הכתבה המלאה (צילום: דו"צ, חדשות)
תרגיל של פיקוד העורף, ארכיון | צילום: דו"צ, חדשות

התראות בפני רעידות האדמה: בקרוב יתפרסם דוח של החטיבה הכלכלית של משרד מבקר המדינה בו יוקדש פרק שלם לאסון שצפוי לפקוד את מדינת ישראל במקרה של רעידת אדמה חזקה שתפגע לאורך קו השבר. בנוסף המבקר יתקוף את ההתעלמות מההתראות שכבר עלו בעבר בדוחות המבקר הקודמים שהזהירו מפני הסכנה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

ב-2001 פורסם דוח של המבקר דאז אליעזר גולדברג, שביקר את התשתיות ועמידותם בפני רעידת אדמה. ב-2004 נכתב כי נעשתה "אפס עשייה" לגבי הממצאים שעלו בדוח מ-2001 ודבר ממנו לא בוצע או יושם בשל ריב בין משרדי הממשלה.

מוקד הרעש בצפון (צילום: חדשות)
מוקד הרעש בצפון | צילום: חדשות

כעבור שבע שנים, בשנת 2011, מבקר המדינה התריע בדוח מקיף על הנזק הצפוי: 16 אלף הרוגים, עשרות אלפי פצועים, 100 אלף בניינים שיקרסו, בתי חולים שיושבתו ותחנת הכוח בחיפה שתושבת. המבקר כתב אז: "אנו מתריעים ואין שומע".

ב-2015 נכתב על המחדל של אי הצבת מנגנון התראה מפני רעידות בבתי חולים ובתי ספר. ב-2017 התפרסם דוחעל מצב הגשרים של נתיבי ישראל. הדוח הציג ממצאי הבדיקה שביצעו ב-2011 שקבעה שישנם 72 גשרים בסכנת קריסה. המבקר קבע כי במשך שש שנים טופלו רק שניים מהגשרים.

דוח שחובר בשנה שעברה במרכז המחקר והמידע של כנסת התייחס בעיקרו לסוגיית חיזוק המבנים, דבר שיש לו פוטנציאל לנזק אדיר. על פי הדוח, רק אחוז בודד של המבנים הציבוריים שנבנו לפני 1980 חוזק. אבל בפרפריה המצב עגום עוד יותר בשל בירוקרטיה. במציאות לא קורה דבר והכסף תקוע.