גלעד ארדן, השר לבטחון פנים, אמר היום (שלישי) כי הוא "מודה למשטרת ישראל ונותן לה גיבוי", אך הוסיף כי המשטרה צריכה לגלות "אפס סובלנות לאלימות מיותרת של שוטרים". הדברים נאמרו בטקס חילופי מפקדי המשטרה במחוז צפון, שם נאם גם מוטי כהן, ממלא מקום מפכ"ל המשטרה. כהן התייחס לחקירת מח"ש ולתקרית הירי בסלומון טקה: "לכל אזרח ולכל שוטר עומדת חזקת החפות".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

לאחר שאמר ארדן בנאומו כי הוא רוצה להודות ולתת גיבוי למשטרה, הדגיש כי "זה לא אומר שאין תקלות ועשבים שוטים. זה לא אומר שאין שוטרים אלימים, המנצלים כוח לרעה ועלינו לטפל בהם משמעתית או פלילית". ארדן אמר באופן חד משמעי כי "שוטר אלים שלא יודע לגלות איפוק לא יכול להישאר במשטרה".

ארדן המשיך: "זו אחריות שלי ושל המפכ"ל - אני מצפה לנורמות האלה מכל מפקד בארגון. אני מגלה לצערי ששוטרים שפעלו בניגוד לחוק ממשיכים לשרת בארגון. שיש סלחנות לאלימות מיותרת מצד שוטרים. זה נוגע גם לגילויי גזענות".

צוות (צילום: מהאינסטגרם/ אביחי מרציאנו, רדיו דרום, חדשות)
"נקים יחידה למאבק בגזענות". ארדן | צילום: מהאינסטגרם/ אביחי מרציאנו, רדיו דרום, חדשות

"המשטרה עשתה עבודה מדהימה בשנים האחרונות כדי להתקרב לציבור החרדי, ללהט"ב וליוצאי אתיופיה. היו הישגים מדיהימים", אמר ארדן. "אך פגשתי עשרות פעילים יוצאי אתיופיה שסיפרו לי על מפגשים שחוו עם שוטרים - הם לא המציאו. בעיית הגזענות היא בעיה של כלל החברה הישראלית לא רק של המשטרה, אבל גם כאן אנחנו צריכים להוביל ולהיות בראש. נקים בקרוב יחידה מיוחדת שמשימתה להיאבק בגילויי אלימות היכן שקיימים. זו חובתנו".

"לכל שוטר עומדת חזקת החפות"

גם ממלא מקום המפכ"ל דיבר בנאומו על מחאות יוצאי אתיופיה, ובהתייחסו לירי של השוטר שממנו נהרג סלומון טקה, אמר: ״שוטרי משטרת ישראל נדרשים לפעול לא פעם בתנאי קיצון ולעיתים הם נדרשים להתמודד עם מצבים מורכבים, להפעיל שיקול דעת מהיר ולקבל החלטות כבדות משקל. מחובתנו לזכור כי לכל אזרח ולכל שוטר עומדת חזקת החפות, עד שיוכח אחרת בדין, גם באירוע מצער וטראגי זה".

"השוטרים נדרשים להפעיל שיקול דעת". זירת (צילום: תיעוד מבצעי מד"א‎, חדשות)
"השוטרים נדרשים להפעיל שיקול דעת". זירת | צילום: תיעוד מבצעי מד"א‎, חדשות

"משטרת ישראל היא משטרה של החברה הישראלית כולה", הוסיף המפכ"ל ודיבר על חשיבות חיזוק האמון בין המשטרה לבין הקהילה. "עשינו ונעשה הכל על מנת להדק את הקשר עם בני הקהילה האתיופית ויש לנו עוד הרבה מה לעשות בתחום זה״.‎

כהן דיבר על האופן בו התנהלה המשטרה במהלך המחאות, ואמר שמדובר בהתמודדות עם "אתגר משמעותי של שמירת האיזון שבין מתן האפשרות להבעת מחאה לגיטימית לבין אכיפה של הפרת החוק והסדר". "עלינו לזכור כי איפוק זוהי עוצמה, עוצמה המחייבת אותנו כאנשי מקצוע ומאפשרת את הבעת המחאה הלגיטימית", אמר כהן.

מחאות יוצאי אתיופיה (צילום: החדשות)
מחאות יוצאי אתיופיה | צילום: החדשות

ולמרות זאת התייחס כהן בחומרה רבה לאלימות שהופעלה במהלך מחאה זו, ובמחאות אחרות: "במהלך המחאות האחרונות ובפרט בשבוע שעבר, היינו עדים לניצול של הרצון שלנו כמשטרה, לאפשר מחאה לגיטימית. חלק מהציבור פעל באלימות קשה כנגד אזרחים ושוטרים תוך הפרות סדר קשות. עשרות נעצרו עד כה ואנו נמצה עמם את הדין". "לא נאפשר פגיעה בשוטרינו", סיכם כהן. "לא נאפשר התפרעות חסרת כל רסן ומנגד, נפעל תמיד באחריות לאכיפת החוק היכן ומתי שידרש, זהו מקור עוצמתנו".

גם ארדן התייחס לפעילות המשטרה במהלך המחאות: "אנחנו עושים הכל כדי לאפשר את זכות המחאה וחופש הביטוי, אבל זכות זו לא גוברת על הביטחון האישי וחופש התנועה. יש להציב גבולות ברורים שנמשיך להציב".