פגישת הרבנים וראשי העדה האתיופית (צילום: חדשות)
פגישת הרבנים וראשי העדה האתיופית | צילום: חדשות

סוף למחאה האלימה? הרבנים הראשיים לישראל נפגשו היום (חמישי) עם ראשי ומנהיגי העדה האתיופית על רקע המחאה בעקבות הרג הצעיר סלמון טקה. במהלך הפגישה אמרו הרבנים כי אסור להתעלם מהאפליה כלפי בני העדה וכי יש לאפשר להם את קיום המחאה. בהודעה שפרסמו הרבנים בסיום הפגישה נמסר כי הוסכם עם מנהיגי העדה להפסיק את המחאה האלימה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

בפגישה השתתפו הרב הראשי הספרדי והרב הראשי האשכנזי, יצחק יוסף ודוד לאו בהתאמה, והרב הראשי לעדה האתיופית הרב ראובן וובשת, קייס הקייסים של העדה ברוק טגניה ושורה ארוכה של נציגי רבני הקהילות וקייסים מכל רחבי הארץ. הרבנים הראשיים הבטיחו כי יפנו לכלל גורמי האכיפה לנהוג באיפוק ובסובלנות כלפי העדה בקיום המחאות, ולפעול להקלות כלפי המפגינים שהשתתפו במחאה. 

בהודעת הרבנים בתום הפגישה נכתב כי מנהיגי העדה הבטיחו לפעול להרגעת הרוחות ושהמחאה תעשה במסגרת החוק. "הרבנים הראשים אמרו כי אסור להתעלם מהאפליה הקיימת כלפי העדה אך קראו גם למשטרת ישראל כי בפעולתם למניעת האלימות יישמר האיפוק כלפי בני העדה ולאפשר להם את קיום המחאה על הכאב העצום בפטירתו סולומון טקה".

פגישת הרבנים וראשי העדה האתיופית (צילום: חדשות)
פגישת הרבנים וראשי העדה האתיופית | צילום: חדשות

עוד נכתב כי: "הרבנים הראשיים ציינו כי ברבנות הראשית הם פועלים בכל עת ובכל זמן לפתור את כלל הסוגיות עימם מתמודדים יוצאי העדה האתיופית מתוך הידברות והבנה הדדית".

"אני מבין את התחושות הקשות של בני העדה בעקבות תחושות האפליה אשר התגברו עם מותו הטרגי של סלמון טקה ז"ל", אמר הרב יוסף. "לצערנו, ישנם צעירים שלוקחים את הכאב למקומות של אלימות נגד אזרחים וכוחות הביטחון - דבר זה הוא פסול. אחים אנחנו והדרך הנכונה לפתור את הבעיות היא בהידברות הדדית תוך מתן כבוד לאחר".

הרב לאו אמר: "אני מבין את התחושות הקשות של בני העדה בעקבות תחושות האפליה אשר התגברו עם מותו הטרגי של סלמון טקה ז"ל, לצערנו ישנם צעירים שלוקחים את הכאב למקומות של אלימות נגד אזרחים וכוחות הביטחון דבר זה הוא פסול, אנשים אחים אנחנו והדרך הנכונה לפתור את הבעיות היא בהידברות הדדית תוך מתן כבוד לאחר".

יוזמת מחאה בעדה: מפסיקים להתייצב לשירות מילואים

במקביל לניסיונות ההרגעה מקרב ההנהגה, המחאה דווקא מתרחבת למחוזות נוספים והבוקר הגיעה יוזמה חדשה הקוראת לבני העדה להפסיק להגיע ולשרת מילואים, על מנת "להתנגד לאי הצדק המתמשך נגד הקהילה". כ-300 חיילים וקצינים הסכימו על הצעד, שאותו הגדירו כ"מרי אזרחי".

"משטרת ישראל רואה בנו בעיה", נכתב בעצומה. "שוטרים שרודפים, מכים, מתעללים, מחשמלים, כולאים ורוצחים אותנו, יום יום באופן שגרתי - פי 6 ביחס לאוכלוסייה. פקחי עירייה ושוטרים מסתובבים בשכונותינו והופכים לפושעים את מירב נערינו. במקום שיצמחו להיות אזרחים טובים ויגשימו את חלומותיהם, המשטרה מעודדות את צמיחת הפשיעה בקרב הצעירים והצעירות שלנו".

בני העדה יפסיקו להגיע למילואים? (צילום: דו"צ, חדשות)
בני העדה יפסיקו להגיע למילואים? | צילום: דו"צ, חדשות

"אי לכך ובהתאם לזאת, מאסנו בדרישת המדינה מאתנו להמשיך ולקיים את החוזה שלפיו אנו אזרחים בעלי חובות, אך לא אזרחים שווי זכויות. את חוסר הנחת שלנו אנחנו מביעים במעשים מאורגנים של מרי אזרחי, שהראשון שבהם יהיה הימנעות מהתייצבות לשירות מילואים".

בשיחה של אחד מיוזמי העצומה טקלה וובאייה עם החדשות Online, הסביר את המניעים לצעד החריף. "אנחנו לא סתם באים ממקום של לאיים", הבהיר. "אלא פשוט מתוסכלים ממה שהיה, וכשיש הפקרות כזאת - יש לנו חוסר מוטיבציה לשרת. אנחנו רוצים לשרת ולעשות את מחויבותנו אבל ככה זה לא יכול להימשך. קשה לנו לשלוח את בני הנוער שלנו לצבא".

"אנחנו מלאי תקווה שהמצב יטופל וישתפר", הדגיש וובאיה. "אבל יש פה דבר שחוזר על עצמו כבר הרבה זמן. זה משהו שבעצם מכוון כלפי העדה. בסוף אי אפשר להעלים עין - זה בגלל צבע העור שלנו. אצלי בבית יש 11 נפשות, בהן 4 אחים שהיו בצבא ורוצים להמשיך ולשרת, אבל מתוסכלים מהיחס. אי אפשר להמשיך ככה ובטח לא לתת את כל גופי ולהמשיך בצבא כאילו הכל כשורה".