המקצוע "משגיח כשרות" היה מאז ומעולם נחלתם של גברים, אבל לאחרונה משהו החל להשתנות: מבקר המדינה התריע, בג"ץ התערב וגם הרבנות הראשית הסכימה שאין מניעה הלכתית. ועדיין, למרות אחוזי הצלחה גבוהים במבחנים, אף אישה לא נקלטה למערך הכשרות של הרבנות. במטרה "לשבור את מונופול הכשרות" של הרבנות, השיק השנה ארגון צהר את מיזם הכשרות שלו ומאז סיימו עשרות נשים את קורס המשגיחים/משגיחות. לעליזה צוריה, אחת מאותן "חלוצות" זה ברור מאליו שנשים מתאימות לתפקיד ויכולות לעשות אותו על הצד הטוב ביותר. התלווינו אליה ליום טיפוסי בבתי העסק שעליהם היא מפקחת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

במשך 18 שנה עבדה עליזה צרויה בשירותי ההנדסה ברשות השידור ועזבה לקראת סגירתה. "זו הייתה חממה לא נורמלית, כמו משפחה", היא מספרת. "קשה לעזוב, אף אחד לא עזב מרצון אבל סגרו לנו את הרשות. סגרו לנו את הבית".

לתפקיד המשגיחה עליזה הגיעה במקרה. היא לא יכלה להתמודד עם חוסר הוודאות והחליטה לעזוב כמה חודשים לפני סגירת הרשות. "חיפשתי עבודה דרך האינטרנט וזה היה המקום היחידי שהשאירו בו מספר טלפון", שחזרה. "מקרה זה רק מהשם - אם אנחנו עובדים עם השם הוא מכוון הכול, אנחנו שליחים".

"לא מרשה לעצמי לשתות קפה בשום מקום" (צילום: החדשות)
"לא מרשה לעצמי לשתות קפה בשום מקום" | צילום: החדשות

היא עברה בהצלחה את הקורס של צהר וקיבלה שורה של בתי עסק ברחבי ירושלים. בכל בוקר היא מתחילה את המסלול שלה ועוברת בין המסעדות כשאת כל המסע היא עושה ברגל. "אני לא יכולה לעמוד", היא מסבירה. "אני לא מרשה לעצמי לשתות קפה בשום מקום. קפה זה סיאסטה זה נחת. אני ממהרת למקום הבא ואני לא מרשה לעצמי להתמהמה".

"במסעדות שלנו אוכלים בד"ץ מהדרין" (צילום: החדשות)
"במסעדות שלנו אוכלים בד"ץ מהדרין" | צילום: החדשות

שלושת ילדיה של צרויה הם חרדים והם לא התלהבו מהעבודה החדשה של אמא. "בשבילם זה לקרוא תיגר", היא מסבירה. "הם לא מקבלים את הדברים בשלוות נפש, אבל כל אחד באמונתו. הם מבינים שלאמא שלהם יש דעה, מאז ומתמיד אף פעם לא נהיתי אחרי דעות ואני חיה את זה".

"אין פה שום עניין מגדרי"

על הדרת הנשים מהמקצוע היא אומרת: "מאז שקמה המדינה והיו כשרויות היו שמה רק גברים, לדעתי הכי נכון זה שיהיו נשים. אני לא חושבת שיש פה עניין מגדרי". בהיבט האישי היא מספרת: "לא עלה אפילו במחשבות הכי הזויות שלי שאי פעם אני אהיה במקום הזה, הפתעתי גם את עצמי".

"לא עושים משחקים עם הדת" (צילום: החדשות)
"לא עושים משחקים עם הדת" | צילום: החדשות

צרויה עונה לטענות שנשמעות על האופן שבו מקפידים על הכשרות בארגון צהר. "במסעדות שלנו אוכלים בד"ץ מהדרין", היא טוענת. "צהר זו אלטרנטיבה שנותנת פתרון להרבה אנשים שלא מצאו את עצמם במקום אחר, אי אפשר לחיות עם מונופול. מה שמתאים לי לא מתאים לעוד אלף אנשים. הדת היא אחת - אנחנו לא עושים משחקים עם הדת".

מיזם הכשרות של רבני צהר הושק לפני כחצי שנה ובארגון מספרים על כמאה בעלי עסקים שמקבלים שירותי כשרות מפוקחים. את המערך מנהל הרב אורן דובדבני שהיה בכיר במערך הכשרות של הרבנות. בצהר אומרים כי דוח מבקר המדינה שיצא לפני כשנתיים הצביע על כשלים חמורים במערך הכשרות של הרבנות, הוא שהוביל אותם לפתוח את המיזם כדי להציב אלטרנטיבה לרבנות.

ליצירת קשר עם הכתב: matanh@ch2news.co.il