מאות בני אדם התאספו היום (שבת) בכביש ואדי ערה, סמוך לצומת ערערה, להפגנת תמיכה בעציר המינהלי מוחמד עלאן, ששובת רעב כבר 60 ימים. בשבוע שעבר הועבר העציר, שסירב לקבל טיפול רפואי, לבית החולים ברזילי באשקלון. אתמול הידרדר משמעותית מצבו של עלאן והוא איבד את הכרתו, אולם הרופאים הצליחו לייצב אותו. המוחים הניפו דגלי פלסטין ושלטים עם תמונתו של עלאן. המפגינים קראו קריאות כגון "ישראל מדינת טרור" ו"אינתפיאדה בכל בתי הסוהר".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במשטרה מסרו כי הם "ערוכים לכל תרחיש שייווצר" כתוצאה ממצבו הרפואי של עלאן. שלשום נפגשו מפקד המחוז הדרומי ניצב יורם הלוי ומנהל בית החולים ברזילי דוקטור חזי לוי לדיון מיוחד כדי להיערך לאפשרויות שנובעות ממצבו של העציר וההתפרעויות של הימים האחרונים מחוץ לבית החולים.

ניצב הלוי ציין: "נאפשר מחאה לגיטימית משני הצדדים, כזו שנעשת בתיאום עם המשטרה ועל פי הכללים, אבל לא נאפשר הסתה, אלימות והפרות סדר באזור שטח בית החולים וננקוט ביד קשה כנגד המתפרעים".

מאות הפגינו למען עלאן (צילום: חדשות 2)
מאות הפגינו למען עלאן | צילום: חדשות 2


על פי הודעת בית החולים, עלאן מקבל טיפול רפואי הכולל הנשמה ומתן נוזלים ומלחים לוריד ומצבו יציב. "הטיפול בהתאם להנחיות וועדת האתיקה. הודעה נמסרה לרופא הצלב האדום, שהגיע לבית החולים, ולעורך דינו של החולה", נמסר. בהמשך הוא צפוי לעבור בדיקות נוספות על מנת להעריך את מצבו הרפואי ולקבוע את המשך הטיפול הנדרש.

הטיפול הרפואי אותו קיבל עלאן אתמול היה הראשון שהוענק לו מאז הועבר לבית החולים. הימים הקרובים מוגדרים כקריטיים באשר למצבו הרפואי ההולך ומידרדר. במקביל לאשפוזו דחתה ועדת השחרורים בקשה לשחררו בשל מצבו הבריאותי.

חשש מהתפרצות מהומות רחבות היקף

דובר הג'יהאד האסלאמי הצהיר כי אם עלאן לא ישרוד, הג'יהאד "לא יהיה מחויב להפסקת האש". הדובר הוסיף כי "זהו פשע ישראלי נגד האסירים והעם עם האסיר ימות, וזה יחייב אותנו להגיב בעוצמה חריגה".

חברי הכנסת אחמד טיבי ואוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת), הנמצאים ליד מיטתו של עלאן, פנו באופן בהול לשר הביטחון וליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לשחרר את העציר. "משתקפת סכנה ממשית לחייו באופן מיידי, ויש למנוע שרשרת תגובות קשה ברחוב הפלסטיני והעולם כולו".

השניים הוסיפו כי "אין שום הצדקה בעולם להמשיך מעצר מנהלי של חולה גוסס בטיפול נמרץ. ההחלטה לשחררו מחויבת המציאות לאור הנסיבות".

עלאן ריצה בעבר עונש מאסר של כמה שנים בכלא הישראלי ונעצר בצו מעצר מנהלי בחודש נובמבר האחרון לבקשת שירות הביטחון הכללי. זאת בעקבות מידע מודיעיני שלפיו הוא עמד בקשר עם גורמי ג'יהאד אסלאמי כדי להוציא לפועל פיגועים קשים. לפני העברתו לאשקלון הוא אושפז בבית החולים סורוקה בבאר שבע תחת אבטחה צמודה של שני סוהרים, כשהוא מסרב לקבל כל טיפול וגם להיבדק.

בית החולים ברזילי, ארכיון (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
הרופאים ייצבו את מצבו של העציר | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90



טיפול מינימלי לשמירה על החיים

החוק למניעת נזקי שביתת רעב אושר בכנסת בסוף חודש יולי. בעבר הביעו הרופאים בישראל התנגדות להצעת החוק, ואף איימו כי לא יסכימו להזין אסירים שובתי רעב. למרות זאת, מליאת הכנסת אישרה את הצעת החוק לתיקון פקודת בתי הסוהר שקידם המשרד לביטחון פנים.

על פי החוק, נציב בתי הסוהר מוסמך לפנות, בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, לנשיא בית המשפט המחוזי בבקשה לקבל היתר למתן טיפול רפואי לאסיר שובת רעב. הפנייה תיעשה רק "אם הנציב ראה, על סמך חוות דעת של רופא, כי בשל שביתת הרעב קיימת אפשרות ממשית שתיגרם בתוך זמן קצר סכנה חמורה לבריאותו של האסיר או נכות בלתי הפיכה".

לפי ההצעה, ניתן יהיה להעניק את הטיפול הרפואי המינימלי ההכרחי לשמירה על חייו של האסיר או למניעת נכות חמורה בלתי הפיכה גם אם האסיר מתנגד לכך - כל עוד בית המשפט יספק את ההיתר. לפני מתן הטיפול ייעשה מאמץ, ככל האפשר, לקבל את הסכמתו של האסיר לטיפול.