אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
"הגברים המטופלים ייאלצו לחזור לכלא" | צילום: רויטרס, חדשות

"המוסד הזה הציל לנו את המשפחה ואת החיים, כאילו נולדנו מחדש": היום (רביעי) מציינים בישראל וברחבי העולם יום המודעות הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים - ודווקא בעיתוי זה, מרחפת סכנה סגירה מהותית על אחד משני מוסדות חשובים וייחודים לטיפול בגברים מכים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

המוסד השיקומי "דיאלוג מחודש" של עמותת "יחדיו" בדרום הארץ מעניק טיפול חדשני וייחודי לגברים הנוהגים באלימות במשפחה - ולאחר תהליך אינטנסיבי, מצליחים לשלב אותם בחזרה בחברה ובמקרים רבים אף להשיב אותם לחיק משפחותיהם. בתקופה האחרונה, עקב תקציבים שלא הועברו למוסד וגירעון של קרוב למיליון שקלים שהעמותה נאלצה לספוג, המקום עומד להיסגר.

"כל העובדים קיבלו היום מכתבי שימוע לפני פיטורים. המנכ"ל החליט שהוא הולך לסגור את המקום בסוף החודש הבא, כי התקציבים שאמורים היו להגיע ממשרד הרווחה לא הגיעו", אומרת מנהלת המוסד אסנת אלביליה, בשיחה עם חדשות 2 Online.

"יש לנו 16 עובדים שנותנים מענה מאוד ייחודי לגברים המטופלים, שמגיעים אלינו אחרי מעצר ומעורבות באירועי אלימות קשים. אנחנו אחד משני מרכזים כאלה בישראל - ואם המקום ייסגר, לא יהיה מענה לטיפול באותם גברים שזקוקים לטיפול מאוד אינטנסיבי", היא מזהירה.

מנכ"ל העמותה, יאיר באר, מזהיר כי המוסד צפוי להיסגר - וכי עקב כך, חלק מן הגברים המטופלים בו ייאלצו לשוב למעצר: "התכנית מופעלת בהתאם לבקשת משרד הרווחה והכסף מטעמו לא מועבר במשך שנה שלמה. החלטנו על הפסקת התכנית כי אנחנו לא יכולים לשאת עוד את העלויות. חלק מהגברים שנמצאים במוסד יצטרכו לחזור לבתי הסוהר, כי לא יהיה להם אפיק שיקומי אחר".

"סגירה של המוסד תהיה אסון גדול. המקום פשוט הציל אותנו"

במקום מטופלים מדי שנה כ-70 גברים, ורבים מהם מעידים איך הטיפול במקום שינה אותם מהקצה אל הקצה. "השהות שלי שם שינתה אותי ב-180 מעלות", מספר יובל, גבר שסיים את הטיפול במקום בתחילת השנה. "אשתי כבר עמדה להתגרש ממני ואחרי הטיפול האינטנסיבי שעברתי, היא פשוט לא הכירה אותי והסכימה לחזור אליי. היום אני בבית עם אשתי שאני אוהב ועם הילדים, ועכשיו היא בהיריון. בחיים לא דמיינתי שזה מה שיהיה".

"אם המוסד ייסגר, זה יהיה אסון להרבה משפחות. כמו שהוא הציל לי את החיים - ככה זה יציל עוד משפחות רבות אחרות. אני לא יודע מה הייתי עושה בלי המקום הזה, כבר התחלתי לחשוב איך מתמודדים עם לראות את הילדים רק פעם בשבוע", מספר יובל.

"זה מקום עם מטפלים ועובדים סוציאליים שנותנים את הנשמה ואת הלב", מספר אורן, גבר שטופל אף הוא במקום. "מקבלים שם את הבעיות שלך ומטפלים בהן - באופן ספציפי בכל אחת. חזרתי למשפחה שלי אחרי הטיפול ואני בן אדם חדש. כשנודע לי שהוא הולך להיסגר, הזלתי דמעה. זה יהיה פשוט אסון".

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "דירת השל"ב (שהייה למורחקי בית) הינה אחת משתי דירות הנותנות מענה לגברים המורחקים מביתם בהליך הפלילי והאזרחי המתאימים ומעוניינים בקבלת טיפול ע"י מומחים לטיפול באלימות. משרד הרווחה פועל בימים אלה למציאת פתרונות להמשך הפעלת דירת השל"ב. המשרד עושה מאמצים רבים להיענות לקשיים שהעמותה מעלה ולמציאת פתרון לבעיות הקיימות. נדגיש כי בהוראת שר הרווחה המשרד ימשיך להפעיל דירות של"ב ולהמשיך לפתח שירות חיוני זה".