במשך שבועיים התנדנד ריצ'ארד לייקין, שנפצע אנושות בפיגוע הירי והדקירה בארמון הניצב, בין חיים למוות - עד שהבוקר (שלישי) נאלצו הרופאים לקבוע את מותו. בשיחה עם חדשות 2 Online סיפר בנו מיכה על הפציעה הקשה של אביו ועל פעילותו למען דו קיום ונגד הסתה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"כבר מהרגע הראשון הבנו שהסיכוי שלו לצאת מזה הוא קלוש", אמר הבן. ריצ'ארד ספג קליע בראשו ולאחר מכן אף נדקר מספר דקירות קשות בפלג גופו העליון והיה מאושפז כשהוא מחוסר הכרה ומונשם. "אבא דגל בדו קיום ועוד לפני שעלה לישראל בשנות ה-80 הוא פעל בארצות הברית לקידום הידברות ושוויון. הוא היה פעיל חברתי וצעד לצד מרטין לותר קינג במחאה על הגזענות".

לדברי הבן, לאחר שאביו עלה לישראל הוא המשיך בעשייה וקידם יחסי שכנות בין יהודים וערבים. ריצ'ארד התגורר בשכונת ארמון הנציב והפעיל ביחד עם רעייתו בית ספר פרטי ללימוד אנגלית ששילב תלמידים יהודים לצד תלמידים מוסלמים ונוצרים. "אבא האמין ביחסים בין בני אדם כפתרון ופעל להפסיק את השנאה".

זירת הפיגוע בארמון הנציב (צילום: TPS)
זירת הפיגוע הרצחני בארמון הנציב | צילום: TPS

ריצ'ארד היה ממובילי התביעה שהוגשה בארצות הברית נגד פייסבוק בדרישה להסיר תכנים מסיתים וקריאות לרצח יהודים - כולל דברים שכתב אחד מהמחבלים שביצע את הפיגוע בארמון הנציב. "לא ייתכן שהרשת החברתית החזקה בעולם, שהשפעתה כנראה גדולה מזו שיש לראשי מדינות וארגונים ממוסדים, תאפשר למחבל לקרוא לרצח יהודים חפים מפשע", אמר מיכה.

"אבא יצא נגד הדבר הזה ובזה הוא האמין", הוסיף. "אני מאמין שזאת הצוואה שהוא מבקש להשאיר אחריו לאחר שמצא את מותו כתוצאה מאותה הסתה ומאותה שנאה שנגדם הוא ניסה לפעול כל חייו".

מניין הנרצחים בפיגוע עלה ל-3

הפיגוע הקשה אירע בקו 78 בירושלים, לאחר ששני מחבלים - אחד חמוש באקדח והאחר בסכין - עלו לאוטובוס והחלו לירות ולדקור נוסעים. האירוע הסתיים עם הגעת כוחות הביטחון שפרצו לתוך האוטובוס ונטרלו את המחבלים.

בפיגוע נרצחו גם חיים חביב (78), תושב ארמון הנציב, ואלון גובברג (51). חביב, תושב ארמון הנציב, נפגע בשעה שעשה את דרכו חזרה מקופת החולים יחד עם רעייתו שושנה שנפצעה קשה.