רק בשבוע האחרון רעדה האדמה בצפון הארץ לא פחות מ-16 פעמים. הרעידות הסתיימו בנזק לרכוש בלבד אבל הזכירו את הסטטיסטיקה המדאיגה באזורנו לפיה אחת למאה שנה בערך מתרחשת כאן רעידת אדמה חזקה וקטלנית. "האיום של רעידת אדמה בעיניי הוא האיום הכי גדול על מדינת ישראל", מסביר בדאגה ד"ר אריאל היימן, גיאולוג מומחה לרעידות אדמה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

"הוא בוודאי איום גדול יותר מאשר הקסאמים שעפים מרצועת עזה, זה איום הרבה יותר גדול מהאיום האירני", מוסיף היימן. "אם חס וחלילה תתרחש כאן רעידה כזאת, היא תגבה מאתנו אלפים רבים של הרוגים, מאות אלפי אנשים שיצטרכו לעזוב את בתיהם, בתים הרוסים, נזק כלכלי עצום שיחזיר אותנו כמדינה עשרות שנים לאחור".

מוקדי הרעש בשבועיים האחרונים (צילום: earth.google.com, נתונים באדיבות המכון הגיאופיסי לישראל, חדשות)
מוקדי הרעש בשבועיים האחרונים | צילום: earth.google.com, נתונים באדיבות המכון הגיאופיסי לישראל, חדשות

כ-300 איש נהרגו ברעידת האדמה הגדולה של 1927. יותר מ-700 בני אדם נפצעו ואלפים איבדו את בתיהם. המוקד היה בים המלח והרעש הכה מטבריה ועד רמלה ויריחו. בירושלים נגרם נזק עצום לעיר העתיקה. השפעות הרעידה הורגשו אז ברדיוס של עד כ-80 קילומטרים, כלומר ברוב אזורי הארץ. 90 שנה לפני כן, ב-1837, מספר כמעט בלתי נתפס של 7,000 בני אדם נהרגו ברעידת הדמה שפגעה בעיקר בטבריה ובצפת שנחרבה כליל.

"יותר גדול מהאיום האירני", היימן (צילום: החדשות)
"יותר גדול מהאיום האירני", היימן | צילום: החדשות

"חיזקו, נדמה לי 52 או 54 בתי ספר, מתוך 1,600", מסביר ד"ר אפרים לאור, מומחה לאסונות פתע רבי נפגעים. "אנחנו עכשיו היינו צריכים להיות בתכנית העבודה עם 550 עד 650 בתי ספר מחוזקים". אך על אף שהוקצו 5.3 מיליארד שקלים, הפרויקט תקוע. "בהאיטי נהרגו 38 אלף ילדים, בסין נהרגו מעל עשרת אלפים ילדים מתוך 120 אלף, בפקיסטן נהרגו 17 אלף ילדים מתוך 83 אלף - מישהו קולט את הדבר הזה? אנחנו עלולים לאבד דור, בגילאים שבין 18-6".

מדוע יש כל כך הרבה רעשים?

ישראל נמצאת באזור פעיל מבחינה סייסמית ובשל כך הוא מועד לפורענות. לאורך המדינה יש שני מוקדים מרכזיים שיכולים לייצר רעידה בעוצמה חזקה. השבר הסורי-אפריקני שחוצה את הארץ ממטולה דרך בקעת הירדן ועד אילת. קו הפעילות הנוסף נמצא באזור הכרמל
ומאיים על מפרץ חיפה.

תרגיל של פיקוד העורף, ארכיון (צילום: Yossi Zeliger / FLASH90, חדשות)
תרגיל רעידת אדמה. ארכיון | צילום: Yossi Zeliger / FLASH90, חדשות

98% מהמבנים שנבנו לפני 1980, ונדרש עבורם חיזוק מפני רעידות אדמה, לא חוזקו. רוב הבניינים שכן חוזקו במסגרת תמ"א 38 הם בכלל באזור המרכז. "7,000 הרוגים ובסביבות 200 אלף תושבים שיהיו חסרי קורת גג", מתאר אל"מ איציק בר, מפקד מחוז צפון בפיקוד העורף את התסריט הכי גרוע שניתן להעלות על הדעת.

"זה עיסוק תקשורתי של שבוע וזה יחלוף מסדר היום", מוסיף היימן בעצב. "כנראה שאנחנו זקוקים, לצערנו הרב, לרעידה בינונית, שיהיו בה 200-100 הרוגים כדי שהמדינה הזאת תתנער, ואז נתחיל להתארגן ברצינות כדי שנהיה הרבה יותר מוכנים לרעידת האדמה של אלפי ההרוגים, ולא של מאות ההרוגים".