"פתאום כולם התרחקו ממנו", ברכה (צילום: פלאש 90 -הדס פרוש)
"רוצחים אותי בדם קר". תנ"צ ברכה | צילום: פלאש 90 -הדס פרוש

עיתונאים שליוו במסגרת עבודתם את תת-ניצב אפרים ברכה מספרים היום (ראשון) על השיחות ועל המפגשים שקיימו איתו בימים האחרונים לחייו, שבהם סיפר על המשבר העמוק שבו היה שרוי ועל המצוקה שמילאה אותו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

רק בשבוע שעבר נפגש ברכה עם מגישת התכנית "הכל דיבורים" ברשת ב', עדי מאירי, שהציעה לו להשתתף בסרט על אודות הפרשות שנקשרו בשמו. כבר אז המעמד לא היה פשוט עבורו. "השיחה איתו הייתה קשה מאוד", נזכרת מאירי. "הוא ישב מולי בידיים רועדות ואמר לי 'רוצחים אותי בדם קר, הרב פינטו לא יירגע עד שלא אהיה מת'. הוא היה שבור ואמר שהרב כל הזמן מפעיל עיתונאים ועורכי דין נגדו, שיש לו את כל האמצעים הכלכליים להמשיך כך לאורך זמן".

בנוסף סיפר ברכה למאירי על הציפיות שתלה במפקדיו בצל הפרשות, ועל אכזבתו מכך שאיש מהם לא הגן על שמו בגלוי. "הוא אמר שהוא מקבל תמיכה מלאה ממפקדיו וממשרד המשפטים, אבל הוא מאוכזב שאף אחד מהם לא היה מוכן להגיד את זה בצורה ברורה, ולצאת עם זה בפומבי", מספרת הכתבת. "נראה כלפי חוץ שאני חזק, אבל בפנים אני בסערה ולא יודע איך להתמודד עם זה", אמר לה ברכה.

"משלמים את המחיר הכבד ביותר", ברכה ז"ל (צילום: פלאש 90 -הדס פרוש)
"נראה כלפי חוץ שאני חזק, אבל בפנים אני ב | צילום: פלאש 90 -הדס פרוש

"אנשים התרחקו ממנו כמו מאש"

גם כתב הפלילים המיתולוגי בוקי נאה סיפר על מפגשיו האחרונים עם ברכה ועל היכרותו ארוכת השנים עם השוטר הזוטר מרמת עמידר שטיפס בסולם הדרגות והמינויים עד לפיקוד על יחידת היוקרה של המשטרה.

היכרותם של השניים החלה לפני כשלושה עשורים, במסגרת חקירת שורת הצתות בבני ברק. "אני מכיר אותו 31 שנים, מהיום הראשון שלו כשוטר", מספר נאה. "פגשתי אותו בחקירה נגד כנופיה ששרפה עיתונים בבני ברק, סמל שני אפרים ברכה, בחור צעיר מרמת עמידר. הוא גדל שם עם כל העבריינים".

העמיתים שלו לא התקרבו אליו, זה גמר אותו (צילום: חדשות 2)
העמיתים שלו לא התקרבו אליו, זה גמר אותו | צילום: חדשות 2

למרות הסביבה הקשה שהקיפה אותו, הפך ברכה לחוקר מחונן ונחוש שלא הניח להיכרות האישית עם העבריינים להשפיע על עבודתו. "הוא היה חוקר ללא פחד", מתאר נאה. "במשך שנים הוא התפלל באותו בית כנסת עם העבריין רוני הררי, שהכיר אותו מילדות. כשהיה צריך הוא היה מתדרך את השוטרים שלו לעצור אותו. מאוחר כבר היו איומים על חייו בשכונה ולילה אחד אספו את משפחתו ועקרו אותו מרמת עמידר ישר למודיעין".

לקשירת שמו בפרשת פינטו הייתה השפעה קשה מאוד על רוחו של הקצין, שהחל לשקוע אט אט בדיכאון עמוק. "שוחחתי איתו השבוע והוא היה על הפנים", מגלה נאה. "דיברנו על המצב הנפשי שלו. כל הפרסומים האלה הרגו אותו. ממש, פיזית. כל יום הוא בא למשרד עם מדים, מנהל את החקירות הרגישות ביותר וצריך להתמודד עם הכותרות שמתפרסמות מדי יום – כל זה כשאף אחד לא חוקר אותו. לא מדברים איתו ממח"ש או היועמ"ש והכותרות שהוא מסוכן לציבור, איך אפשר לחיות ככה?".

מהשפעת הפרסומים על מעמדו בתוך המשטרה ניתן היה להתרשם במסיבת הפרידה שנערכה מהמפכ"ל דנינו בשבוע שעבר. "אנשים התרחקו ממנו כמו מאש", מספר נאה. "ברכה היה אחד החברותיים ביותר, אבל הקצינים העמיתים שלו לא התקרבו אליו. זה גמר אותו. פתאום כולם התרחקו ממנו. גם לפני כשבועיים, היינו ביחד בחתונה של קצינה שלו ביחידה. הוא והסגן שלו ערן הגיעו, שתו כוס מים והלכו. זו הייתה חתונה של אשדודים, כולם שם קשורים לפינטו והסתכלו עליו מוזר. לא הספקתי לשבת איתו אולי דקה שתיים, הוא פשוט הלך".

כמו רבים אחרים מפנה כתב הפלילים לשעבר אצבע מאשימה לעבר מפקדיו של ברכה, שלטענתו היו אלה שגררו אותו אל תוך הפרשה. " מי שאשם בכל הסיפור הזה הם סגלוביץ' ודנינו. הם שמו עליו את מכשיר ההקלטה, הם דחפו אותו לסיפור הזה. הוא הגיע אליהם עם מה שפינטו הציע לו, והם היו צריכים להגיד לברכה שיגיד לפינטו שילך לעזאזל ולסיים עם זה".