המהומות ביפו בחודש שעבר (צילום: yaffa48.com)
"לסגור כבישים זו לא הדרך". ההפגנה אמש | צילום: yaffa48.com

ביפו מנסים היום (רביעי) להתאושש מהמהומות הקשות שנרשמו שם אמש. התושבים חלוקים בדעתם לגבי המשך המחאה - והשפעתה על המרקם העדין ביפו. אמש התעמתו מפגינים מוסלמים עם שוטרים בהפגנה לא מאורגנת בעיר. חלק מהמפגינים תקפו באבנים מכוניות ושוטרים. הצעירים הניפו את דגלי פלסטין, קראו "ברוח ובדם, נפדה את אל-אקצא" וחסמו צירי תנועה מרכזיים בעזרת פחים וצמיגים. שישה שוטרים פונו לטיפול רפואי במצב קל, ושישה חשודים נעצרו בעקבות המהומות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני נגד מה שעשו התושבים - מאוד כעסתי על האירועים אתמול", אמר לחדשות 2 Online ראש התנועה האסלאמית וואל מחאמיד. "אני מבין את הכאב, אבל יש דרך למחאה. לזעום זה דבר אחד אבל לזרוק אבנים על אוטובוס זה דבר אחר. חמומי מוח הפכו עצמם מנהיגים ובשם ירושלים ואל אקצא הופכים אלימים. ילדים קטנים לא תמיד מבינים את המשמעות של אירועים כאלו ובאיזו קלות ניתן להבעיר את יפו". 

מחאמיד שיבח את פעולותיהם של המשטרה והעירייה, שלדבריו עושים מאמצים מאוד גדולים כדי להוריד את המתיחות. "המצב הביטחוני כואב לשני הצדדים, וגם לי כואב על מה שקורה באל אקצא", אמר. "אפשר למחות אבל בצורה אחרת - לסגור כבישים ולהפעיל אלימות זו לא הדרך".

"הכעס קיים בציבור המוסלמי" (צילום: yaffa48.com)
"הכעס קיים בציבור המוסלמי" | צילום: yaffa48.com

"כשהמשטרה מחפשת פרובוקציות היא מצליחה"

לדברי מחאמיד, מי שישלם את מחיר האלימות היא האוכלוסייה המקומית ביפו: "אירוע כמו זה של אתמול גורם לנזק בעיקר לאוכלוסייה שגרה בתל אביב יפו - מי שעד עכשיו היה עובר שם מדי יום, לא יגיע יותר".

ויש מי שמאשים דווקא את כוחות המשטרה בהתלקחות האלימות. "המשטרה, שאישרה את הצעדה, הייתה יכולה פשוט לתת לנו לעבור", אמר איאד זבדה, ממשתתפי ההפגנה. "לפני שבועיים היה אותו הדבר ולא היו אבנים ועימותים, אבל כשהמשטרה מחפשת פרובוקציות היא מצליחה. העימותים הם מול השוטרים ולא מול האזרחים".

מהמשטרה נמסר אמש כי "למרות שמדובר בהפגנה שלא הוגשה בקשה לקיימה כדין, משטרת מרחב יפתח איפשרה את קיום ההפגנה מתוך רצון לאפשר את זכות המחאה ובמקביל העבירה מסר למארגנים כי עליהם לשמור על הסדר הציבורי".
 
לדבריו של זבדה, ביפו שורר דו קיום הרבה שנים, "אך הכעס קיים בציבור והוא צריך לבוא לידי ביטוי". עוד הוא הוסיף כי "אנחנו ציבור שיש לנו זכות וחשוב לנו לזעוק את זעקת מסגד אל אקצא. אני כמוסלמי מוכן לקבל כדור בראש למען אל אקצא והרבה צעירים כמוני. זה המקום הקדוש ביותר בעבורנו וזה מסר חשוב. יש גורמים קיצוניים ביהדות שרק רוצים להבעיר את המקום. אף מוסלמי לא יכול לקבל את הדבר הזה".

"לסגור כבישים זו לא הדרך". ההפגנה אמש (צילום: yaffa48.com)
"היה רעש שזה הולך לראות" | צילום: yaffa48.com

"המצב יכול להשפיע על העסקים"

אנה, תושבת יפו ועובדת במסעדה בעיר, הופתעה מהמהומות: "אנחנו חיים יפה מאוד יחד, אין לי מושג איך זה קרה. אנחנו חיים איתם בשלום ויש לנו שכנים ערבים. לא יודעת איך זה קרה, זה הפתיע אותי. דווקא השכנים הערביים שלי אמרו שהם לא ידעו מזה שמתוכננת הפגנה".

אבל לא כולם הופתעו מפרץ האלימות: מסעדת חג' כחיל המפורסמת סגרה את שעריה לפני ההפגנה מחשש לנזק. "לפני ההפגנה בעל הבית סגר את המסעדה, ואז פתח, כי היה 'רעש' שזה הולך לקרות", אמר איימן, מנהל במסעדה. הוא הביע תקווה שהעניינים יירגעו בקרוב. "השאלה היא איך זה יקרה - המצב הנוכחי משפיע", אמר. "באים אלינו המון יהודים לאכול וזה יכול להשפיע על העסקים".

א', תושב העיר שגם מתפלל בבית כנסת וביקש להישאר בעילום שם, אמר: "זה מאוד מפתיע אותי, וזה מפחיד. יפו שומרת על שקט כבר זמן ארוך מאוד, אנחנו חיים בשלום, חופש דת, אומרים שלום, קונים, צוחקים. זה כאילו בא משום מקום ולא ציפינו לדבר הזה. אני מאוד מקווה שזה לא יקרה שוב, כי זה יכול היה להיגמר בצורה אחרת לגמרי".