בכניסה לפארק העירוני בעפולה תלו שלט גדול וברור, עליו נכתב: הפארק פתוח לפעילות של רשת שחקים ולתושבי עפולה בלבד. בעירייה טענו כי במקום מתקיימות הפעלות רבות למען התושבים ושלא מדובר בהחלטה פוליטית. אבל כשלפארק הגיעה ביום שבת חברת המערכת אריג', השומר, ערבי ישראלי בעצמו, הסביר שיש כאן בעיה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

כשתחקירנית המערכת היהודיה הגיעה השומר אמר לה שהכניסה היא רק לתושבי העיר, אך הוא מאשר לה להישאר. לאחר מכן הגיעה תחקירנית ערביה ששוחחה גם היא עם השומר במטרה להיכנס לפארק. היא סיפרה לו שחברה שלה מתכוונת לבוא וכשהוא שמע שהיא לובשת חיג'אב הוא אמר שחברתה לא תוכל לשהות בפארק, אך לא בגלל שהיא ערביה. הוא הדגיש בפניה כי יש בפנים פקחים שיבקשו ממנה תעודת זהות.

"התוכנית הזאת התחילה בקיץ שהתחיל לפני כמה ימים", אמר יניב בוגנים, סמנכ"ל תרבות בעיריית עפולה. "אנחנו לומדים את הדרכים, זה לא טוב, זה חמור וזה לא מה שכיוונו. הדברים יילמדו ונסיק את המסקנות. בכל זאת זו תכנית שרק התחלנו ובסוף אנו רוצים לשים את התושב ב'פרונט'".

ההחלטה על סגירת הפארק מגיעה לאחר שבשנה האחרונה ראש העירייה אבי אלקבץ נבחר והצהיר שעל עפולה לשמור על "צביונה היהודי", ושיש להפסיק את "כיבוש הפארק" כלשונו. בחודש שעבר הוא אף השתתף בהפגנה על מכירת בית בעיר למשפחה ערבית.

עפולה לא לבד, גם בערים אחרות ניסו בשנים האחרונות לסגור את הגינות הציבוריות לתושבים המקומיים בלבד. בכרמיאל וברעננה ביקשו לגבות תשלום מתושבים שמגיעים מחוץ לעיר, אך נאלצו להפסיק לאחר עתירות לבתי המשפט. ומנגד יש שיטענו שגם במקומות אחרים מבקשים לשמור על זהות אחידה - כמו כפר כמא הסמוך לעפולה, שם יותר מאלף איש חתמו בימים האחרונים על עצומה בעקבות מכירת קרקע לזוג שאינו צ'רקסי.

"אני רואה את התחושות וכואב לי שזה מה שמרגישים", אמר בוגנים. "אני אומר לך שמראש לא חשבנו בכלל על התחום הזה, אלא התחום ששמנו לנגד עינינו זה התושב ומצאנו אפשרות להפוך את הפארק לסוג של מתנ"ס ולקיים אירועים ללא קשר לדת".

גם אם בעיריית עפולה התכוונו לייצר פעילות מיוחדת לתושבי העיר בלבד, קשה שלא לתהות על הבעייתיות שבהחלטה. כשברקע עדיין נשמעות עדויות על גזענות ואפליה ממחאת יוצאי אתיופיה - אולי כדאי פשוט להשאיר את הפארק פתוח לכולם.