התקשר לקטינים והטריד. ארכיון (צילום: רויטרס)
עלייה של 12% בתלונות על הטרדה מינית | צילום: רויטרס

לרגל היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים, חושף האיגוד המרכזי לסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית נתונים ארציים לגבי אלימות מינית. על פי הנתונים, 40,000 פניות הגיעו למרכזי הסיוע בשנת 2013, מתוכן 8,637 פניות חדשות - מדובר בעליה של 12% ביחס למספר הפניות בשנה שעברה. 87% מכלל הפניות מדווחות על פגיעות בנשים, 13% מדווחות על פגיעות בגברים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עוד עולה מהנתונים כי 36% מהפניות מדווחות על אונס או ניסיון אונס ומעשה סדום. 26% מהפניות מדווחות על כך שהפגיעה המינית נעשית בתוך המשפחה. בנוסף, על פי הנתונים מרבית התקיפות מבוצעות על ידי אנשים מהסביבה הקרובה לקורבנות לדוגמא: 28% מהפניות דיווחו על בן משפחה, ו- 24% מהפניות על מכר. ומתוך כלל התלונות רק 15% מהמקרים שפניות שהגיעו למרכזי הסיוע בשנת 2013 דווחו למשטרה.

אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אמרה עם פרסום נתוני הדו"ח השנתי כי "הגידול של 12% בפניות למרכזי הסיוע מהווה הוכחה לחשיבות העצומה של התרת קשר השתיקה סביב נושא הפגיעה המינית". סוליציאנו ביקרה גם את אופן הטיפול לתקיפות מיניות: "לצערנו, הדיווח לרשויות והטיפול במקרי פגיעה מינית במשטרה ובבתי המשפט עדיין לוקה בחסר, הדבר משתקף היטב בפער בין הנתונים שלנו לבין נתוני הפנייה לרשויות".

ח"כ לביא: "יש מודעות גדלה לזכויות הנשים"

ח"כ ד"ר עליזה לביא, יו"ר הוועדה למעמד האישה ולשוויון מגדרי, התייחסה גם היא לנתונים שפורסמו ואמרה: "העלייה במספר הפונות לאיגודי הסיוע מלמדת על מודעותן הגדלה של הנשים לזכויותיהן ועל כך שיש להן כתובת".

"האחוז המצמרר של פגיעה בתוך המשפחה וגם של פגיעה במקומות עבודה מראה שלמרות כל המאמצים אנו עדין במצב חמור מאוד". ח"כ לביא חתמה את דבריה ואמרה כי "יש להמשיך ולהשקיע באכיפה ובהסברה, בתקווה שלא רק נשים יפנימו את זכויותיהן, אלא גם מי שעדיין אינו מבין מה אסור ומה מותר ביחסים בין בני אדם".

קווי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית: 1202 לנשים, 1203 לגברים