ארגוני חיות מדווחים על מצוקה חסרת תקדים בכלביות בישראל, עם עומס של יותר מ-200% תפוסה בחלק מבתי המחסה. המשמעות של מחסור שכזה במקומות פנויים בכלביות היא גזר דין מוות לכלבים אומרים בארגונים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"מגיעות אלינו עשרות פניות מדי יום ואין ביכולתנו לקלוט כלבים נוספים", אמרה לחדשות 2 Online יעל ארקין, מנכ"לית עמותת תנו לחיות לחיות. "הסיבות מוכרות - המלטה של גורים בעונת הקיץ ומקרים קשים של נטישה של כלבים על ידי בעליהם בשל נסיעה לחו"ל או מעבר דירה".

"מדי שנה זה הולך ונהיה גרוע יותר אבל השנה זה הגיע לשיא", היא הוסיפה. "הכלבייה מפוצצת וכדי לא להגיע למצב של תנאים לא הומניים, אני משלמת לפנסיונים פרטיים. גם הרשויות המקומיות נמצאות במצוקה גדולה. כ-60 אלף כלבים מומתים בכל שנה בישראל ולצערנו הרב המספרים יגברו. מאז קום המדינה לא מצאו לזה פתרון והתוצאה היא שיורים בהם ומרעילים אותם".

בכלביית תנו לחיות לחיות בכפר רות ניתן בהחלט להבחין בעומס: הם סובלים מתפוסה של כ-250% במתחם שיכול להכיל כ-160 כלבים. הם הכניסו כ-200 ומצאו פתרון ל-200 נוספים: במרפאות, בפנסיונים פרטיים, במשפחות אומנה ובביתם של מתנדבים. איסוף כלבים והטיפול בהם נמצא באחריות הרשויות המקומיות, אך הארגונים והעמותות נכנסות לחלל הקיים.

כלבה שננטשה בכניסה ל"צער בעלי חיים" (צילום: צער בעלי חיים)
כלבה שננטשה בכניסה ל"צער בעלי חיים" | צילום: צער בעלי חיים

נכ

"זו מכת מדינה, האסון כבר פה"

"אני 35 שנים מטפלת בבעלי חיים ואנחנו נמצאים כעת במצב של קריסה", אמרה ריקי בצרי, יו"ר ומייסדת אס.או.אס חיות. "אנחנו נמצאים בעומסים חסרי תקדים. מגיעות אלינו עשרות פניות מדי יום על כלבים וחתולים נטושים".

"הפעילים בעמותה מגיעים בסוף כל יום בבכי ובאפיסת כוחות, אני מרגישה שאנחנו מטפלים בטיפה בים", היא תיארה. "כל הנטל מוטל על העמותות, והשנה זה הגיע לכדי אסון הומניטרי. המצב הפך לבלתי אפשרי. מתארגנת ישיבת חירום של כל הארגונים הנוגעים בדבר כדי לנסות למצוא פתרון למצב. חייבים להשמיע את קול זעקתם של הכלבים והחתולים".

"זו מכת מדינה, האסון כבר פה", טענה נטע דר מעמותת הכלבים שבצל. "יש להקות שלמות של כלבים שננטשו ומתרבים. אנחנו רואים יותר ויותר מקרים של נטישות חסרות לב והיגיון, אנשים קונים היום ספה חדשה ומעיפים את הכלב. יש לנו כמות פניות חסרת תקדים ואנחנו לא מצליחות לעמוד בכמויות".

כלב נטוש על סף רעב שאותר השבוע (צילום: אס.או.אס חיות)
כלב נטוש על סף רעב שאותר השבוע | צילום: אס.או.אס חיות

"הפתרון הוא ללכוד כלבים, לחסן, לעקר ולהחזיר אותם"

גדי ויטנר, דובר אגודת צער בעלי חיים בישראל מזהה גם הוא את המצוקה. "אנחנו רואים את זה מדי קיץ וזה הולך ומתגבר", הוא סיפר. "באחרונה אנחנו מתמודדים עם עלייה של 30% בנטישות. רק השבוע קשרו לנו כלבה לבית המחסה בתל אביב עם המיטה והצעצועים שלה וברחו, זה קורע לב".

"אנחנו מחזיקים בית מחסה בתל אביב המחזיק 250 כלבים, ואנחנו בתפוסה מלאה. אין שם יותר מקום. אני קורא לארגונים להמשיך ולפתוח את השער בפני הכלבים הנטושים. מקבלי ההחלטות חייבים לקחת את בעלי החיים ברצינות. במדינה מתוקנת לא היינו מגיעים למצוקה כזו".

"משרד החקלאות מתעלם מהבעיה", סיכמה ארקין, מנכ"לית תנו לחיות לחיות. הפתרון, לטענתה, הוא "ללכוד כלבים, לחסן בכלבת, לעקר ולהחזיר למקומם. כך תיווצר אוכלוסייה יציבה שלא תתרבה, והפניות יפחתו. הפתרון הזה מיושם במדינות אחרות בעולם".

60 אלף כלבים מומתים מדי שנה (צילום: יואב בן-דב)
המדינה תוסיף תקציב? ארכיןן | צילום: יואב בן-דב

משרד החקלאות בתגובה: "רואים בחומרה התעללות בבעלי חיים"

יו"ר ועדת המשנה לצער בעלי חיים ושדולת בעלי החיים, ח"כ איציק שמולי, הוסיף: "די, אי אפשר יותר. אנחנו כבר שנתיים רודפים אחרי הזנב של עצמנו וכולנו במצב של קריסה. המפעל הכי גדול בישראל הוא מפעל ההמתה של כלבים וחתולים בריאים, כולל גורים, ש100 אלף מתוכם פשוט מומתים. יש לנו חוק שאוסר המתה של כלבים וחתולים בריאים ומגביל את המכירה הפיראטית של חיות מחמד ומרחיב משמעותית את הכלביות. כל מה שצריך זה אישור שר החקלאות, אבל הם עד כה מתנגדים בתוקף".

בעקבות הפרסום בחדשות 2 Online ח"כ יעל גרמן (יש עתיד), יו"ר משותף בשדולה למען בעלי החיים בכנסת, הגישה הצעה דחופה לסדר למליאת הכנסת. "מצוקתם של הארגונים נובעת, בין היתר, מעלייה של 30% במקרים של נטישות בעלי חיים, ההופכת למכת מדינה של ממש", הסבירה גרמן. "הזלזול והקלות הבלתי נסבלת מאפשרת לאנשים לזרוק את חיות המחמד שלהם לרחוב, מבלי לתת על כך את הדין, ובעיקר נוכח חוסר המעש של גורמי האכיפה. כמו כן, בהיעדר חוק המחייב עיקור או סירוס של כלבים וחתולים ישנה התרבות טבעית המגדילה עוד יותר את המצוקה הקיימת". גרמן ציינה כי המחסור במקומות בכלביות הוא "גזר דין מוות לכלבים".

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "המשרד רואה חשיבות רבה בכל הקשור לרווחת בעלי חיים ומניעת צער בעלי חיים. יובהר כי האחריות להקמה ולהפעלה של כלביות היא של הרשות המקומית, אך המשרד תמך ברשויות המקומיות שפעלו להקמה ובשיפוץ כלביות רשות וימשיך לפעול למתן תמיכה רחבה במהלך שנת 2016. המשרד מקדם בימים אלה תיקון לתקנות צער בעלי חיים בנושא עיקור וסירוס לפני אימוץ בעלי חיים מכלביות עירוניות ומארגונים למען בעלי חיים וממשיך לפעול להרחבת החקיקה בנושא".

כמו כן נמסר כי "החוק בישראל אוסר על הימצאות כלבים משוטטים ללא בעלים והמתות כלבים נעשות על פי שיקולים של רופאים וטרינריים ברשויות המקומיות, כחלק מהפעילות לאכיפת חוק צער בעלי חיים ונוהל כלביות עירוניות שפרסם המשרד לפיו, ניתנו הנחיות ברורות בנוגע לתנאים נאותים שיש להעניק לבעלי החיים בזמן שהותם בכלביות. השירותים הווטרינרים עורכים ביקורות בכלביות באופן שוטף ויזום בכדי לשמור על רווחת בעלי החיים. המשרד רואה בחומרה עבירות של התעללות בבעלי חיים ומטפל בהם באפס סובלנות עד כדי העמדה לדין על פי החוק וקורא לציבור לדווח על כל חשד לעבירה על החוק או על תקנות צער בעלי חיים".

לפניות לכתב: Azria@ch2news.co.il

עקבו אחר דף הפייסבוק של עזרי עמרם