הפארק בעפולה ייפתח לכלל הציבור: בית המשפט דן היום (ראשון) לראשונה בעתירה שהגישה עמותת עדאלה נגד עיריית עפולה בעקבות ההחלטה שלא לאפשר למי שאינו מתגורר בעיר לבקר בפארק ציבורי שבשטחה. עוד בטרם התחיל הדיון רשמית טען השופט כי יש לפתוח את הפארק לכלל האוכלוסייה: "זה תיק פשוט ממה שעשינו - כיום הפארק צריך להיות פתוח". בתום הדיון טענו נציגי העירייה: נסכים לפתוח את הפארק לכלל הציבור. בעירייה ביקשו שנושא הגזענות לא יופיע בהחלטתו הסופית של השופט. על פי ההחלטה - הפארק ייפתח לכלל האוכלוסייה כבר מחרתיים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

השופט בבית המשפט המחוזי בנצרת קבע כי הדיון יתקיים ללא שיקולים זרים אך הדגיש שבעיניו אפליה היא דגל אדום. "החוק אומר שאסור למנוע ולגבות תשלום לפארקים ציבוריים", טען. "ניסו בכרמיאל וקריית אתא. ההגדרה ברורה ועפולה באותה ההגדרה".

עורך דין אבי גולדהאמר המייצג את עיריית עפולה: "אנחנו קיבלנו את העמדה של בית המשפט שלפי פקודת העיריות, אין כרגע, בהעדר תקנות, אפשרות לתת עדיפות לתושבי עיריית עפולה, למרות שהם אלה שנושאים בכל ההוצאות של בניית הפארק ואחזקתו. יחד עם זאת, אנחנו מאוד שמחים שבית המשפט הוריד מסדר היום את נושא טענת הגזענות שלא היה קיים, לא קיים ואיננו.

עו"ד גולדהאמר (צילום: החדשות)
עו"ד גולדהאמר | צילום: החדשות

העניין נבחן לגופו של עניין, יש חוק שכרגע עומד בפני עצמו, אין תקנות שמסדירות אותו, ומהטעם הזה, אכן צריך לאפשר לכל מי שרק רוצה להיכנס לפארק עירוני וליהנות מהמדשאות של הפארק ומה שיש לפארק להציע. כפי שנאמר בבית המשפט, היו פסיקות כאלה ואחרות בעבר, היו תקנות שהיו רק בגדר טיוטה, אנחנו חשבנו שהמצב המשפטי מאפשר לנו לעשות את זה, ביהמ"ש הביע את דעתו, קיבלנו את זה בהכנעה".

עו"ד חורי ממרכז עדאלה: "בית המשפט בסופו של דבר באמת נתן אישוש לטענה שלנו שהחלטת העירייה אינה בסמכות. בית המשפט החליט להימנע מלהיכנס לשאלה לגבי המניעים של ההחלטה וזאת מאחר שלגישתו היא לא רלוונטית, וזאת בגלל שהחוק ברור. אין לעירייה שום סמכות לסגור פארק ציבורי, לא משנה מאיזה טעם.

עו"ד חורי (צילום: החדשות)
עו"ד חורי | צילום: החדשות

המטרה בתיק היא תוצאתית, כל מה שעשינו היא להביא לבטלות החלטה שאנחנו רואים בה החלטה לא חוקית, החלטה לא מוסרית שבסופו של דבר בצידה מדרון חלקלק שיביא למרחב סגרגטיבי, כל עירייה תחליט מי מתאים לה להיכנס לשטחיה ולשטחי הפארקים הציבוריים בה ומי לא. ברגע שיקבלנו את ההחלטה מבית המשפט שההחלטה אינה סופית, בזה תם העניין".

חבר הכנסת עיסווי פריג' (מרצ) התייחס להחלטה: "שוב פעם מסתבר שרק מערכת המשפט היא שעדיין מונעת את השתלטות הגזענות על כל תחומי החיים כאן. מציע לראש עיריית עפולה ללמוד את הלקח ולהתחיל לחפש כותרות של עשייה ולא של הסתה, שנאה וגזענות".

אמג'ד שביטה ורון גרליץ, מנכ"לים שותפים של עמותת סיכוי הפועלת לקידום שוויון ושותפות בין האזרחים הערבים והיהודים בישראל, מסרו: "אנחנו מברכים על הצלחת המאבק הציבורי כנגד ההחלטה הפסולה של עיריית עפולה לסגור את הפארק בפני מבקרים החיים מחוץ לעיר, החלטה המכוונת באופן ברור כנגד האזרחים הפלסטינים-ערבים בישראל. ההצלחה של המאבק הציבורי והצטרפות היועץ המשפטי לממשלה לעמדה זו מראה שאפשר להיאבק ביחד ולהתגבר על הכוחות המושכים להדרה והפרדה בין יהודים לערבים. פארקים ומרחבי בילוי ציבוריים הפכו למוקד חשוב וחיובי של מרחב משותף ליהודים וערבים וחשוב שמנהיגים מקומיים וארציים יעבירו מסר שהפרדה בין האזרחים היא לא חוקית ולא מוסרית".

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, פרסם בשבוע שעבר החלטה לעשות שימוש בסמכותו ולהביע עמדה בעתירה המנהלית נגד עיריית עפולה, שמבקשת לבטל את ההחלטה לאסור את הכניסה לפארק העירוני בפני מי שאינו תושב העיר. היועמ"ש קרא להשהות את סגירת הפארק והמליץ על מתן צו זמני שיאפשר שימוש בפארק גם למי שאינו תושב העיר.

"החלטה על כניסה לפארקים עירוניים המהווים מרחב ציבורי משותף - אינה יכולה להתבסס על שיקולים של גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, מין, נטייה מינית או כל מאפיין טבוע אחר", כתב היועמ"ש בהודעה. "החלטה שהתקבלה על יסוד אחד השיקולים האמורים היא החלטה פסולה מכל וכל שדינה להתבטל".

העתירה הוגשה בעקבות שלטים שנתלו בכניסה לפארק העירוני בעפולה, עליהם נכתב: 'הפארק פתוח לפעילות של רשת שחקים ולתושבי עפולה בלבד'. בעירייה טענו כי במקום מתקיימות הפעלות רבות למען התושבים ושלא מדובר בהחלטה פוליטית, אך על פי העתירה מטרת ההחלטה הייתה להדיר את תושבי האזור הערבים.

"ההחלטה מעלה סימני שאלה כבדים" (צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
"ההחלטה מעלה סימני שאלה כבדים" | צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

"סימני השאלה ביחס להחלטה על סגירת הפארק מעוררים שאלו כבדות משקל לגבי טיב המניעים שעמדו בבסיס ההחלטה הגורפת של עיריית עפולה", כתב מנדלבליט. "החשש להפליה על בסיס לאום הוא חלק מהעילות שיש בהן פגיעה בזכות החוקתית לכבוד".

ההחלטה על סגירת הפארק הגיעה לאחר שבשנה האחרונה ראש העירייה אבי אלקבץ נבחר והצהיר שעל עפולה לשמור על "צביונה היהודי", ושיש להפסיק את "כיבוש הפארק" כלשונו. בחודש שעבר הוא אף השתתף בהפגנה על מכירת בית בעיר למשפחה ערבית.

הפגנה נגד מכירות בתים לערבים בעפולה (צילום: החדשות)
הפגנה נגד מכירות בתים לערבים בעפולה | צילום: החדשות

מנדלבליט המליץ על מתן צו זמני שיותיר את המצב הקיים ויאפשר המשך שימוש בפארק גם למי שאינו תושב עפולה והוסיף כי עיריית עפולה "לא נתנה מענה לשאלות רבות" וכי "נטענו טענות ללא ביסוס מספק" .