה לשנה וכולל פריטים מגוונים. צה"ל מדגיש כי אין צורך בקנייה מוקדמת של ציוד לפני הגיוס".

תגובת רשת "ריקושט": "ברשת ישנן הנחיות ברורות מהו הציוד שניתן על ידי צה"ל למתגייסים ומהו הציוד האופציונלי הנלווה אותו ניתן לרכוש בחנויות הרשת. במידה ועובד כלשהו חרג מההנחיות המפורשות של הרשת, ההנהלה רואה התנהלות זו בחומרה רבה והוא יוזמן לברור בנושא".

מרשת "למטייל" נמסר: "על פי נהלי הרשת, המוכרנים מציעים למתגייסים חדשים להגיע לרגע הגיוס, לבדוק מהם הפריטים אותם מספק הצבא ורק לאחר מכן לבצע השלמות קטנות ולא אימפולסיביות".