מחאת יוצאי אתיופיה (צילום: החדשות, דוברות המשטרה)
מחאת יוצאי אתיופיה | צילום: החדשות, דוברות המשטרה

לאן פני המחאה? השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, ומ"מ מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, קיימו היום (רביעי) פגישה עם בכירים בקהילת יוצאי אתיופיה במטרה להידבר ולקיים שיח משותף עם הקהילה על מנת לנסות ולמנוע את אירועי האלימות שנצפו אמש. השר ארדן התחייב בפני הנציגים על שורת צעדים שבכוונתו לעשות על מנת לטפל בגילויי הגזענות מצד המשטרה אך אמר: "מחאה-כן אבל אלימות ואנרכיה אסור שתהיה". עד כה טרם החלו חסימות ומחאות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בכירי המשטרה, השר ארדן ונציגי הקהילה סיכמו להמשיך בהידברות ולדון בטענות ובהצעות שעלו במסגרת המפגש ויצאו בקריאה משותפת לציבור: "כן למחאה לא לאלימות!". השר התחייב בפני הפורום להקים במשטרה גוף שיפקח על הטיפול המשמעתי בגילויי גזענות של שוטרים.

"התיקים המרכזיים צריכים להישאר בליכוד" (צילום: פלאש 90, חדשות)
"המשטרה לא חפה מטעויות" | צילום: פלאש 90, חדשות

"אני רוצה להגיד תודה מעומק הלב על כך שהסכמתם לבוא לכאן למפגש הזה", אמר השר ארדן לראשי הקהילה. "זה לא מובן מאליו שהגעתם על רקע האירועים הקשים וכולנו מחויבים לגלות מנהיגות בשעות אלה".

השר הביע את צערו בפני הנציגים על מקרה המוות של סלמון טקה ז"ל ואמר: "לפני שלושה ימים קרה  אירוע חמור וכואב. אירוע שלא היה צריך לקרות. אני ומשטרת ישראל שותפים לכאב ולזעזוע, ומשתתפים באבלה הכבד של משפחת טקה על מותו של סולומון ז"ל ובאבל של העדה כולה. ביומיים האחרונים מתרחשות מחאות וחסימות צירים בהיקף  חסר תקדים וברמת אלימות בלתי נסבלת. אני שותף לכאב ומבין את הזעקה".

הפגנות - כנראה רק בצפון (צילום: החדשות)
"רוצים פתרונות, לא ועדות" | צילום: החדשות

ארדן הסביר כי המשטרה כבר הודתה בעבר בתופעת שיטור היתר והתחייבה להילחם בה ואמר: "ברור שיש עוד הרבה מה לתקן, אבל היה שיפור רב בתוצאות בשנים האחרונות בירידה במספר המעצרים ובמספר כתבי האישום ופרויקטים נוספים כמו מצלמות הגוף".

"אני לא חושב שהמשטרה מושלמת או שמישהו חף מאחריות", הדגיש השר לביטחון פנים. "לכולנו יש אחריות על חיי אדם ואחריות לנסות ולפעול כדי להקטין את הסיכוי שבני נוער וצעירים ייפגעו הערב בעת פינוי הצירים. אני אביא בפני הממשלה את הכאב, הטענות וההצעות החשובות שהעליתם ומתחייב אישית ללוות את התיקונים שיש לבצע".

"מחאה-כן אבל אלימות ואנרכיה אסור שתהיה"

מ"מ המפכ"ל, ניצב מוטי כהן אמר: "אני אומר את זה בצורה  ברורה,  תפקידנו כמשטרה הוא 'לשרת ולהגן' בכל מקום ועל כל אזרח, בצורה שוויונית". הוא הוסיף: "על כולנו מוטלת החובה להשיב את הסדר על כנו בכדי למנוע פגיעה באזרחים או בשוטרים".

מוקדם יותר היום, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, קבע מפגש בהול עם מנהיגים בקהילת יוצאי אתיופיה ופעילים חברתיים מרכזיים בה, אלא שלא כולם נענו להזמנה - וטוענים שמדובר בספין, ושאין מאחורי המפגש כוונות אמיתיות של ראש הממשלה לשנות את המצב ולהוביל לתיקון ביחס המדינה לבני הקהילה.

המפגש של נתניהו עם בכירי העדה ב-2015 (צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות)
המפגש של נתניהו עם בכירי העדה ב-2015 | צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות

כבר מהשעות הראשונות של המהומות הסוערות של יוצאי אתיופיה שפרצו אתמול, נעשו מאמצים רבים על ידי ראש הממשלה לארגן פגישה דחופה עם מנהיגי העדה. חלקם נענו בחיוב וחלקם סירבו. לפגישה הוזמנו מנהיגים חברתיים, המנהיגים הרוחניים של העדה - הקייסים. אחד הקייסים שנענה בחיוב להזמנה הוא קייס סמאי אליאס, שמגיע לפגישה לאחר התלבטות לא פשוטה מבחינתו.

בכוונתו של אליאס לומר לנתניהו: "אין לבני הקהילה אמון במח"ש. נער נורה למוות במגרש הביתי שלו. איך יכול להיות שהגופה של סלומון טקה ז"ל עוד לא התקררה - ומח"ש כבר הסכימה לשחרר את הקצין היורה לביתו". לדבריו, בקרב בני העדה יודעים שמח"ש מתעקשת להשאיר במעצר שוטרים על מקרים חמורים פחות - ואילו במקרה החמור הזה, השוטר שוחרר כמעט מיד למעצר בית.

המחאה נגד האלימות המשטרתית והגזענות (צילום: החדשות)
המחאות אמש | צילום: החדשות

לדבריו של אליאס, ליוצאי אתיופיה אין אמון במשטרה - והוא צפוי לבקש מנתניהו להקים גוף חיצוני שיחקור גם את התנהלות מח"ש  לאורך השנים בכל מה קשור לתלונות של בני העדה כנגד שוטרים. לטענתו, "הם הוכיחו פעם אחר פעם שלא נעשה שום דבר. חשוד תמיד הופך להיות קורבן".

עוד הוא מוסיף כי בעדה כבר לא מאמינים לפתרונות כמו ועדות: "אנחנו שבעים מוועדות. לא ראינו תוצאות בשטח אחרי הקמת ועדת פלמור בעקבות המחאה ב-2015. היו אינספור החלטות ממשלה ולא ראינו כלום מזה. ההחלטות נוסחו על הנייר מצוין - אבל היישום שלהן בשטח לא התרחש. אם לא מיישמים את ההחלטות - זה לא יותר מספין פוליטי, ואני חושש שגם המפגש הזה הוא לא יותר מספין". יחד עם זאת, אליאס בחר להגיע אליו מפאת כבוד לראש הממשלה.

מוקדי ההפגנה הצפויים (צילום: חדשות)
מוקדי המחאה הצפויים הערב | צילום: חדשות

לפגישה עם נתניהו, זומנו כאמור גם כמה פעילים חברתיים - אך בקרבם יש גם כמה שהתנגדו בנחרצות להגיע. "שבענו מהטכניקה הזו לזמן לוועדות בשעת משבר. זה הזמן גם למעשים ולתוצאות מיידיות. ראש הממשלה יודע בדיוק מה צריך לעשות. היינו שם כבר ולא נחזור בלי תוצאות. שהוא יבוא אלינו הפעם, הוא מוזמן לשכונות".

מחאת בני העדה צפויה, כאמור, להימשך גם הערב במוקדים רבים ברחבי הארץ - אולם בשעות האחרונות ישנן שמועות לפיהן בכירים בעדה קוראים שלא לצאת ולהפגין - ושבמקום ההפגנות היום, יש להגיע מחר לעצרת תפילה בכותל המערבי.