לראשונה מאז מבצע "צוק איתן", מעלים במערכת הביטחון את האפשרות של פינוי תושבים המתגוררים ביישובים הסמוכים לגדר, זאת במידה ותחל מערכה משמעותית. תכנית שכזו כבר גובשה על ידי הממשלה יחד עם הרשויות והיא מעוררת שוב את הוויכוח: האם פינוי אזרחי הוא דבר הכרחי כדי לשמור על חיי התושבים, או שמדובר במתן תמונת ניצחון לחמאס?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לכאורה מדובר בשאלה טריוויאלית. התדרוך של הגורם הצבאי הבכיר אתמול בבוקר (חמישי) לפיו מערכה משמעותית תחייב פינוי יישובים בטווח של 4 קילומטרים מגדר הגבול עם רצועת עזה - כמעט מחויב המציאות.

זהו המהלך המשמעותי ביותר עבור תושבים המתגוררים ביישובים צמודי גדר - פינוי מהבתים בשעת חירום. ב"עופרת יצוקה" ו"צוק איתן" היו אלה ראשי הרשויות בעוטף עזה, יחד עם התושבים, שחשבו שנכון יהיה לעזוב באופן זמני. החל ממבצע "צוק איתן", גם המדינה החלה להכיר בצורך להיערך לאפשרות כזאת.

תכנית לפינוי תושבים כבר קיימת על השולחן. היא נידונה בישיבות הקבינט, בוועדות המשנה של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ואפילו תורגלה עם יישובים העוטף. בדיונים המדיניים והביטחוניים התחדדו פרטי התכנית, בין היתר - כל יישוב ידע מראש לאן הוא מתפנה ומי מארח אותו. צה"ל הוא שאחראי לפינוי בפועל ולהוצאת התושבים בבטחה, והוא שיגן וישמור על בתי התושבים בזמן הלחימה.

בוחנים את כל האפשרויות, בכירי צה"ל (צילום: דובר צה"ל‎, חדשות)
בוחנים את כל האפשרויות, בכירי צה"ל | צילום: דובר צה"ל‎, חדשות

בימים אלו, בזמן שהטווח שבין הסדרה למערכה הולך ומצטמצם, שבה הדילמה לשולחן מקבלי ההחלטות במלוא חשיבותה. וזו עצם השאלה - האם ערך קדושת החיים עולה על תמונת הניצחון שיקבל חמאס במקרה כזה, האם הצלת חיי אדם גוברת על מפלה מוראלית?

המספרים עצמם, במידת הצורך, לא מבוטלים בכלל: למעלה מעשרת אלפים תושבים ביישובים צמודי גדר, 30 אלף אם בתמונה נכללת גם העיר שדרות. זה ידרוש תיאום ושיתוף פעולה בין הרשויות והמשרדים השונים. כמובן, הדבר תלוי בתחילה בהסכמת התושבים. דווקא משום שזו תהיה תמונת ניצחון של ארגון הטרור חמאס - כולם יקוו שבזה יסתכם הנזק.