מאות בני אדם הפגינו הערב (שבת) בשכונת התקווה שבדרום תל אביב, במחאה על פסיקת בג"ץ בנושא המסתננים. המוחים הניפו שלטים שעליהם נכתב, בין היתר, "בג"ץ חצה גבולות", "נלחמים על הבית" ו-"חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו לא חל עלינו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך ההפגנה נשאה דברים ח"כ איילת שקד (הבית היהודי), ואמרה כי "החוק החדש למניעת הסתננות, עם תוספת פסקת ההתגברות לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, יחוקק בתוך חודש וחצי".

מחר צפויים תושבי דרום העיר לצאת ל"צעדת הדגלים השחורים". פעילת המחאה מאי גולן כתבה בעמוד הפייסבוק שלה כי המוחים צפויים "לצעוד עם דגלים שחורים וחולצות שחורות. בגן לוינסקי נוריד את דגל ישראל ונקפל אותו, ובמקומו נניף את הדגל השחור של בג"ץ - שפועלים להחריב את מדינת ישראל בביטול חוק המסתננים".

מבקשי מקלט מוחים נגד מדיניות הממשלה (צילום: פלאש 90)
ארכיון | צילום: פלאש 90

בחודש שעבר, בהחלטה דרמטית, שינה בג"ץ ברוב של שישה שופטים מתוך תשעה את החוק למניעת הסתננות וקבע כי לא ניתן יהיה לכלוא מבקשי מקלט למשך שנה - מבלי שייערך להם משפט. כמו כן, החליטו השופטים לסגור את מתקן השהייה "חולות" בתוך שלושה חודשים.

עד היום איפשר החוק, שיזם שר הפנים הפורש גדעון סער לכלוא אזרחים אפריקאים במשמורת במשך שנה, ולאחר מכן להעביר אותם למתקן השהייה "חולות". ארגוני זכויות אדם הגישו עתירה לבג"ץ בקריאה לביטול החוק. בית המשפט דן בסוגייה בהרכב של תשעה שופטים והחליט לבטל מספר סעיפים בחוק.

הפוליטיקאים ימשיכו ללבות השנאה (צילום: חדשות)
שכונת התקווה, הערב | צילום: חדשות

מדובר בפעם השנייה שמוגשת עתירה לבג"ץ בנושא. בפעם הראשונה הורו השופטים לקצר את הזמן שבו יהיה מותר לכלוא את האזרחים האפריקנים - שנקבע בתחילה לשלוש שנים. החוק החדש של שר הפנים קיצר את זמן המשמורת לשנה ועתה בית המשפט העליון פסל גם את זה.‎

עוד הוחלט, בדעת רוב של שבעה שופטים, להורות על ביטולו של פרק ד' "לחוק למניעת הסתננות", המסדיר את הקמתו והפעלתו של מרכז השהייה למסתננים הידוע בשם "חולות". השופטים נתנו ארכה של שלושה חודשים למהלך.

"זו פסיקה שגויה שמותירה את ישראל ללא כלים להתמודד עם תופעת ההסתננות הבלית חוקית", אמר שר הפנים הפורש, גדעון סער, בתגובה להחלטת בג"ץ לפסול את סעיפיו העיקריים של החוק שהוביל. "יש לשקול הגבלת סמכות של בג"ץ בסוגיות הנוגעות להסתננות הבלתי חוקית לישראל".