עו"ד עמית חדד (צילום: רויטרס, חדשות)
"נעביר את תפעול מעונות היום למשרד החינוך | צילום: רויטרס, חדשות

"צעד מתבקש": על רקע מחאת ההורים, ראש הממשלה בנימין נתניהו בישר היום (שני) בשידור חי בעמוד הפייסבוק שלו כי לאחר שדיבר עם שר החינוך רפי פרץ - הוא החליט להעביר את תפעול מעונות היום למשרד החינוך. "זה צעד מתבקש, דיברנו על זה אתמול בממשלה וקיבלנו היום החלטה", אמר.

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

ההחלטה של ראש הממשלה נוגעת לפחות מרבע מהילדים עד גיל 3. במעונות היום אותם מתכוונים להעביר לפיקוח משרד החינוך (כמו המעונות של ויצ"ו, נעמ"ת, אמונה ועוד) שוהים רק 23% מהילדים בשכבות הגיל האלה. ההורים שיצאו להפגנות השבוע קוראים לממשלה להכניס את כל הילדים בגיל הזה, שרובם שוהים בפעוטונים פרטיים, תחת פיקוח - והדרך לשם עוד ארוכה. הצעד הזה יכול להיות איתות בכיוון הנכון למטרה הגדולה - או ניסיון להרגיע את הרוחות מבלי לפתור את הבעיה באמת.

פוליטיקאים רבים הגיבו ברשתות החברתיות למהלך, ביניהם גם יו"ר מפלגת העבודה הנכנס, עמיר פרץ. "מעט מדי ומאוחר מדי. במקום הפרטה ומעונות פרטיים, צריכים חינוך חינם מגיל אפס", כתב כחשבון הטוויטר שלו והוסיך את התיוג: "ילד לא נולד בגיל 3".

"מעט מדי ומאוחר מדי", עמיר פרץ (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, חדשות)
"מעט מדי ומאוחר מדי", עמיר פרץ | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, חדשות

גם שר החינוך החדש רפי רפץ, שהיה שותף למהלך, הודה לראש הממשלה בחשבון הטוויטר שלו, על כך שנענה לבקשתו להעברת תחום המעונות לידי משרד החינוך. "אנחנו צריכים לדאוג שילדינו יהיו מוגנים בכל שלב ובכל רצף הגילאים ואין ספק שמשרד החינוך הוא המקום המקצועי, האיכותי והמתאים ביותר לתפקיד", הוסיף השר.

חברת הכנסת שלי יחימוביץ' ביקרה את נתניהו בחשבון הטוויטר שלה, ולצד צילום של הודעתו של נתניהו כתבה: "אמר האיש שכל חייו הפוליטיים חינוך לגיל הרך עניין אותו כמו שמעניינת אותו המשעממת מקריית שמונה, וזה עתה ביצע קיצוץ רוחבי ענקי בחינוך וברווחה".

שר החינוך רפי פרץ (צילום: חדשות)
"מודה לראש הממשלה", רפי פרץ | צילום: חדשות

דוברת שר העבודה והרווחה ישראל כץ מסרה כי עוד בישיבת הממשלה האחרונה כץ ביקש להעביר את הפיקוח על מעונות היום ממשרדו למשרד החינוך. "רה''מ הודיע כי סיכם עם שר החינוך על המעבר. ביום רביעי הקרוב, ראש הממשלה ושר העבודה יפגשו ויסגרו את פרטי ההעברה", הוסיפה.

אבי קמינסקי, יו"ר איגוד מנהלי אגפי החינוך ברשויות המקומיות, הודה לראש הממשלה על החלטתו, אך הבהיר כי העברת האגף דורשת תכנון קפדני. "אני מודה לראש הממשלה על קבלת ההחלטה החשובה והמתבקשת מזה שנים של העברת מעונות היום לאחריות משרד החינוך", אמר. "חשוב לזכור כי קבלת החלטה זו דורשת גם עבודת מטה משמעותית במשרד החינוך לטובת ילדי ישראל".

לדברי קמינסקי, "לא ניתן להעביר במחי יד, אלא דרוש תכנון קפדני והתאמה כדי לקדם תקנים מקצועיים, הכשרות ופיקוח נאות תוך שילוב הפעילות מול הרשויות המקומיות האמונות על הביצוע. איגוד מנהלי אגפי החינוך הגיש בנושא נייר עמדה כבר לפני מספר שנים והוא עומד לרשות הגורמים המקצועיים לטובת החלה מיידית".

פורשת. יחימוביץ' (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
"ביצע קיצוץ רוחבי ענקי בחינוך וברווחה", | צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות

באוקטובר האחרון חוק הפיקוח על מעונות היום עבר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. את החוק, שאושר על ידי 56 ח"כים, יזמו חברות הכנסת דאז קארין אלהרר ויפעת שאשא ביטון והוא יוביל לכך שהמדינה תיקח אחריות על הטיפול בילדים עד גיל שלוש.

בין היתר קובע החוק שפעוטונים שבהם שבעה ילדים ומעלה יהיו תחת פיקוח; שלמטפלות ולמנהלים ייערכו, באופן מיידי, בדיקות היעדר רישום פלילי, שאת תוצאותיהן הורים יוכלו לדרוש לראות; אישורי בטיחות ובדיקות של התנאים הפיזיים בפעוטונים עצמם; וכן הכשרות של הצוותים המטפלים, ממתן עזרה ראשונה ועד ייעוץ התפתחותי.

מחאת ההורים מול בית רה"מ (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
מחאת ההורים מול בית רה"מ | צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

בנוסף, החוק מקנה סמכות לסרב לתת רישוי או להפסיק העסקה של עובד במעון או התקשרות עם נותן שירותים למעון במידה והתנהגותם עלולה להשפיע לרעה על הפעוטות. החוק קובע כי המידע על המעונות יהיה נגיש לציבור באינטרנט ויכלול את הכתובות והרישיונות שלהם.

רצף מקרי ההתעללות בפעוטונים הוציא אתמול (ראשון) עשרות אלפי אנשים להפגנות ברחבי הארץ. העומדים מאחורי המחאה הם קבוצה של הורים, זרים לחלוטין זה לזה, החולקים ביניהם טראומה משותפת - בנם או בתם עברו התעללות בגן. רבים מהם אף סוחבים עימם רגשות אשם על כך שלא ידעו ולא שמו לב למתרחש מתחת לאפם. כעת, הם יוצאים למלחמה למען הילדים של כולם.

דווקא היום: לבקש סליחה מהגננות (צילום: החדשות)
הפגנת ענק בדרישה למהפכה בחינוך לגיל הרך | צילום: החדשות

במסגרת מאבקם דורשים ההורים הסדרה של המסגרות המיועדות לגילאי לידה עד שלוש. זאת לאור העובדה שרק 23 אחוזים מהילדים בגילים הללו נמצאים במעונות מפוקחים כמו אלו של ויצו או נעמת. באוקטובר 2018 חלה התקדמות מסוימת בנושא, וחוקק חוק הפיקוח על הגיל הרך, אך הממשלה התפזרה עוד בטרם נכתבו התקנות. בספטמבר הקרוב יחלו ליישם את החוק באופן חלקי, אולם ללא החלקים החשובים באמת.

מנכ"לית המועצה לשלום הילד, עו"ד ורד וינדמן טוענת כי המסגרות לגיל הרך צריכות להיות מוסדות חינוך לכל דבר ועניין, תחת אחריותו של משרד החינוך. "ההורים צריכים לדעת שהם שולחים את הילדים שלהם למקום ציבורי, חינוכי ובטוח", הסבירה. "מקום שיהיו בו הכשרות לכל הצוות החינוכי".