המחאה מתל אביב עוברת לירושלים (צילום: עזרי עמרם חדשות 2)
המחאה מתל אביב עוברת לירושלים | צילום: עזרי עמרם חדשות 2

הטלטלה בסטטוס-קוו הירושלמי: מספר בעלי עסקים ממרכז העיר כבר קיבלו ביממה האחרונה מכתב מהעירייה, שמורה להם לסגור את החנות בשבת. בעירייה הסבירו כי מדובר ככל הנראה בשמונה עסקים בלבד, אך במערכת הפוליטית כבר חוששים מהתחרדות קיצונית בעיר וממאבק נוסף על זהותה של עיר הקודש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במכתב עליו חתום המפקח העירוני הראשי נטען כי ההחלטה נובעת מהבג"ץ בנושא תל אביב: "בפסק הדין של בית המשפט העליון בעניין תל אביב, קבע בית המשפט כי חלה חובה על הרשות המקומית לקבוע מדיניות אכיפה לאי קיום מסחר בשבת, לעסקים שעל פי חוק העזר אסורה פתיחתם בשבת ובימי מנוחה"? בעקבות ההחלטה, שהובילה למחאה גם בתל האביב, עיריית ירושלים גיבשה מדיניות אכיפה.

"בשכונות עין כרם, תלפיות, עטרות ודרום מערב העיר תבוצע אכיפה מופחתת. לעומת זאת, תהיה אכיפה מוגברת בשכונות החרדיות, קריית הלאום הרובע היהודי וחלק ממרכז העיר", נכתב בהודעה שנמסרה לבעלי העסק. "העסק שלך הינו עסק שעל פי חוק העזר אסורה פתיחתו בשבת. העסק שלך מצוי באזור של מדיניות אכיפה מוגברת. עליך להיערך בהתאם - הפיקוח העירוני יחל ביישום המדיניות החל מה-5.9".

המכתב שחולק לבעלי העסקים
המכתב שחולק לבעלי העסקים | צילום:

גדעון סיבוני, בעל מכולת במרכז העיר, סיפר ל"שש עם עודד בן עמי" כי העסק שלו פתוח כבר 20 שנה בנקודות שונות במרכז העיר בימי שבת, ללא הפרעה. "מעולם לא קיבלתי צו סגירה - החוק לא נאכף". סיבוני סיפר כי אין לו מחלוקת או סכסוך עם תושבי העיר החרדים: "לפני שלושה חודשים כמה חרדים עשו קבלת שבת בכניסה לחנות אבל זה היה נעים ולא אלים. היחסים בינינו בסדר ולדעתי בעדה החרדית לא כולם שלמים עם מה שקרה היום".

סיבוני הוסיף כי הצו אמור להיכנס לתוקף בתחילת ספטמבר, אך הוא לא מתכוון להיענות לו ולהיכנע: "אני לא מתכוון לסגור את החנות. הבנתי שבתל אביב הקנס הוא 730 שקלים".

יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, טענה כי "כדי לפצות את הציבור החרדי על פתיחת יס פלאנט בירושלים בשבת, ניר ברקת החליט להעניש את הירושלמים החילוניים ואת הבעלים של המכולות הספורות שעדיין פתוחות בשבתות במרכז העיר – מכולות שמשרתות בעיקר את החילוניים והתיירים הרבים, ושחלק נכבד מההכנסה שלהן מקורו בשבת – ולסגור את כולן".

"נרמסת הזכות לחופש מדת של הציבור החילוני החופשי", הוסיפה גלאון, "פגיעה ברגשות' היא ביטוי מכובס שנועד להכשיר כפייה דתית. מבחינתי, יש רק רגש אחד שמתעורר לאור הפגיעה הבוטה כל כך של ברקת בעסקים ובחופש של הציבור שבחר בו: בושה".