"נאום הפוטש" שנשא אתמול (שלישי) ראש הממשלה בנימין נתניהו, בו למעשה הודיע על בחירות ופיטורי השרים ציפי לבני ויאיר לפיד, עורר סערה ותגובות רבות במערכת הפוליטית ובכלל. אך אם נעזוב לרגע את הפוליטיקה בצד, רבים בציבור דווקא התעניינו לדעת מדוע בחר נתניהו להשתמש במילה פוטש - ומה היא בדיוק אומרת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"שר אוצר שנכשל בניהול הכלכלה חובר במחשכים לשרת המשפטים על מנת לפעול נגד הממשלה והעומד בראשה. במילה אחת: קוראים לזה פוטש", אמר נתניהו - ונתן בעצמו את השם לנאומו.

אז מהו פוטש? על פי המילונים, מדובר במרידה או בהפיכה - ניסיון להפיל את המשטר, לעתים בכוח של קבוצה קטנה יחסית כמו אנשי צבא. פירוש נוסף הוא שם לפעולה או מהלך חתרני אחר כדי לחולל שינוי במצב הקיים.

מה המקור? על פי הלשונאי והסופר רוביק רוזנטל, פוטש, בגרמנית שוויצרית putsch, פירושו מכה או דחיפה. המונח נקבע בשנת 1839 בניסיון הפיכה שהתרחש בציריך ונקרא zuriputsch, המכה של ציריך. המונח הוותיק יותר הוא דווקא המונח הצרפתי coup d'etat, המבוטא קוּדֶטָה, וגם כאן משמעות המילה coup היא מכה או חבטה. בעברית מבחינים בין מהפכה, ההופכת את סדרי השלטון ואת הגורמים בשלטון, לבין הפיכה, שבה מוחלף השולט בכוח בתוך אותה מסגרת שלטונית.

פאטש בפנים - גם ביידיש

ותמיד יש גם הקשר יהודי. "דוברי היידיש מכירים מילה בשם פאטש וזו בדיוק הכוונה, זה פוטש בצורה יידישעית", מוסיף רוזנטל בשיחה עם חדשות 2 Online. "אפשר להגיד שזה דימוי שהוא מתאים לחברות לא לגמרי דמוקרטיות ולכן גם כשראש הממשלה השתמש בו הוא לא התכוון לפוטש במובן הקלאסי של המילה".

בתולדות מדינת ישראל היה שימוש במילה במספר הזדמנויות - אחת הזכורות הייתה בפרשת הרפז האחרונה - עם מודעת ה"פוטש בקריה" - אז הכוונה הייתה להפיכה צבאית. המילה הופיעה בעיתונות בישראל אלפי פעמים, בעיקר למשל בשנות ה-50 בדיווחים מהעולם.

עם זאת, בשנת 1990 למשל היא הופיעה 100 פעם בהקשרים ישראלים - בפרשות כמו פיטורי אנשי השב"כ שהואשמו בפוטש, ראש עיריית קריית גת שהאשים שעשו לו פוטש ועוד. "באותה השנה אריאל שרון עמד בוועידת הליכוד ולא נתן לשמיר לדבר, זה היה אירוע טראומתי וקרו לו אז ניסיון פוטש", הוסיף רוזנטל".