"בושה וחרפה, הם מעליבים ומביישים אותנו ומגבירים את האנטישמיות שיתפכחו": ניצולי שואה זועמים על הישראלים שעברו לברלין והחלו לקרוא לנוספים "לעלות" לגרמניה בשל יוקר המחייה בישראל. בשיחות עם חדשות 2 Online ביקשו הניצולים להעביר לאותם ישראלים את המסר: תחזרו מיד לישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ארנסט דויטש, ניצול שואה בן 88 מתל אביב, הוא יליד הונגריה, שהסתתר מפני הנאצים וניצל. הוא הזדעזע כששמע על אותם ישראלים שקוראים לעבור לגרמניה. "נוכחותנו שם מחזקת את ההיטלריזם שהיום לא חסרה", הוא אמר. "העניין הזה מוסיף לאווירה האנטי-ישראלית מפני שלפי דעתי יש רק עלייה אחת והיא לישראל. להגיד 'עלייה' לגרמניה? זה פשע כפול. אני חושב שלהגיד ששם החיים יותר קלים או יותר זולים זו לא סיבה מספיק טובה כדי לעזוב את ישראל כתוצאה מכמה גרושים. אני מרגיש בושה מהישראלים האלה, הם פשוט תורמים לאנטישמיות".

יושב ראש ארגון ניצולי דכאו, אורי חנוך, ששרד את השואה הביע זעזוע אף הוא מדברי היורדים. "כואב לי הלב", הוא תיאר. "הילדים שלנו רוצים את ברלין? וקוראים לעלות לשם? אין גבול לחוצפה הזאת. מה קורה פה?! מי המציא את הדבר הנורא הזה? לאיפה אנחנו מידרדרים? מה, בברלין נגמרה האנטישמיות? ברלין זה פאר הנאציזם - כל המשרדים הנאצים היו שם. אני קורא להם לחזור הביתה. אין שם ביטחון, בפרט כשהאנטישמיות גואה".

"עולים לברלין" ייסגר (צילום: דף הפייסבוק-עולים לברלין ,פייסבוק)
עמוד הפייסבוק "עולים לברלין" | צילום: דף הפייסבוק-עולים לברלין ,פייסבוק

"שיילחמו פה על יוקר המחיה"

שושנה וייס, בת 80 מנתניה, היא ניצולת שואה שמתנדבת בארגון "עמך" כבר חמש שנים. היא נולדה בבוקבינה ועלתה לארץ במרס 1948. "שום דבר לא השתנה", היא קבעה. "הנחמדות היא הבעת פנים, אנטישמיות היא מתחת לכל מקום, ויש לנו מדינה, ואנחנו גאים בה. זו לא סיבה לוותר על רעיון של מדינה, על שלווה ושקט וביטחון ולא לפגוש את הרוצחים בתלבושות חדשות. הייתי אומרת להם שכדאי להם לחזור לארץ ושפה יילחמו על יוקר המחייה. אנחנו במדינה דמוקרטית, הם יושבים בים של שונאי ישראל ומעודדים שנאה".

יהודית יגרמן, ששרדה את צעדת המוות והועברה בין מחנות שונים, בהם טרזינשטט, אושוויץ וברגן בלזן. "מי שיכול לעשות את זה, זה רק אנשים שלא שמעו אף פעם על השואה", היא טענה. "אנחנו צריכים לשמור על המדינה שלנו כי אין לנו מקום אחר - ואנחנו צריכים את הצעירים דווקא פה. הם צריכים להתבייש, הם כמו בוגדים. אנחנו רגילים למחירים שלנו, אנחנו חיים פה ומשלמים את המחירים של פה".

גם פנינה סגל, ניצולת שואה מלודז', הצטרפה לדברים: "זו אמירה נוראית להגיד, לעלות לברלין. יכול להיות שהם מצליחים שם ויותר נוח להם, אבל להתבטא בצורה כזאת, זאת בושה".

סגל הייתה לפחות שלוש פעמים השנה עם קבוצות נוער בפולין, והמוטו שלה הוא שאין לנו ארץ אחרת ושצריך להמשיך הלאה לטוב ולרע. "אני מדברת על התקומה, ומאוד קשה לשמוע שברלין היא המודה של הישראלים האלה", היא אמרה. "הייתי אומרת להם שאולי אפשר לעזור להם אחרת, שאולי לא תהיה הנהירה הזאת החוצה". עם זאת, היא הבינה את הקשיים הכלכליים שאליהם נקלעו בארץ.

קבלת הסופר המדוברת מברלין (צילום: דף הפייסבוק-עולים לברלין ,פייסבוק)
קבלת הסופר המדוברת מברלין | צילום: דף הפייסבוק-עולים לברלין ,פייסבוק

"לא הייתי בוחרת להשתקע שם"

יושבת ראש מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל, קולט אביטל, ציינה כי "עם כל הכבוד לזה שיש גרמניה חדשה ושברלין היא עיר תוססת המתפתחת לבירת תרבות, אשר שמה דגש גם על הנצחת זיכרון השואה - אני כישראלית לא הייתי בוחרת להשתקע שם. קריאה לבוא לגור שם, כפי שיוצאת כעת, מתעלמת מההיסטוריה ומהניצולים".

מנכ"ל הקרן לרווחה לנפגעי השואה, רוני קלינסקי הוסיף כי "הנהירה של צעירים ישראלים שנולדו וגדלו בארץ, שירתו בצבא, מגיל צעיר התחנכו והתוודעו לזוועת השואה, למקום שרק לפני עשרות שנים בודדות היווה מקום של הרג וחורבן לבני העם היהודי, ובהם גם ניצולי שואה רבים שחיים עדיין כאן בישראל, היא מצערת מאוד".

לדבריו, אמנם נכון שגרמניה של היום אינה גרמניה של אותם ימים נוראים, אולם הזהות של העם היהודי במולדתו חשובה מחיי נוחות בתפוצות: "עלינו לעשות כל שביכולתנו על מנת לשמר כאן בארץ את אותם צעירים איכותיים ולדאוג שיוכלו לחיות כאן בכבוד, בצד המשך דאגה לרווחתם של ניצולי השואה החיים בקרבנו היום ושימור זיכרונם וכבודם של הנספים על אותן אדמות".

ברלין
ברלין, ארכיון | צילום:

"עולים לברלין - תגיעו לנתב"ג בהמוניכם"

בעמוד הפייסבוק "עולים לברלין" שהקימו מספר ישראלים, הם מנסים לשכנע ישראלים להגר לגרמניה. "אני עכשיו מדבר אליכם האזרחים", כתב אחד ממקימי הקבוצה. "אל תשקיעו מאמץ בלהפגין ולקוות שמישהו יקשיב לכם - תצביעו בכנפיים שלכם. תגיעו לנתב״ג בהמוניכם. התנועה שהקמתי, עולים לברלין, נועדה לעזור לכל אחד ואחת, צעירים ומבוגרים כאחד, להצליח להימלט מיוקר המחיה האלים בישראל ולחיות בכבוד".

אותם ישראלים עלו לכותרות בימים האחרונים לאחר שהעלו בקבוצת הפייסבוק שלהם קבלה מסופרמרקט בגרמניה, והציגו כי המחירים זולים הרבה יותר מאשר סל מוצרים דומה בישראל.

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv