ממשיכים להיאבק בחוק הלאום (ארכיון) (צילום: Tomer Neuberg/Flash90, חדשות)
הנפת דגלי פלסטין, אמש | צילום: Tomer Neuberg/Flash90, חדשות

חברי הכנסת של הרשימה המשותפת הגיבו לביקורת על הנפת דגלי פלסטין אמש בהפגנה: בריאיון שנערך בגלי צה"ל עם יושב ראש הרשימה המשותפת איימן עודה היום (ראשון) הוא קרא לאזרחים בישראל לקבל את הערבים הפלסטינים כפי שהם. "אנחנו ערבים וצריך להפנים זאת. יש לנו תרבות ומורשת והיסטוריה", אמר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עודה ציין כי לפלסטינים החיים בישראל יש מאפיינים לאומיים וכי על היהודים החיים כאן לכבד זאת גם ברמה הקולקטיבית. לדבריו, ההפגנה התקיימה דווקא בתל אביב ולא בעיר ערבית אחרת כדי להעביר מסר הכולל מאבק יהודי-ערבי משותף נגד חוק הלאום. "את החוק אנחנו לא יכולים לבטל, אבל השמאל צריך להפנים שבלעדינו זה בלתי אפשרי", הוסיף.

בתגובה לטענות על דגלי פלסטין ועל הקריאות "ברוח ובדם נפדה את פלסטין" הבהיר חבר הכנסת עודה כי בכל הפגנה אפשר לחפש את השוליים, אבל הרוח של ההפגנה היא החשובה. "30,000 אלף איש שנהרו לכיכר רבין כדי להביע עמדה לגיטימית וצודקת למען מדינה שוויונית ואזרחית לכולם, זה המוקד. זה טריוויאלי בכל ממקום אחר בעולם", הדגיש.

עודה חתם את דבריו בקריאה לאזרחים בישראל ולממשלה לקבל את הערבים כפי שהם ולא כפי שהיו רוצים שיהיו: "אני בן לעם הערבי הפלסטיני ויחד עם זאת אני אזרח במדינת ישראל. יש מי שרוצה להגיד שאני ערבי ישראלי - גם ערבי מעובד וגם ישראלי מעובד. קבלו אותי כמו שאני, ערבי במאה אחוז וגם נאבק למען אזרחות שלמה במאה אחוז. אני לא נגד אף אחד אלא למען אזרחות שוויונית שמכבד את היהודים כקולקטיב ואת הערבים כקולקטיב".

הפגנה נגד חוק הלאום (צילום: החדשות)
"הדגל הוא לא דגל אש"ף" | צילום: החדשות


חבר הכנסת אחמד טיבי התייחס גם הוא לביקורת ולהפגנה, אמש בתל אביב: "הדגל הזה הוא לא דגל אש"ף ולא הרשות הפלסטינית. הוא דגל העם הפלסטיני בכל מקום בעולם. הערבים כאן הם חלק מהעם הפלסטיני מצד אחד ואזרחים לא שווים בישראל. הדגל הזה כבר הונף בבלפור בביתו של ראש הממשלה. ההפגנה של עשרות אלפים אזרחים ערבים אליהם הצטרפו אלפי יהודים בדרישה לביטול חוק העליונות היהודית ושנמוך האזרחים הערבים היא העיקר. הנפת הדגל הפלסטיני לא היתה ואינה הנושא העיקרי בהפגנה של אתמול. אין לראות בדגל הפלסטיני איום אלא חלק מזהות. יהודים מניפים את דגל ישראל בניו יורק ובכל מקום, ובלי כל קשר אם יש סכסוך לאומי או אין. בוא נשאר עם העיקר: ערבים ויהודים הפגינו אמש כדי לזעוק את זעקת השוויון".

הפגנה נגד חוק הלאום (צילום: החדשות)
הפגנת הערבים, אמש בתל אביב | צילום: החדשות


"הסיפור הגדול של ההפגנה איננו הדגלים אלא השותפות של המוני ערבים ויהודים שהפגינו אמש יחד. מארגני ההפגנה ביקשו לא להניף בה דגלים כדי לחדד את המסר המרכזי", הוסיף לחדשות Online חבר הכנסת דב חנין. "רבבות יהודים וערבים נענו לקריאה והפגינו יחד עם שלטי המאבק לשיוויון. הדגלים מבטאים תחושות של אנשים ולכן היו גם מפגינים שהניפו דגלים פלסטינים בצד מפגינים שהניפו דגלי ישראל".

חברת הכנסת זועבי: "הנפת דגלי פלסטין הוא המסר השוויוני החזק ביותר שהאזרחים הערבים מתעקשים לשלוח בתקופה הזאת. השיוויון ודגל פלסטין הם מסר אחד ולא שני מסרים - אין שוויון אזרחי בלי שיוויון לאומי. אל לכם להפריד בין חוק הלאום לבין הגדרה של המדינה כיהודית ודמוקרטית - אלה שני צדדים של אותו המטבע. חוק הלאום הוא התגלמות הרוע של עיקרון האקסקלוסיביות. פרוויליגיות ליהודים? לא במולדת שלי. תפנימו שזו משמעותה היחידה של שיוויון ודמוקרטיה".

צפו בסיפורים המעניינים של 3.2 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
"הדגל הונף בבית רה"מ", ח"כ טיבי | צילום: רויטרס, חדשות


אמש פרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו תיעוד של המפגינים שהניפו דגלי פלסטין בהפגנה נגד חוק הלאום, וטען כי "אין עדות טובה מזו לנחיצותו של חוק הלאום. אנו נמשיך להניף את דגל ישראל בגאון". פוליטיקאים רבים מצדה הימני של המפה הפוליטית מתחו ביקורת גם הם על ההפגנה ועל הנפת הדגלים.

"לא היה לי ספק שדגלי פלסטין יהיו חלק מהתפאורה בהפגנת השמאל שבכיכר רבין", אמרה שרת התרבות מירי רגב. "השמאל וערביי ישראל מעדיפים את צבעי האדום שחור וירוק על פני הכחול והלבן. זה ההבדל בין מדינת כלל אזרחיה למדינת הלאום של העם היהודי".

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/